Презентація до уроку біології в 6 класі з теми "Значення бактерій в житті людини. Корисні і шкідливі бактерії"

Про матеріал
Презентація до уроку біології в 6 класі з теми "Значення бактерій в житті людини. Корисні і шкідливі бактерії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення бактерій в житті людини

Номер слайду 2

м12345І1234,,,БНаука, що вивчає бактерії…ІМІКРОБІОЛОГІЯ

Номер слайду 3

Бактерії – це одноклітинні організми. Мікробіологія – це наука про бактерії. Бактерії самостійно не рухаються. Коки – паличковидні бактерії. Бактерія в перекладі означає “паличка”. Вперше під мікроскопом бактерії побачив Р. Гук. Розмноження бактерій залежить від умов середовища. Циста – міцна оболонка. Найбільше бактерій у ґрунті.

Номер слайду 4

Значення бактерій в житті людини

Номер слайду 5

ТАК ШКОДА ЧИ КОРИСТЬ

Номер слайду 6

Протягом уроку заповнити таблицюзаповніть таблицю в зошиті «Бактерії у житті людини».{ED083 AE6-46 FA-4 A59-8 FB0-9 F97 EB10719 F}Позитивний вплив бактерій Негативний вплив бактерій

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Корисні бактерії в організмі людини. Кишкова паличка. В кишечнику людини живуть бактерії (наприклад, кишкова паличка), які сприяють процесам травлення, синтезують деякі вітаміни та перешкоджають діяльності хвороботворних мікро-організмів. У разі надмірного застосування антибіотиків ці корисні бактерії гинуть, що погано впливає на здоров'я. Корисні бактерії: а — біфідобактерія; б — молочнокисла бактерія

Номер слайду 9

У шлунку корів, овець, кіз, у кишечнику коней живуть бактерії. Ці тварини споживають багату на клітковину рослинну їжу, але самостійно її перетравлювати не здатні. Цю функцію здійснюють бактерії : допомагають тваринам перетравлювати та засвоювати рослинну їжу. Корисні бактерії

Номер слайду 10

Корисні бактеріїБез корисних молочнокислих бактерій неможливо виготовити кисломолочні продукти, заквасити плоди та овочі.

Номер слайду 11

Особливе значення бактерії мають для переробки та використання різноманітних відходів: за їх допомогою здійснюється очищення стічних вод, а нерозчинні органічні рештки переробляються на біогаз. Корисні бактерії

Номер слайду 12

При обробці шовку і шкір Для боротьби із сільськогосподарськими шкідниками Бактерії активно використовуються в генній інженерії і в біотехнології. Для виробництва медичних препаратів (наприклад, інтерферону). Корисні бактерії

Номер слайду 13

Бактерії приносять не лише користь, але і шкоду. Вони розмножуються в харчових продуктах, викликаючи тим самим їх псування. З життєдіяльністю деяких бактерій пов'язано біологічне руйнування багатьох промислових матеріалів (дерево, папір, картон і ін.)Щоб припинити розмноження бактерій, продукти пастеризують (витримують півгодини при температурі 61–63  °C), зберігають на холоді, висушують (в'ялення або копчення), солять або маринують. 

Номер слайду 14

Історична довідка

Номер слайду 15

Сприятливі зовнішні умови підсилюють швидкість розмноження бактерій і можуть викликати епідемії. Хвороботворні, шкідливі бактеріїБактерії викликають важкі у людини захворювання- Туберкульоз. Сибірську виразку. Ангіну Чуму. Дифтерію. Ботулізм. Правець. Скарлатину Епідемії, які охоплюють територію багатьох країн або цілих континентів, називають пандеміями.

Номер слайду 16

Ботулізм спричиняє бактерія, яка живе в безкисневому середовищі( в консервних банках при неправильному їхньому зберіганні або обробці). Вона виділяє токсин ( отруту) яка здатна вбити людину( 0, 1мг смертельна доза). Тому треба пам’ятати – консерви з роздутими кришками не можна вживати в їжу. Хвороботворні, шкідливі бактерії

Номер слайду 17

Хвороботворні бактерії проникають в організм повітряно-краплинним шляхом, через рани і слизисту оболонку, травний тракт. Хвороботворні, шкідливі бактеріїДля боротьби з хвороботворними бактеріями застосовують антибіотики, бактеріофаги, щеплення, організовують роботу по ліквідації осередків зараження. Для профілактики захворювань необхідно гартувати організм, дотримувати правила санітарії і гігієни.

Номер слайду 18

ЦІКАВО ЗНАТИОсь так виглядають бактерії на купюрах. ГРОШІ належать до найбрудніших речей у світі (купюри містять бактерії, які викликають туберкульоз, менінгококову, кишкову та інш. інфекції)За даними південнокорейського Бюро захисту прав споживачів, кількість бактерій на ручках візків великих магазинів сягає 1100 колоній на 10 см².1100 Друге місце займають комп'ютерні «мишки» в інтернет-кафе (690 колоній на 10 см²). Вчені стверджують, що на кожному офісному столі живе в 400 разів більше мікробів, ніж на стінах туалету. Ручки кабінок громадських вбиралень містять лише 340 колоній шкідливих мікроорганізмів.340найбрудніші речіЯпонські йени найчистіші у світі. У спеціальних апаратах банкноти “миють” (обробляють озоном та ультрафіолетом).

Номер слайду 19

Як запобігти бактеріальним захворюванням•          Дотримуватися правил особистої гігієни.•          Стежити за чистотою класу, квартири, регулярно робити вологе прибирання, провітрювати й впускати сонячні промені.•          Охороняти навколишнє середовище від забруднення.•          Знищувати переносників інфекцій (тарганів, вошей, бліх, комарів, різних гризунів).•          Вчасно звертатися до лікаря, робити щеплення.•          Загартовуватися.•          Ретельно обробляти їжу, тобто кип’ятити молоко, обсмажувати м’ясо й правильно зберігати продукти.•          Не вживати консервацію, яка зберігалася в банках зі здутими кришками. Пам’ятай

Номер слайду 20

Збудники яких небезпечних бактеріальних хвороб людини пошируються через об´єкти, зображені на малюнках?

Номер слайду 21

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: §12,13 опрацювати, виконати завдання на слайдах 6, 21

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 12
Оцінки та відгуки
  1. Ярко Виктория
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Григор'єва Юлія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Хворостяна Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кравець Наталія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дєєва Марина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Яцук Наталія Олександрівна
    Дякую! Все продумано, чітко, якісно, цікаво!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Кострова Тетяна Маратівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Чепак Галина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Денисенкова Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Лапко Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 9 відгуків
pptx
Додано
19 жовтня 2020
Переглядів
30633
Оцінка розробки
5.0 (12 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку