Алкани. Загальна формула алканів, структурна ізомерія, систематична номенклатура. Презентація

Про матеріал
Презентація до теми "Алкани. Загальна формула алканів, структурна ізомерія, систематична номенклатура. "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Алкани. Загальна формула алканів, структурна ізомерія, систематична номенклатура. Вчитель хімії Грейгівського ліцею: Купріян Елеонора сергіївна

Номер слайду 2

Алкани (парафіни, насичені вуглеводні) мають загальну формулу. Cn. H2n+2 та утворюють гомологічний ряд, в якому члени ряду відрізняються один від одного ли груп -СН2– (гомологічною різницею).  

Номер слайду 3

Починаючи із бутану С4 Н10, насичені вуглеводні можуть існувати увигляді кількох структур, тобто структурних ізомерів. Наприклад, у випадку С5 Н12:  

Номер слайду 4

При цьому атоми Карбону в молекулах алканів бувають: {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}первинними (сполучений лише з одним атомом Карбону ) : СН3– СН2– СН3вторинними (сполучений з двома атомами Карбону): СН3– СН2– СН3третинними (сполучений з трьома атомами Карбону):             СН3   СН3      СН2 СН3 Четвертинним (Сполучений з чотирма атомами Карбону:             СН3   СН3      СН2 СН3 СН3 {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}первинними (сполучений лише з одним атомом Карбону ) : вторинними (сполучений з двома атомами Карбону):третинними (сполучений з трьома атомами Карбону): Четвертинним (Сполучений з чотирма атомами Карбону:

Номер слайду 5

Побудова назви за міжнародною (систематичною номенклатурою –International Union Of Pure and Applied Chemastry - IUPAC): Алкани з довжиною карбонового ланцюга С1 - С4 мають тривіальні назви, а починаючи із С5−мають назви на онові грецьких числівниів + закінчення «ан»У випадку, коли молекула має розгалужену структуру: вибирають найдовший і найскладніший карбоновий скелет;Нумерують атоми Карбону у головному карбоновому ланцюгу за принципом мінімального номеру: - з того кінця, до якого ближче замісник (радикал) 2 – метилбутан 3 – метилгексан 2,2,4 – триметилпентан 3 - метил, 5 – етилгептан - називають вуглеводень, який відповідає головному карбоновому ланцюгу, наприклад: {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Радикали (за силою)Метил - СН𝟑 Етил - С𝟐 Н𝟓 Пропіл - С𝟑 Н𝟕{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}

Номер слайду 6

Види ізомеріїПоложення функціональної групи. Будова карбонового ланцюга. Положення кратного зв’язку Структурна

Номер слайду 7

Для алканів характерний один вид ізомерії – ізомерія карбонового ланцюга СН3– СН2– СН2– СН3                                      СН3      СН2 СН3 бутан СН3 ізобутан ( 2 - метилпропан) 

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Фізичні властивості алканів: С1 - С4 - гази. С5 - С15- рідини. С15 - тверді речовини 

Номер слайду 10

Для аканів характерна низька реакційна здатність в звичайних умовах: Оскільки валентність Карбону = ІV, йому не вистачає 4 е для завершення зовнішнього рівня і він отримує їх від замісників (радикалів). Таким чином, заповнюючи свій зовнішній рівень, атому Карбону немає необхідності вступати в інші реакції. В молекулах алканів атоми Карбону один з одним мають ковалентний неполярний зв’язок, а зв’язок атомів Карбону і Гідрогену слабо-полярний . Електронегативність цих атомів дуже незначна. Тому в цілому, молекули алканів ну дуже слабко полярні з’єднання, а це також впливає на хімічну активність. Слабко-полярні або неполярні з’єднання не будуть реагувати з полярними. А більшість реагентів полярні (вода найпоширеніший полярний розчинник)

Номер слайду 11

Для алканів характерні реакції заміщення: Карбон використав всі свої зв’язки, тому не може щось приєднати. Реакції приєднання для алканів неможливі!Заміщення можливі і властиві для алканів лише за атомом Гідрогену.

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Опрацювати §3 та презентацію. Знати відповідь на тестові завдання після параграфу за номерами : 1,2,6 ст. 33-34 Виконати письмово №3 - а),в)

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
23 жовтня 2022
Переглядів
529
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку