Амазонка є найповноводнішою рікою планети, а її басейн (Амазонія) охоплює майже дві третини всього континенту.

Про матеріал
Амазонії мешкає понад мільйон різноманітних видів — десята частина всіх видів тварин і рослин Землі. У водах Амазонки живуть крокодили, велика кількість риб, найвідоміші з яких — небезпечні піраньї та дружелюбні прісноводні дельфіни інея. У басейні Амазонки розкинувся найбільший у світі вологий тропічний ліс - сельва. Клімат вічнозеленого екваторіального лісу жаркий і вологий, протягом року температура повітря коливається в межах 25–28 °C і навіть уночі не опускається нижче 20 °C.
Перегляд файлу

image

image

Рекордна посуха на Амазонці

image
У 2023 році у зазвичай вологих лісах Амазонки сталася найсильніша посуха в історії регіону. Дістатися багатьох сіл по річці стало неможливо, горіли ліси і гинули дикі тварини. Деякі вчені побоюються, що подібні катаклізми штовхають найбільший лісовий масив планети до зникнення.

По обидва боки від нас височіють потріскані береги річки, і Олівейра Тікуна починає сумніватися в доцільності нашої подорожі. Він намагається дістатися до свого села на металевому каное, призначеному для плавання найдрібнішими притоками Амазонки.

image

image

Амазонка є найповноводнішою рікою планети, а її басейн (Амазонія) охоплює майже дві третини всього континенту. Тут мешкає понад мільйон різноманітних видів — десята частина всіх видів тварин і рослин Землі. Мандрівник знайде тут дивовижні дерева: галактодендрон — «деревокорову», сік якого схожий за смаком


Амазонії мешкає понад мільйон різноманітних видів — десята частина всіх видів тварин і рослин Землі.

imageУ водах Амазонки живуть крокодили, велика кількість риб, найвідоміші з яких — небезпечні піраньї та дружелюбні прісноводні дельфіни інея.

У басейні Амазонки розкинувся найбільший у світі вологий тропічний ліс - сельва. Клімат вічнозеленого екваторіального лісу жаркий і вологий, протягом року температура повітря коливається в межах 25–28 °C і навіть уночі не опускається нижче 20 °C.

pdf
Додав(-ла)
Kyluk Nadia
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
19 жовтня
Переглядів
4
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку