АМЕРИКА: ТРЕТИННИЙ СЕКТОР ЕКОНОМІКИ. НАЙВАЖЛИВІШІ МІЖНАРОДНІ ТРАНСПОРТНІ МАГІСТРАЛІ, ВУЗЛИ. НЕРІВНОМІРНІСТЬ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ СУБРЕГІОНІВ АМЕРИКИ. ОСОБЛИВОСТІ ЇХ УЧАСТІ В МІЖНА

Про матеріал
Розвивальна та виховна мета: формувати вміння визначати навчальн іцілі та способи їх досягнення; виховувати самостійність, наполегливість, уміння долати руднощі, працювати в групі.
Перегляд файлу

10 клас

 

Урок №39

 

Дата:

 

АМЕРИКА: ТРЕТИННИЙ СЕКТОР ЕКОНОМІКИ. НАЙВАЖЛИВІШІ

МІЖНАРОДНІ ТРАНСПОРТНІ МАГІСТРАЛІ, ВУЗЛИ. НЕРІВНОМІРНІСТЬ

ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ СУБРЕГІОНІВ АМЕРИКИ. ОСОБЛИВОСТІ

ЇХ УЧАСТІ В МІЖНАРОДНОМУ ПОДІЛІ ПРАЦІ. ЗВ’ЯЗКИ УКРАЇНИ

З КРАЇНАМИ АМЕРИКИ.

 

Очікувані результати НПД: учні аналізують інформацію, виявляють структуру та географію третинного сектора економіки регіону; пояснюють причини нерівномірного економічного розвитку субрегіонів Америки; знаходять та показують на карті світові міста, мегалополіси, фінансові центри, морські порти та аеропорти.

Розвивальна та виховна мета: формувати вміння визначати навчальн іцілі та способи їх досягнення; виховувати самостійність, наполегливість, уміння долати руднощі, працювати в групі.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручники, атласи, ресурси Інтернету.

Опорні та базовіпоняття: сфера послуг, фінансові послуги, ІТ-послуги, туризм, міжнародний поділ праці, світове місто, фінансовий центр, транспортна система.

 

Хід уроку

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК

Картографічнарозминка (субрегіони, країни та столиці Америки)

Запитання

1. Яківиробництвавторинного сектора набулирозвитку в країнах Америки?

2. Назвіть причини перенесеннявиробництвобробноїпромисловостізі США доКанади та країн, щорозвиваються.

3. Пригадайте, на яких видах послугспеціалізуютьсярозвиненікраїни та країни,щорозвиваються.

 

ІII. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Наступниметапомнашоїроботи є дослідженнятретинного сектору, якийв Америці, як і в іншихрегіонахсвіту, набуваєдедалібільшогозначення. Особливо високимрівнемрозвиткусферипослугвідрізняютьсярозвиненікраїнирегіону. На спеціалізаціютретинного сектора країн, щорозвиваються, значноюміроювпливаєїхгеографічнеположення та природніумови.

Також ми розглянемозв’язкинашоїкраїниамериканськимикраїнами. Адже,незважаючи не віддаленістьамериканськогорегіону, Україна та окремікраїниАмерики пов’язуютьрізнобічнівідносини.

Повідомлення теми, цілей і завдань уроку

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Робота з підручником

Завдання. Ознайомтесязізмістом параграфа, установітьвідмінностіспеціалізаціїсферипослуг в субрегіонах Америки.

 

1.Третинний сектор економіки

США, Канада — провіднезначеннямаютьфінансова сфера, торгівля, освіта,медицина, інформаційно-технологічніпослуги. У країнахновоїіндустріалізаціївелику роль відіграютьторгівля, транспорт, туризм. Головніцентрифінансовоїта діловоїактивності — Нью-Йорк, Сан-Франциско, Бостон, Чикаго, Х’юстон,Торонто, Монреаль, Сан-Паулу, Лос-Анджелес, Мехіко, Буенос-Айрес.КраїниКарибськогобасейну (БермудськіОстрови, Барбадос, ДомініканськаРеспубліка,Антигуа і Барбуда та ін.) — туризм, фінансовіпослуги. Найбільшакількістьтуристівприбуває в США, Канаду, Мексику.

Нерівномірнийрозвитоктранспортноїмережі. Найгустіша мережа автомобільних за залізничнихшляхівміж США, Канадою, Мексикою. Найбільшіморськіпорти: Лос-Анджелес, Ванкувер, Нью-Йорк, Філадельфія, Саванна, Колон, Сантус.Аеропорти: Атланта, О’Хара (Чикаго), Лос-Анджелес, Даллас.

Найбільші трансконтинентальні магістралі регіону — Панамериканське шосе,сполучає країни Північної, Центральної і Південної Америки; ТрансамазонськеШосе, від північно-східного узбережжя Бразилії через важкодоступні райони Амазонії до кордону з Перу. Країни «зручного прапора»: Панама, БагамськіОстрови, Антигуа і Барбуда.

Виступиучнів з повідомленнями

1. Панамериканськешосе — дорога через три Америки.

2. Туризм як чинникрозвиткукраїн-островівКарибського моря.

 

2.Нерівномірністьекономічногорозвиткусубрегіонів Америки. Країни Америкив міжнародномуподіліпраці

США — головнийінвесторрегіону, постачальникпередовихтехнологій, наукоємноїпродукції, новітніхвидівпослуг. Канада та країниновоїіндустріалізаціїмаютьвеликучасткупродукціїдобувної та обробноїпромисловості, експортуютьмінеральну та сільськогосподарськусировину, напівфабрикати, машинобудівельнупродукціюсередньоїскладності, хімікати, лісоматеріали, продуктихарчування. В окремихкраїнахзначногорозвиткунабуламеталургія, особливо кольорова на місцевійсировині.

Невеликікраїниспеціалізуються на наданніфінансових, транспортних, туристичнихпослуг.

3.Зв’язкиУкраїни з країнами Америки

Україна — Америка:

1) торговельно-економічнавзаємодія. Найважливішимиторговельно-економічними партнерами України є США, Канада, Бразилія, Мексика, Еквадор,Аргентина;

2) культурно-гуманітарнавзаємодія. У США, Канаді, Аргентині, Бразиліїпроживаєчисельнаукраїнськадіаспора. Розвинену система громадських такультурнихорганізацій, наукових та дослідницькихустанов, музеїв, художніхколективів, мистецькихоб’єднань, тижнікінотощо;

3) наукова та освітняспівпраця: обміни студентами і викладачами, створенняспільнихнавчальнихпрограм, кафедриукраїністики.

 

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

Завдання 1. Позначте на контурнійкарті:

1) найбільшіфінансовіцентри Америки та морські порти;

2) Панамериканське та ТрансамазонськеШосе.

Завдання 2. Порівняйтетранспортнімережісубрегіонів Америки. Зробітьвідповіднівисновки.

 

VІ. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

 

VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Підручник, опрацювати§ 33. (стор. 179-182).

2. Повторити §§ 30-32, підготуватися до поточного контролю знань.

3. Випереджальне(окремимучням). Знайтиінформацію та підготуватиповідомлення про формування та життяукраїнськоїдіаспори в США.

1

 

docx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
6753
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку