Презентація до уроку за темою: "Англія в ІХ - XV ст. Велика Хартія Вольностей."

Про матеріал

Презентація до теми уроку: Англія в ІХ - XV ст. Велика Хартія Вольностей. За підручником Щупак І.Я Всесвітня історія: підруч. для 7 кл. закладів загальної середньої освіти /І. Я. Щупак, О. В. Бурлака,І. О. Піскарьова. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2020. — 176с. : іл.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Англія в XI-XV ст. План: Нормандське завоювання. Генріх ІІ;Англія в XI-XІІІ ст. Charta Magna;Столітня війна. Війна троянд.

Номер слайду 2

Однією з поворотних подій в історії було завоювання Англії нормандським герцогом Вільгельмом.  Вільгельм зібрав 25-тисячне військо та вирушив проти короля Англії - Гарольда. Вирішальна битва відбулась у 1066 р. під Гастінгсом (місто на південному узбережжі Англії). Після битви Вільгельм як переможець в’їхав у Лондон. У Вестмінстерському абатстві він коронувався як Вільгельм І Завойовник (1066 - 1087 рр.). Портрет Вільгельма I пензля анонімного художника, 1620 р. Національна портретна галерея (Лондон)

Номер слайду 3

Вільгельм І після коронації:- увів принцип: "Немає землі без сеньйора";- роздав англійські землі 5 тис. французьких лицарів;- запровадив французьку мову серед англійських феодалів;- реформував церкву (реформа Ланфранка): заборонив священникам вступати до шлюбу, ввів виборність єпископів, головним священником став єпископ Кентерберрі;- привласнив велику кількість лісів, зробив їх королівськими;- дозволив євреям створювати свої квартали та поселення в Англії.- Проголосив усіх феодалів своїми васалами;- провів загальний перепис майна та населення Англії.

Номер слайду 4

Король - верховний сюзерен (сеньйор)ЛицаріБарони. Графи. Герцоги. Духовенство. В Англії після 1086р. тільки король мав вассалів.

Номер слайду 5

Сини Вільгельма І Завойовника продовжували зміцнювати королівську владу. Особливо важливим щодо цього було царювання молодшого сина Вільгельма — Генріха І (1100—1135 рр.). Після його смерті в Англії близько 20 років тривала усобиця. У 1154 р. престол зайняв Генріх II Плантагенет (1154—1189 рр.). Генріх II, уривок з мініатюри «Historia Anglorum» Матьє Паріса, близько 1250–1255- Головною судовою реформою Генріха II було встановлення суду присяжних. Усім особисто вільним людям король надав право звертатися до королівського суду, обминаючи феодальний, баронський суд.- Звільнив лицарів від військової служби в обмін на грошовий податок ( "Щитові гроші");- вимагав, щоб вибори єпископів і абатів відбувалися за участі короля. Духівництво в кримінальних справах мало судитися королівським судом, як інші піддані.

Номер слайду 6

За правління Генріха II Англійське королівство надзвичайно розширило свої кордони. До його володінь входили, крім Англії і Нормандії, спадкові володіння у Франції — Анжу, Пуату, Турень та ін. Як посаг королеви Елеонори Генріх II одержав герцогство Аквітанське. При ньому розпочалося завоювання Англією Ірландії.

Номер слайду 7

Алієнора Аквітанская - герцогиня Аквітанії і Гасконі, графиня Пуатьє з 1137 року, королева Франції в 1137-1152 роках, королева Англії в 1154-1189 роках, одна з найбагатших і найвпливовіших жінок Європи Високого середньовіччя.

Номер слайду 8

Король Англії Іоанн Безземельний (1166—1216 рр.) був прозваний так тому, що, на відміну від старших братів, не отримав володінь у Франції, а потім втратив майже всі володіння. Іоанн Безземельний правив країною з 1189 р., коли Ричард Левине Серце перебував у Третьому хрестовому поході. Іоанн (або Джон) через поразки у війнах намагався значно збільшити податки.Іоанн I. Малюнок з "Історії Англії" Касселя 1902 видання.

Номер слайду 9

Незадоволені барони, до яких долучилися рицарі, городяни і частина вільних селян, повстали проти Іоанна Безземельного. У травні 1215 р. військо бунтівників рушило на Лондон. Тоді Іоанн Безземельний пристав на їхні вимоги і підписав Велику хартію вольностей, яка обмежувала владу короля.5 червня 1215 року в долині Раннімед, розташованої на березі Темзи між Віндзором та Стейнсом, відбулася зустріч обох сторін (короля та бунтівних баронів). У результаті король приклав свою печатку до петиції баронів, яка перераховувала їх вимоги, — так званим Баронським статтям. Іоанн I Безземельний підписує Велику Хартію — зображення у книзі «Cassell's History of England» (1902)

Номер слайду 10

Постамент на місці підписання Charta Magna. Хартія (від лат. chartа — папір, грамота) — документ, який відображає вимоги певних груп людей.

Номер слайду 11

Велика Хартія Вольностей. Написана латинською мовою, складається із 63 статей. У Хартію покладено такі принципи: - Король зобов'язаний дотримуватися законів, у разі порушення закону, барони можуть повстати; - Усі, хто платять податки, можуть брати участь в управлінні країною; - Жодна вільна людина не може бути ув'язнений без рішення суду рівних йому щодо статусу.

Номер слайду 12

Після підписання 1215 р. Хартії Вольностей, Іоанн відмовився дотримуватися її положень, що призвело до повстанню баронів та громадянської війни 1215 – 1216 рр. Під час якої 19.10.1216 р. Іоанн помер від розлади шлунка. А на англійський трон зійшов 9-й літній Генріх III (1216 – 1272 рр.). Генріх III Малюнок з "Історії Англії" Касселя 1902 видання. Прийняття Великої Хартії Вольностей мало велике історичне значення: хартія захищала не лише знать від свавілля короля, а й рицарів і городян від утисків знаті. Вона стала першим конституційним актом і початком англійського парламенту.

Номер слайду 13

Династична криза у Франції у першій половині XIV ст. стала приводом для початку Столітньої війни. Французький король Філіпп IV помер у 1314 р. не залишивши прямого сподкоємця. Найближчим родичем померлого виявилась мати англійського короля Едуарда ІІ - Ізабелла Французька.

Номер слайду 14

Але закони Франції забороняли нащадкам жіночої статі наслідували королівський титул. У 1337 р. онук Філіппа IV, король Англії Едуард ІІІ заявив про свої права на французький престол, та оголосив війну Франції.

Номер слайду 15

Основну бойову силу Французької армії складали важкі кінні лицарі.

Номер слайду 16

Однак французька піхота була дуже слабка, тому королі Франції воліли наймати італійських найманців.

Номер слайду 17

В Англії, через постійні війни в горах Шотландії та Уельсу роль кавалерії навпаки знижувалася. На зміну кінноті прийшли лучники.

Номер слайду 18

СТОЛІТНЯ ВІЙНА 1337–1453серія війсь. зіткнень між Англією та Францією в період з 1337 по 1453. Приводом для війни стали династич. домагання Едуарда III і його нащадків на франц. корону, засновані більш близькою мірою їх спорідненості, ніж в королів з франц. династії Валуа, з останніми Капетингами.

Номер слайду 19

Умовно весь період війни можна розділити на 4 великі етапи: Едвардіанська війна — в 1337—1360 роках. Каролінгська війна - в 1369-1396 роках. Ланкастерська війна - в 1415-1428 роках. Завершальний період — у 1428—1453 роках.

Номер слайду 20

Причини: - Суперечка за володіння промислово-розвиненим районом - Фландрія;- заплутаність відношень сеньйор-вассал; - Династична криза у Франції;

Номер слайду 21

Перші етапи війни були не вдалими для французів. Англійці нанесли їм значні поразки під Слейсом (1340), під Кресі (1346р.), Пуат'є (1356 р.) та Азенкуром (1415 р.).

Номер слайду 22

Генріх VІ Ланкастер став першим і єдиним англійським королем, який був коронований у Франції 1422 р. Сірий - володіння англійських королів.жовтий - території французького принца.

Номер слайду 23

Продовжуючи військові дії, 1428 року англійці взяли в облогу Орлеан. 1428 ознаменував собою появу на політичній арені Жанни д'Арк. Жанна Д'Арк, Орлеанська діва (1412 – 1431 рр.) Національна героїня Франції, одна з командуючих французькими військами в Сторічній війні. Потрапивши в полон до бургундців, була передана англійцям, засуджена як єретик і спалена на багатті.

Номер слайду 24

"Я прийшла сюди в королівську палату, щоб .... постати перед королем у першій половині посту, нехай навіть для цього я зітру собі ноги до колін; знайте, що ніхто - ні король, ні герцог ....- не зможе відновити французьке королівство: порятунок може прийти тільки від мене, і, хоча я воліла б залишитися з моєю бідною матінкою і прясти, не в цьому моє призначення: я маю йти, і я зроблю це, бо моєму Господу завгодно, щоб я діяла таким чином". Жанна д'Арк

Номер слайду 25

У травні 1429 р. під Орлеан підходить Жанна д'Арк. Для звільнення Орлеана їй знадобилося 9 днів. 11 травня 1429 року було знято облогу.

Номер слайду 26

30 травня 1431 р. Жанна д'Арк була спалена живцем на площі Старого Ринку в Руані. На голову Жанни одягли паперову митру з написом «Єретик, віровідступниця, ідолопоклонниця» і повели на багаття. "Єпископе, я вмираю через вас. Я викликаю вас на Божий суд!"

Номер слайду 27

Наслідки війни:- Англійські королі відмовилися своїх претензій на французький трон; - Поразки у Сторічній війні вилилося в громадянську війну в Англії, почалася Війна Білої та Червоної троянди; - Лицарство занепало; - Було започатковано розвиток вогнепальної зброї в Західній Європі. - Столітня війни, по суті, відокремила та сформувала англійську та французькі нації та сприяла посиленню королівської влади в обох країнах.

Номер слайду 28

Луї ХІ Розсудливий (1461 - 1483 рр.) -  король Франції (1461-1483). Завершив процес централізації державного устрою Королівства Франція. Людовик XI мав також інші зневажливі прізвиська: (фр. l'universelle aragne — «всесвітній павук», або «Король Павук») — все завдяки його політичним махінаціям, якими він відзначився за своє 22-річне правління.

Номер слайду 29

Війна Червоної та Білої троянди - міжусобні війни англійських баронів за престол Боролися дві гілки династії Плантагенетів - Ланкастерська (червона троянда) та Іоркська, (біла троянда). Війна, що тривала 1455 -1485, призвела до влади далекого родича Ланкастер Генріха VII Тюдора.

Номер слайду 30

Д/з:§18 (читати);Письмово:- Поняття: «Хартія», «Парламент»;- Дати: Столітня війна, Війна троянд, С.88 (підручник);- Діяльність Вільгельма І С.83 (табличка) або слайд №3;- Причини та наслідки Столітньої війни.

pptx
Додано
9 грудня 2022
Переглядів
4633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку