Арабська Республіка Єгипет.

Про матеріал
Презентація :"Арабська Республіка Єгипет надається для вивчення відповідної теми у 10 класі,. Презентація складається за планом вивчення країн світу: загальні відомості, ЕГП,природні умови і ресурси,населення ,характеристика секторів національної економіки країни, додатково надається матеріал :"Цікаві факти про Єгипет".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Арабська Республіка Єгипет

Номер слайду 2

Загальні відомостіПлоща: 1,002 млн. км²Кількість населення: 111 млн. осіб (2022 ) Рівень урбанізації: 43%. Столиця: Каїр Офіційна мова: арабська Грошова одиниця: єгипетський фунт Державний устрій: унітарна країна. Рівень економічного розвитку: країна,яка розвивається,індустріально-аграрна країна. Форма державного правління: парламентсько-президентська республіка Домінуюча релігія: іслам-суніти Етнічний склад населення: єгиптяни - 99,6%, інші - 0,4% Міжнародні організації: ООН, СОТ, ЛАД, АС .

Номер слайду 3

Економіко- географічне положенняЄгипет розташований у двох частинах світу: Африка і Азія( Синайський п-в),має вихід до Індійського і Атлантичного океанів, межує: Лівія,Ізраїль,Судан,транзитні шляхи-Суецький канал.

Номер слайду 4

Природні умови і ресурсирельєф країни в основному рівнинний: Лівійська,Нубійська, Аравійська пустелі. Мінеральні ресурси- нафта,природний газ,залізні,марганцеві руди,фосфорити, кам’яна сіль. Клімат- тропічний і субтропічний. Грунти:жовто-бурі пустельні, сіроземи, солончаки, пустельно-степові, По берегах Нілу знаходяться найродючіші алювіальні ґрунти. Внутрішні води: річка Ніл, оазиси- підземні води,рекреаційні ресурси.

Номер слайду 5

Населення ЄгиптуІІ тип відтворення населення,природний приріст 25%, середній вік-24 роки,98%- араби-єгиптяни,також бербери,туареги, Релігійний склад- іслам-суніти,християнство-10%,рівень урбанізації- 43%. Міста мільйонери: Каїр, Александрія,Ель-Гіза . Густота населення: 3 осіб/ км2( пустельні райони),1500 осіб/ км2(долина і дельта р. Ніл)Зайнятість: сфера послуг-45%, сільське господарство-30%,25%- промисловість. Від’ємне сальдо міграції,в основному виїжджають до країн Перської затоки. Міські агломерації:  Каїрська (16,2 млн осіб),  Александрійська (4,9млн.осіб.

Номер слайду 6

Вторинний сектор економіки-обробна промисловістьЄгипет належить до країн, що розвиваються. Електроенергетика: ТЕС-90%, ГЕС-8%, альтернативні джерела енергії- 2% Видобувна промисловість: нафтопереробна, Металургія: чорна: металургія Хелуан,Александрія, кольорова: Наг-Хамад( алюмінієва). Машинобудування: сільськогосподарське,суднобудування,автомобілебудування,електротехнічна промисловість. Хімічна промисловість.- мінеральні добрива,пластмаси,штучні волокна,ліки,гумова. Найважливішою галуззю промисловості є легка, особливо текстильна (бавовняна, шовкова, вовняна). Розвивається швейна і взуттєва промисловість.

Номер слайду 7

Вторинний сектор економіки Харчова промисловість (борошномельно-круп'яна, цукрова, тютюнова, плодоовоче-консервна та ін.) переробляє традиційні для Єгипту сільськогосподарські культури. Традиційні ремесла: гончарство, килимарство, обробка шкір, ткацтво, ювелірна справа, виробництво сувенірів.

Номер слайду 8

Третинний сектор економіки Транспорт  Найбільше значення має автомобільний транспорт, на який припадає понад 2/3  внутрішніх перевезень. Протяжність єгипетських автомобільних доріг становить 68  тис. км, 75% із твердим покриттям. Щорічний вантажообіг залізничного транспорту значно менший і  становить 6  млн т. Протяжність залізниць Єгипту зі стандартною колією перевищує 5  тис. км, а  загальна довжина сягає 9,6  тис. км. Авіаційний транспорт має найбільше значення для міждержавних зв’язків. Він включає понад 80 літаків, які щорічно перевозять 8 млн пасажирів. Найбільш завантажений міжнародний аеропорт Каїра. В Єгипті працює 83 аеропорти. Найбільші з них розміщуються в Каїрі (аеропорт-хаб), Луксорі, Шарм-ель-Шейху, Хургаді. 

Номер слайду 9

Третинний сектор економіки. Транспорт    У міжнародних перевезеннях першочергове значення має морський транспорт, немає зручних бухт для облаштування морських портів. Окремі природні гавані є на узбережжі Червоного моря. Через те найбільші морські порти Єгипту лежать на Середземноморському узбережжі в штучно створених бухтах: Александрії та Порт-Саїді. Найбільшим портом на Червоному морі є Суец. Ефективно працює керований державною компанією Суецький канал. Прибутки від експлуатації каналу є другим після туризму джерелом наповнення бюджету Єгипту. Після відкриття у 2015 р. паралельного каналу був забезпечений двобічний рух кораблів. Нині Суецький канал забезпечує 7 % світового морського вантажообігу, відіграючи ключову роль у забезпеченні Європи близькосхідною нафтою. 

Номер слайду 10

Освіта в Єгипті розподіляється на три етапи: Базова освіта Початкова освіта. Підготовча освіта. Середня освіта Вища освіта Відповідно до єгипетського Закону Про безкоштовну обов'язкову освіту від 1981 року, всі єгиптяни у віці від 6 до 14 років повинні відвідувати шкільні заклади, щоб мати базову освіту, яка включає початковий і підготовчий ступені. Подальша освіта залежить від можливостей і здібностей учнів.

Номер слайду 11

Освіта в ЄгиптіДержавні школи:арабські школи — здійснюють викладання загально-державного шкільного курсу арабською, англійську починають вивчати з четвертого класу початкової школи, друга іноземна додається — вже на стадії середньої освіти.експериментальні мовні школи — навчання у таких школах більшості загальних точних дисциплін із загально-державного курсу провадиться англійською (а інша іноземна додається вже на початковій стадії базової освіти), гуманітарні науки викладаються арабською. Учні вступають до таких шкіл у 7-річному віці — на рік пізніше, ніж до арабських.

Номер слайду 12

Освіта в Єгипті Приватні школиіснує три типи приватних шкіл у Єгипті, навчання в яких є платним:звичайні школи — мають шкільний розклад, подібний до того, що викладається у арабських державних школах, у таких школах робиться упор на якісь певні дисципліни, всебічний розвиток учнів, шкільна інфраструктура є більш сучасною і розвинутою;мовні школи — нагадують державні експериментальні мовні школи, але рівень викладання мов (основна — англійська, іноді також французька або німецька і ще 2 іноземні) більш високий, ніж у подібних державних закладах, кращою є шкільна інфраструктура. релігійні школи — релігійно орієнтовані школи Азхар.

Номер слайду 13

Вища освіта в ЄгиптіГоловні єгипетські університети: Каїрський університет, Александрійський університет. Університет Айн-Шамс;Університет Аль-Азхар— найстаріший у Єгипті і один із перших за часом виникнення у світі вищий навчальний заклад, надає релігійну освіту. Провідні приватні університети Єгипту: Каїрський Американський університет. Каїрський Німецький університет. Каїрський Французький університет

Номер слайду 14

Туризм в ЄгиптіТуризм є основною статтею доходів у Єгипті, тому йому приділяється найбільше уваги в цій країні: музеї( найбільший в Каїрі- музей Єгипту),єгипетські піраміди, дайвінг у Червоному морі, прогулянка по пустелі на джипах, і найкращі курорти: Хургада і Шарм-ель-шейх.

Номер слайду 15

Сільське господарство    У виробничій структурі аграрного виробництва переважає рослинництво. Посівні площі лежать у долині та дельті Нілу, в Ель-Фаюмській оазі на півночі країни. Родючі алювіальні ґрунти та велика кількість тепла створюють надзвичайно сприятливі умови для вирощування різноманітних сільськогосподарських культур. Водночас існує потреба у штучному зрошенні земель Вирощують: пшеницю, рис, кукурудзу,бавовник, цукрову тростину, в оазисах вирощують фінікову пальму.  . 

Номер слайду 16

Сільське господарство  Тваринництво має допоміжне значення. Майже в усіх господарствах розводять буйволів як тяглову силу для будівництва іригаційних споруджень та для одержання молока. Існує молочне поголів’я великої рогатої худоби. Крім того, розводять овець, кіз, домашню птицю (курей, голубів, гусей). 

Номер слайду 17

Зовнішні економічні зв’язки Єгипту

Номер слайду 18

Цікаві факти про ЄгипетЄгиптяни - перший народ, який винайшов писемність. Перші пам’ятки єгипетської писемності написані ієрогліфами. Це найбільший внесок стародавніх єгиптян у світову цивілізацію та культуру. Основне з багатств Єгипту – Червоне море, це найтепліше море, в нього не впадає жодна річка, тому вода в ньому кристально чиста, а найголовніше це неймовірно красивий риф, який можна порівняти із Карибським басейном. Піраміда Хеопса — це єдине з «Семи чудес світу», яке збереглося до наших днів. Висота піраміди — 137,8 метра. Стародавні єгиптяни поклонялися більш ніж двом тисячам богів. Традиція носити обручки на безіменному пальці прийшла до нас від древніх єгиптян, у яких її перейняли греки та римляни. Уже середньовічні автори запропонували пояснення такому звичаю: нібито через безіменний палець проходить «vena amoris» — вена любові, що йде прямо до серця.Єдина річка, яка є в Єгипті це — Ніл, довжина - 6853 км, друга річка у світі за довжиною ,уздовж якої живе 95% населення. 365 календарних днів і 24-годинний день – винахід древніх єгиптян.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
19 травня
Переглядів
77
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку