Архітектурні пам'ятки України. Презентація

Про матеріал
Запропоновані матеріали адресовані вчителям предмету мистецтво. Можуть використовуватися для узагальнення знань з теми "Архітектурні пам'ятки України".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТОП-10 Архітектурні шедеври України

Номер слайду 2

Одеський національний академічний театр опери та балету (Одеса)Театральне життя в Одесі веде свою історію з перших днів існування міста. Театр опери і балету по праву можна назвати старійшиною серед цілого ряду його культурних установ. Одеса отримала право будувати театр в 1804 році, а 1809 року він був вже побудований. 10 лютого 1810 року відбулося перша вистава – російська група П. Фортунатова поставила одноактну оперу Фреліха “Нове Сімейство” і водевіль “Утішена вдова”. Будівля Одеського театру виконана в стилі віденського “бароко”, який був основним в європейському мистецтві з кінця XVI і до середини XVIII століття. Над фасадом підноситься скульптурна група, що зображає одну з муз – покровительку мистецтва Мельпомену.  Трохи нижче розташовані скульптурні групи, також на сюжети із стародавньої міфології. Внизу, біля центрального входу, на високих постаментах встановлені дві скульптурні групи, які втілюють Комедію і Трагедію: зліва – фрагмент трагедії Евріпіда “Іполит”, справа – епізод з комедії Арістофана “Птахи”.

Номер слайду 3

По фронтону будівлі, в нішах верхнього ярусу, встановлені бюсти геніальних творців російської літератури і мистецтва: Пушкіна, Глінки, Грібоєдова, Гоголя. Найкрасивіша частина будівлі – це зал для глядачів. Архітектура його витримана в стилі французького “рококо”. розкішно прикрашений різними ліпними орнаментами з тонкою позолотою. Особливий інтерес викликає стеля. У основу її композиції встановлені чотири картини художника Лефлера у вигляді медальйонів. На них зображені сцени з творів Шекспіра: “Гамлет”, “Сон в літню ніч”, “Зимова казка” і “Як вам це сподобається”. Вражає витонченістю ажурних деталей велика люстра в центрі стелі. У залі і у всіх ярусах багато різноманітних ліпних прикрас. З особливою витонченістю виконане ліплення в ярусах, бічних вестибюлях і уздовж проходів, що ведуть до лож. Оригінально і винахідливо зроблені світильники, канделябри і орнаменти бронзових інкрустацій.

Номер слайду 4

Палац Потоцьких (Львів)Палац Потоцьких – одна з найвизначніших пам’яток архітектури кінця ХІХ ст. в Україні та музейний підрозділ Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького, де з 14 лютого 2007 р. представлена колекція європейського мистецтва XIV – XVIII ст.Інтер’єри салонів, наповнені меблевими гарнітурами і предметами декоративно-ужиткового мистецтва з колекції Галереї, відтворюють атмосферу палацу кінця ХІХ – початку ХХ ст. й дають наочне уявлення про стиль і спосіб життя галицької аристократії. В одинадцяти залах другого поверху експонується одна з кращих у Східній Європі мистецьких колекцій, перш за все живопису. Побудована за географічно-хронологічним принципом, експозиція ознайомлює з творами українських, польських, чеських, угорських, австрійських, німецьких, нідерландських (фламандських і голландських), італійських, французьких та іспанських майстрів.

Номер слайду 5

Будинок із химерами (Київ)Це, мабуть, найвідоміша будівля у Києві. Будинок розташований у теперішньому центрі Києва, неподалік від Палацу президента України, а на початку ХХ століття все було інакше. Будинок з химерами побудований у стилі модерн у 1902-1903 рр. За рік побудували сам будинок, і ще два роки було витрачено на зовнішнє та внутрішнє його оздоблення. Це був перший будинок у Києві, зведений з використанням нового матеріалу – цементу. Здійснення такого проекту могло служити ще й рекламною акцією продукції промисловця Ріхтера, що займався виробництвом цементу. Для того, щоб створити стійку основу для будинку, на крутому пагорбі було вбито близько 50 бетонних паль на глибину 5 метрів. З боку вулиці Банковій будинок має три, а з боку театру ім. Івана Франка – шість поверхів.

Номер слайду 6

Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича (Чернівці)Чернівецький національний університет – один із найстаріших класичних університетів в Україні. Будівля сучасного навчального закладу була споруджена у 1864-1882 рр. як резиденція буковинських митрополитів за проектом відомого чеського архітектора Йосифа Главки. Над інтер’єром працювали віденські художники К. Іобст, І. Кляйн, чеський К. Свобода, буковинські Е. Бучевський і Є. Максимович. Стиль будівель еклетичний із домінуючим мотивом візантійської та романської архітектури.

Номер слайду 7

Будинок Голованя (Луцьк)Дім Миколи Голованя часто називають будинком з химерами, хоча сам митець признається, що йому це не подобається. І справді, скульптури в будинку не схожі на химер. Сама споруда нагадує середньовічний замок з рисами готики й бароко. Витвори прикрашають стіни, дах, подвір’я. Виготовляє їх скульптор здебільшого з каменю та зеленого пісковика. Загалом, у будинку понад 500 скульптур. Всі вони різних стилів і кожна має свою історію. При вході є барельєф із зображенням усіх членів сім’ї. Багато витворів розміщені у дворику, оскільки Микола ще не знайшов для них місця. Особливими і цінними є творіння сина скульптора, які батько викупив після смерті хлопця. Будинок – це майстерня, у якій Микола Головань охоче і з любов’ю створює витвори мистецтва не лиш для свого «Сімейного вернісажу», але і для людей.

Номер слайду 8

Пасаж (Одеса)Історична будівля Одеси, в який розташовані готель і криті торговельні ряди, є пам’яткою історії та архітектури кін.19 – поч. 20 століття. Будівля пасажу була зведена у стилі модерн у 1899 році за проектом Л. Влодека. Будівля має 4 поверхи, на першому розташовані магазини, інші поверхи займає готель. Внутрішній двір оздоблений чисельними скульптурами.

Номер слайду 9

Будинок-корабель (Чернівці)Дім-корабель — це родзинка всіх архітектурних пам'яток Чернівців, яка розташована при перетині вулиць Головної та Шолом-Алейхема. Це один з перших кам'яних будинків, споруджений наприкінці XIX століття, який і досі називають на старий манер — «шифа», що в перекладі з німецької означає корабель. Будинок нагадує корабель. Звужений фасад, що, наче ніс корабля, спрямований на південь, палуба на другому поверсі у вигляді просторого балкону і маленька башта, що нагадує щоглу, безумовно, створюють в уяві жителів та гостей міста цікавий образ шедевру суднобудування та викликають зацікавленість у його історії. Будинок-корабель — досить відома будівля у Чернівцях. Легенда говорить, що його побудував багатий торговець для свого брата моряка. Правда це чи ні, але будинок виглядає насправді дуже ефектно

Номер слайду 10

Кіностудія Victoria Film Studios (с. Гурівщина)«Діснеївський» замок належить одній з найбільших кіностудій України Victoria Film Studios, на знімальних майданчиках якої знімали багато популярних серіалів та фільмів. Замок є головним входом до кіностудії. Заходити всередину нього, як і на територію кіностудії, заборонено. Екскурсії не проводяться. Знаходиться він біля села Гурівщина в Києво-Святошинському районі. Замок зроблений зі справжнього каміння, металу та дерева. Зовні він нагадує казковий замок з заставки кінокомпанії Walt Disney, на мультфільмах і фільмах якої виросло та буде зростати не одне покоління. Незважаючи на свій зовнішній вигляд, класичного замку принцеси, на ньому є багато цікавих елементів з не дитячих фільмів. Біля входу стоїть металева скульптура головного антагоніста культового фільму жахів «Чужий» і скульптура головного антагоніста культового бойовика «Хижак» з Арнольдом Шварценеггером у головній ролі. На стіні стоїть Бетмен, а перед замком знаходиться Залізний трон з популярного серіалу «Гра престолів». Замок вартий того щоб його побачити, нехай ви і не зможете зайти всередину або погуляти по студії. Це гарна та цікава споруда, яка стоїть за 850 метрів від Житомирського шосе. Знаходячись поруч обов’язково завітайте до нього.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Київський державний академічний театр ляльок (Київ)За час свого існування театр розміщувався в різних будівлях, зараз розташований у спеціально спорудженому приміщенні (будівництво завершено 2005 року) в само́му середмісті, водночас у затишній місцині Києва за адресою: вул. Грушевського, 1а (Європейська площа). Споруда театру має образ казкового палацу як зовні, так і в інтер'єрі, крім того територія, прилегла до будівлі, також оформлена як справжнє дитяче казкове містечко (скульптури персонажів казок, фонтан, лавки для відпочинку, квіткові клумби тощо). Театр має дві зали для вистав на 300 та 110 місць, дитяче кафе на 70 місць. Всі глядацькі та сценічні приміщення оснащені на сучасному технічному рівні.

Номер слайду 13

Шарівка (Харків)«Шарівка» – найгарніший та найрозкішніший парково-палацовий ансамбль на Сході України, справжнє диво садово-паркового мистецтва.Ім'я садиби – «Шарівка» – походить від назви селища, в якому вона була закладена. Засноване селище у 1700 році осавулом Охтирського козацького полку Матвієм Шаріем, в честь якого воно і було назване. На території палацово-паркового комплексу знаходяться два ставки та безліч декоративних елементів (фонтани, сходи, алеї та ін.). Родзинкою парку вважається знаменита алея з лип, гілки яких ростуть вертикально вгору. Увесь комплекс займає близько 44 га, навкруги росте дубовий ліс – свідок розбудови парку (вік дубів сягає 200-300 років), у лісовому масиві водяться вовки, дикі кабани, зайці, косулі. Цікаво, що всередину палацу заходити заборонено, адже існує реальна загроза захворіти на сухоти. З 1925 по 2009 рік тут знаходився Обласний туберкульозний санаторій. Це стало однією з причин надзвичайно довготривалої реставрації «Шарівки».

Номер слайду 14

А взагалі у нас ще дуже багато найкращих та найгарніших архітектур і ми обов’язково все відбудуємо!!Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Буга Альбіна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 10 клас, Презентації
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
4789
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку