Презентація "Велика мечеть Дженне" для 10 класу

Про матеріал

Додатковий ознайомчий матеріал до уроку№1 "Африканський культурний регіон" з предмету "Мистецтво" за підручником: "Мистецтво (рівень стандарту, профільний рівень): підруч. для 10 (11) кл. закл. загал. серед. освіти / О. А. Комаровська, Н. Є. Миропольська, С. А. Ничкало, І. В. Руденко. — Харків : Вид-во «Ранок», 2018.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Велика мечеть Дженне – один з головних спадків Африки

Номер слайду 2

Велика мечеть Дженне‎ - це велика саманна будівля, яка вважається багатьма архітекторами одним з найбільших досягнень судано-сахельського архітектурного стилю. Мечеть розташована у місті Дженне, Малі, на заплаві ріки Бані. Перша мечеть на цьому місці була збудована бл. 13-го сторіччя, але поточна будівля датується 1907 року. Будівля є центром спільноти Дженне, однією з визначних пам'яток Африки, та разом зі «Старими містами Дженне» внесена до Світової спадщини ЮНЕСКО у 1988 році. Французький мандрівник Рене Огюст Кайє відвідавши Дженне 1828 року написав: «У Дженне є мечеть, збудована з землі, по боках якої дві масивні, але не високі вежі; вона грубо збудована, але дуже велика. Мечеть покинута на тисячі ластівок, які будують в ній свої гнізда. Через те в ній стоїть сморід, і щоб його уникнути, виникла традиція промовляти молитви у маленькому зовнішньому дворі»

Номер слайду 3

За десять років до відвідання міста Рене Кайє, правитель Фульбе Секу Амаду розпочав джихад та підкорив Дженне. Начебто він не схвалював стару мечеть та дозволив їй занепасти. Це і була будівля, яку бачив Кайє. Секу Амаду також закрив всі малі мечеті довкола. Між 1834 та 1836 роками Секу Амаду збудував нову мечеть на схід від старої, на місці колишнього палацу. Нова мечеть була великою будівлею без веж чи орнаменту. Французькі сили під керівництвом Луї Аршинара захопили Дженне у квітні 1893 року. Невдовзі після того французький журналіст Фелікс Дюбуа відвідав місто та описав руїни старої мечеті. На час його візиту, внутрішня частина старої мечеті використовувалась як кладовище.

Номер слайду 4

У 1906 році французька адміністрація міста зайнялася організацією відбудови початкової мечеті та будівництва школи на місті мечеті Секу Амаду. Відбудова була завершена 1907 року з використанням примусової сили під керівництвом Ісмаїла Траоре, голови гільдії каменярів Дженне. Майже точно новим у відбудованій мечеті було симетричне розташування трьох великих веж у стіні кібла. Сучасна мечеть. Дюбуа вдруге відвідав Дженне 1910 року та був шокований новою будівлею. Він вважав, що французька колоніальна адміністрація була відповідальна за дизайн, і написав, що він нагадував «суміш їжака та церковного органа».

Номер слайду 5

Велику мечеть облаштували системою гучномовців, однак мешканці Дженне не схвалили подальшу модернізацію та висловились на користь збереження історичності будівлі. У 1996 році журнал «Vogue» провів всередині мечеті фотосесію; фото напівроздягнених моделей в журналі обурили місцевих мешканців і з того часу немусульманам заборонений вхід до мечеті[14] . Мечеть можна було побачити у фільмі 2005 року «Сахара». Перша мечеть управляла одним з найбільших ісламських навчальних центрів в Африці в часи Середньовіччя, коли тисячі студентів приходили вивчати Коран у медресе Дженне. У нагляді та ремонті мечеті участь бере вся спільнота міста Дженне у вигляді щорічного фестивалю. На фестивалі присутня музика та харчування, однак його головною метою є ремонт шкоди, завданої мечеті за попередній рік (переважно від дощів та тріщинами від зміни температури та вологості). За декілька днів до фестивалю, у канавах готують штукатурку. Щоб дійти до кондиції, їй потрібно декілька днів, але її потрібно перемішувати, тому маленьких хлопчиків спонукають в ній вовтузитися. Штукатурку на мечеть накладають чоловіки, інша група чоловіків її підносить. На початку фестивалю відбувається забіг, хто першим донесе штукатурку до мечеті. Ремонт відбувається під наглядом гільдії каменярів Дженне, а старійшини споглядають за ремонтом з почесного місця на ринковій площі. У 1930 році репліка мечеті Дженне була збудована у місті Фрежус у південній Франції. Вона отримала назву мечеть Міссірі, та була збудована з цементу і пофарбована у помаранчевий колір, щоб нагадувати колір оригіналу. Мечеть-репліка призначалась для «Сенегальських стрільців» західноафриканських колоніальних підрозділів Французької армії.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. гончар богдан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Цоток Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 вересня 2018
Переглядів
2848
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку