Презентація "Африканські маски" 10 клас

Про матеріал

Додатково-оглядовий матеріал у формі презентації до уроку "Африканська культура" з предмету "Мистецтво" 10 клас за новою програмою 2018 року. Короткий зміст з історії свиникнення та видів африканських масок. Їх використання у житті народу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Африканські маски – яскравий світ духів

Номер слайду 2

* Африканські маски - результат багатовікових нашарувань ідеології, примітивної, часом реакційної, і в той же час вони свідчення надзвичайної художньої обдарованості африканських народів. Вільний політ фантазії їх творців народжує форми і образи то реальні, то фантастичні, найнесподіваніші, нескінченно різноманітні і неймовірно химерні.* Африканські маски використовуються жителями Африки буквально повсюдно: практично жоден захід не обходиться без них. Також без маски складно уявити чаклуна або знахаря, членів таємних товариств. * Звичайно, маски Африки не можуть бути однаковими для всіх і кожна символізує щось більше, ніж просто зовнішній вигляд. У представників різних вікових груп різні маски, також їх розмальовку і форма залежать від положення в суспільстві і соціального статусу.* Різні народи Африки вносять в мистецтво маски свої образи, свої особливі риси. Кожен клан виконує маски в індивідуальній, часто тотемістичній формі.

Номер слайду 3

В Африці вважається, що світ населений духами - в це вірять тут буквально всі, навіть представники цивілізованих країн. Духи всюди: у воді, в горах, всередині тварин. Африканські маски служать своєрідним провідником в цей світ. Тому навіть при похоронах вони використовуються, тільки в іншому виконанні. Розділити африканські маски можна також за способами використання: * лицьові; * маски-шоломи; * налобні африканські маски; * маски-гребені; * натільні; * маски-дошки. ВИДИ АФРИКАНСЬКИХ МАСОК

Номер слайду 4

З огляду на те, що типів масок в Африці існує безліч в залежності від того, яке плем`я досліджується, складно класифікувати їх взагалі. Тому поділяють такі: * чоловічі; * жіночі; * гермафродитні; * зооморфні. У деяких племенах африканські маски абсолютно не піддаються класифікації: це маска для людини будь-якої статі, в формі декількох тварин відразу. Які бувають маски

Номер слайду 5

Культура Африки така, що тут поширені зооморфні маски. Кожна з них оспівує певна тварина, як сильна істота. В Африці люди вірують, що деякі істоти мають велику силу, тому надягають на себе маски з їх зображеннями, щоб знайти частину цієї могутності.

Номер слайду 6

Найчастіше маски використовують осілі племена. Вони займаються цим ремеслом серйозно і з особливою копіткістю. Рибна ловля та землеробство без масок і зовсім не обходиться: вважається, що людина, надягаючи африканську маску, перевтілюється в іншу істоту, яка здатна на більше, ніж раніше. ХТО ВИКОРИСТОВУЄ АФРИКАНСЬКІ МАСКИ Люди в масках спілкуються з природою, наближаючись до неї, тим самим просячи про родючість. Рибалки спілкуються з водою, це допомагає збільшити улов. Також своєрідні маски потрібні, коли організовуються ритуальні танці, весілля, присвяти чоловіків в наступну вікову групу, при наділення статусу, досягненні певних висот. Кочові народи до африканських масок холодніші - у них просто немає часу на подібні заняття.

Номер слайду 7

Розділяються африканські маски за способами використання: лицьові; маски-шоломи; налобні африканські маски; маски-гребені; натільні; маски-дошки. Особові африканські маски є скрізь. Вони можуть використовуватися в будь-яких ритуалах, надягають їх всі - і жінки, і чоловіки, і діти. ВИДИ АФРИКАНСЬКИХ МАСОКЗначення африканських масок відрізняється в залежності від специфіки їх виробництва: отвори для очей, носа, рота і навіть щік можуть бути присутніми, а можуть бути і відсутніми. * * Аналогічно можна сказати і про кольорах, розфарбування, розмірах. У кожному племені свої правила. Маски-шоломи робляться з дерева. Середина вирізається, а зовнішня частина служить для вирізки певних візерунків.

Номер слайду 8

Налобні африканські маски, як правило, складаються з листя і тканин. До такої маски прикріплюються кріплення, що фіксуються в районі лоба. Маски-гребені найбільш поширені сувеніри з Африки. Їх часто привозять до Європи. Це, скоріше, фігури тварин або людей, які піднімаються на певну висоту над головою.

Номер слайду 9

Натільні африканські маски застосовуються вагітними жінками, які потребують захисту від лихого ока. Маски-дошки можуть бути лицьовими і в деяких випадках натільними. Зазвичай вирізаються у формі птаха. Маску потрібно кріпити до чола, причому не кріпленнями, а звичайними тканинами або листям міцних рослин.

Номер слайду 10

Африканський стиль - неповторний у своєму роді. Він оригінальний, багатий, складний. Дивлячись на маски представників африканських племен, складно сказати, що це звичайне прикраса.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шкіренко Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Иванович Qwerty
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
6 вересня 2018
Переглядів
55188
Оцінка розробки
4.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку