Батьківські збори для батьків майбутніх першокласників на тему: "Ми починаємо вчитися…"

Про матеріал
Дитині час до школи… Батьки й вчителі з хвилюванням чекають цієї події. Якщо сім’я та школа будуть підтримувати одна одну і допомагатимуть дітям оволодівати життєвими та навчальними вміннями, це допоможе їм успішно адаптуватися в новому середовищі.
Перегляд файлу

Ми починаємо вчитися…

Батьківські збори для батьків майбутніх першокласників

 

Вступ до школи - переломний момент не тільки в житті кожної дитини, але і в цілому для всієї родини. У кожній родині, де підростає шестирічка, останній рік перед школою заповнений не тільки приємними очікуваннями і хвилюваннями, але і масою незвичних проблем і тривог. Кожен з батьків замислюється про те, як складеться шкільне життя її дитини, чи буде вона радісною і успішною.

Як же допомогти дитині успішно зустрітися з цими змінами у житті?  Яка роль сім'ї у  цей період життя дитини? Про це ми сьогодні й поговоримо. Тема нашого заняття «Ми починаємо вчитеся».

Рефлексія

Пропоную визначити ступінь вашого неспокою з приводу шкільного навчання дитини:

 відчуваєте сильний неспокій — підніміть 2 руки вгору;

 злегка хвилюєтеся — підніміть 1 руку вгору;

 якщо переживаєте почуття радості, впевненості за свою дитину

        — плесніть у долоні.

(Обґрунтування батьками  зробленого вибір).

 

Вправа «Сімейне коло»

 Роздати вирізані з паперу фігурки сім’ї.. На голові дитини написати ім’я дитини, на тулубі – очікування.

- Чого ви очікуєте від своїх дітей? (Обговорення)

  •                               Від чого чи від кого це залежить чи справдяться ваші очікування?
  •                               А чого очікують від Вас Ваші діти? (Відповіді записуються на фігурках дорослих людей).

(Під час презентацій прикріпити фігурки на великий аркуш паперу таким чином, щоб утворилось символічне «сімейне коло»).

-  Що дало Вам виконання даної вправи?

 

Вправа «Моральні риси»

Перед вами колесо гуманності, у якого 8 шпиць. На кожній  шпиці напишіть моральну рису, яка  повинна допомагати, або допомагає у навчанні та вихованні дітей.

На кожній шпиці за шкалою від 1-10 (1 від центру) поставте крапку   як у вас розвинута дана якість.

З'єднайте крапки суцільною лінією. Чи утворилося рівне колесо? Продемонструйте.

Уявіть, що це ваш шкільний автобус (картинка автобуса), на якому ви будете підвозити своїх дітей до школи. Приєднаємо  ці колеса до автобуса і посадимо в нього дітей.

- Чи  зручно буде Вашим дітям?

- Чи є  над чим вам задуматися?

Ще є час, щоб попрацювати над покращенням моральних рис і вирівняти колеса, щоб рух дітей до школи був безпечним, нетравмуючим.

 Перший крок у досягненні позиції ідеального батька чи матері вами зроблено. Всі зміни залежать тільки від вас. Адже мати ідеальних батьків - мрія кожної дитини.

 

Вправа «Хто вище» (Вище голови не стрибнеш)

Виконання наступної вправи мені потрібно двоє учасників (найвищого чоловіка і найнижчу жінку).

Обом учасникам дається однакова кількість стікерів різного кольору. Необхідно взяти стікер і, підстрибнувши якнайвище, наклеїти його на стіну. Потім взяти другий стікер і постаратися наклеїти його ще вище…

Те саме робить другий учасник.

Запитання для обговорення:

- Чи наклеїли стікери на однаковій висоті?

-  Як ви гадаєте, що я хотіла Вам показати цією вправою?

Як і ми з Вами, всі діти різні. У кожної дитини свої здібності, задатки, тип нервової системи, темпераменту, характеру, стан здоров’я.  Одні діти витривалі, старанні, самодисципліновані. Інші – метушливі, галасливі, непосидючі.  І це дуже відбивається на якості їх навчання. Часто батьки висувають дитині зависокі вимоги з якими дитина не може справитися. Батьки не змогли реалізувати себе в житті, хочуть «нагнати» все  дитиною. Батьки гарно навчалися, вимагають того ж у дитини, а у неї не виходить. Батьки нервують,  діти плачуть, обманюють, не бажають вчитися, висувають протести, ненавидять школу.

Тому ви завжди повинні бути поряд зі своєю дитиною. Ніколи не порівнювати її з іншими дітьми, а порівнювати вчорашні досягнення з сьогоднішніми, хоч і незначними. Головне, щоб дитина відчула вашу  допомогу, підбадьорення, підтримку. Буває,  батькам часто ніколи займатися своїми дітьми, АЛЕ візьміть за правило, перед сном посидьте біля ліжечка 15 хвилин і поговоріть з дитиною. Як пройшов день,  що було доброго та цікавого в цей день. І потім обійміть дитину і скажіть, що ви його дуже любите і ніколи в образу не дасте. Повірте - це важливо.

 

Вправа -  візуалізація «Занурення в дитинство» 

(Звучить спокійна музика)

- Сядьте зручніше, ноги поставте на підлогу так, щоб вони добре відчували опору, зіпріться спиною на спинку стільця. Закрийте очі, прислухайтеся до свого дихання . Воно рівне та спокійне. Відчуйте важкість у руках, в ногах. Потік часу забирає вас у дитинство, в той час, коли ви були маленькими. Уявіть, що на вас одягнуте?, яке взуття?, який одяг?.

Вам весело, що ви йдете по вулиці, і поряд з вами йде близька людина. Подивіться, хто це? Як він виглядає, у що одягнений? Ви берете його за руку і відчуваєте його теплу надійну руку. Вам добре. Ви відчуваєте надійний захист і опору, разом вам нічого не страшно. Ви впевнено і сміливо крокуєте по весняній вулиці. Потім ви відпускаєте руку і весело біжите вперед, але не далеко. Зупиняєтеся, чекаєте на свою близьку людину і знову берете за руку. Раптом ви чуєте незнайомий сміх, піднімаєте голову і бачите, що тримаєтесь за руку зовсім іншої людини. Ви збентежені.  Ви обертаєтеся і бачите, що ваша близька людина стоїть ззаду і посміхається. Ви біжите до неї і знову міцно берете за руку. Ви йдете далі разом і весело смієтеся над тим, що сталося. А зараз настав час повернутися назад в цю кімнату, і повільно відкрити очі.

- Що ви відчували,  які емоції викликала ця вправа? ( поділіться враженнями)

(Дозволяє побути дитиною і усвідомити, що означає присутність надійного дорослого в цьому віці, роль батьків у формуванні впевненості у подальшому житті).

 

Вправа «Все в ваших руках»

Як ви бачите, багато виникає проблем у дітей, батьків, вчителів. Усім важко. А найважче дитині. І саме тут ми повинні докласти масу зусиль.

Для виконання наступного завдання покладіть свою долоню на аркуш, обведіть її по контуру і на кожному пальчику напишіть, яку допомогу, підтримку ви готові уже сьогодні надати своїй дитині?

А тепер міцними батьківськими та ніжними маминими долонями огорнемо наших дітей. (Батьки на плакаті «Майбутні школярики» обкладають долонями  квіточки).

Отже, чітко видно, що ваші діти у ваших руках. Підтримайте в своїх дітках прагнення стати школярами. Ваша щира зацікавленість в їх шкільних справах і турботах, серйозне відношення до їх перших досягнень і можливих труднощів допоможуть справитись з усіма невдачами і впевнено долати усі негаразди.

Я підготувала для вас буклети «В очікуванні першого дзвоника», сподіваюсь, вони стануть  вам  у пригоді.

 

ЩОДЕННІ ПОРАДИ БАТЬКАМ

Готуємо руку до письма

Незабаром ваша дитина піде до школи. Ви, звісно, турбуєтеся, чи устигне вона навчитися читати, писати і лічити. Але на неї очікують не тільки ці труднощі. Першокласникам доводиться виконувати багато вправ строго за зразком, що задає вчитель або рекомендують прописи. Виконання таких вправ можливе лише за умови добре розвинутих зорово-просторової пам'яті та довільної уваги.

Запропонуйте зошит у клітинку - і нехай дитина креслить, малює, пише по клітинках.

Навчання без примусу

Навчайте дітей грамоти у вільній, невимушеній, доброзичливій обстановці. Скористайтеся нашими порадами.

  •                              Підготуйте і розвісьте в кімнаті яскраві картки з літерами української абетки ( друкованої та рукописної), цифрами, геометричними фігурами. Прикріпіть їх - і нехай дитина запам’ятовує. Змінюйте картки 1-2 рази на місяць.

Вправи на зорово - моторну координацію:

  •                              Диктуються візерунки. Покажіть дитині звідки починається малюнок і диктуйте: 1 клітинка вгору, 1 клітинка вправо, 1 клітинка до низу, 1 клітинка вправо, 1 клітинка вгору, 1 клітинка до низу, 1 клітинка вправо…, а тепер продовж далі візерунок, який у тебе вийшов. Перемальовування будь - яких нескладних малюнків.

Вправи на розвиток довільної уваги:

  •                              За фіксований проміжок часу (починаючи з 1 хвилини і в міру тренування, доводячи до 5 хвилин) викреслювати, не пропускаючи жодної, одну й ту саму букву з тексту.
  •                              Прослуховування казки, яку потім потрібно переказати.
  •                              Знаходження відмінностей між подібними малюнками.
  •                               Розвивайте вміння будувати розповідь за картинкою, планом, темою; допомагайте робити висновки, міркування.
  •                              Під час виконання завдань не сидіть над дитиною, дайте їй працювати самостійно. Якщо дитині потрібна ваша допомога, наберіться терпіння. Необхідний спокійний тон, підтримка «я тобі допоможу», «заспокойся», схвалення, навіть якщо щось не виходить.

 

ПАМ’ЯТКА БАТЬКАМ ПЕРШОКЛАСНИКА

Вже залишається зовсім мало часу перед новим етапом в житті вашої дитини, коли вона піде перший раз в перший клас. Від того, наскільки

безболісно відбудеться цей перехід в нове життя, багато в чому залежатиме

любов-нелюбов вашого чада до школи, а відповідно, і його шкільні успіхи.

1. Не перевантажуйте новою інформацією

За час, що залишився, жодних «хвостів» ви не підтягнете. А якщо насідатимете на дитину з читанням і рахунком, ви зможете викликати у неї негативні емоції з приводу школи. Звичайно, почитати трішки, порозв’язувати нескладні приклади можна, але все це повинно бути в ігровій, непримусовій формі. Крім того, дошкільникам поважно по кілька разів читати одні і ті ж книжки. Вони, взнаючи "матеріал", прагнуть підказати розповідачеві, що буде далі, поправляють, якщо він допустив неточність. Це виробляє в них активність, і тоді їм буде абсолютно нескладно вже на першому уроці висловити свою «дорослу» думку.

2. Розповідайте позитивні історії зі свого шкільного життя

Поважно сформувати у майбутнього школяра позитивне відношення до школи. Якщо дитина хоче вчитися і упевнена, що в школі цікаво, тоді неминучий стрес, пов'язаний з новими правилами і розпорядком дня, великою кількістю незнайомих людей, буде успішно здоланий. Для цього частіше розповідайте своєму чаду забавні історії зі свого шкільного життя.

3. Не робіть акцент на оцінках

Багато батьків припускаються грубої помилки, коли починають лякати:

"Читай, а то двійки мені приноситимеш". Поважно акцентувати увагу дитини

на процесі навчання (ти взнаєш багато нового, у тебе з'являться нові друзі, ти

станеш грамотним), а не на результаті гарних оцінках, які взагалі краще не згадувати, тим більше що в першому класі їх не ставлять.

4. Не робіть акцент на оцінках

Ні в якому разі не ведіть при дитині розмови, що у нього «закінчилося дитинство», не жалійте його: мовляв, бідненький, починаються трудові будні. Навіть жартома не лякайте школою. Не потрібно при дитині також обговорювати майбутні витрати, засмучуючись про дорожнечу форми або канцтоварів.

5. Купуйте шкільне приладдя разом з дитиною

Купувати портфель і все приладдя для школи потрібно з дитиною, тоді вона виявляється залученою в процес підготовки до першого вересня. Хай дитина сама вибере собі пенал, ручки, олівці і лінійки, зошити з барвистим малюнком на обкладинці. Прийшовши додому, не ховайте покупки в шафу - дайте їх дитині, аби вона звикла до нових для неї речей. Хай вона збирає портфель, носить його по кімнаті, розкладає на столі зошити і олівці, тоді прості вказівки вчителя: «Дістаньте червоний олівець або зошит в лінійку» не

викличуть у дитини труднощів: вона чітко знатиме, де у нього що лежить.

6. Грайте в школу

Хай всі іграшки вашої дитини підуть в перший клас, а найулюбленіша стане вчителем. У такій грі можна пояснити основні шкільні правила: як сидіти за партою, як відповідати на уроці, як проситися в туалет, що робити на перерві.

7. Починайте жити по новому розпорядку дня

За місяць до школи потрібно плавно підганяти режим дня до нового розпорядку. Старайтеся, аби дитина лягала спати не пізніше десяти вечора, прокидалася о 7-8 ранку. Дуже поважно сформувати  уявлення про те, що за чим потрібно робити вранці і увечері. Спершу спробуйте наочно пояснити, що потрібно зробити перед сном: зібрати портфель, приготувати одяг, перевірити, чи чиста форма. Всі ці дії краще позначати малюнками: портфель, розкладені речі на стільці. Напередодні першого вересня виконуйте цей ритуал, граючи. Хай дитина збирає свої дитячі книжки в портфель, складає одяг на стілець. За допомогою малюнків можна змалювати і ранішній розпорядок: умиваємося, одягаємося, їмо, чистимо зуби, одягаємося  шкільну форму, чистимо взуття, виходимо з будинку. Все це допоможе дитині краще зрозуміти, як походить його день.

8. Подружіть дитину з годинником

Необхідний для школи навик - орієнтація в часі. Якщо ваша дитина ще не розбирається, котра година, навчіть її цьому. Багатьом діткам легко орієнтуватися по електронному годиннику. Дитина повинна знати, що означає чверть години, півгодини, через годину. Повісьте в дитячій кімнаті великий годинник (будь-який, головне, аби дитина могла розпізнавати по ньому час). Під час читання, гри або їди можна поставити годинник на стіл і звернути увагу дитини на те, о котрій годині почалася дія і о котрій  закінчилося.

9. Більше командних ігор

У школі є правила, які необхідно виконувати: сидіти за партою, вставати, коли вирішить вчитель, не розмовляти на уроці. Без розуміння цих елементарних законів дитині буде важко в 1-м класі. Аби розвинути в маляті уміння підкорятися і грати по правилах, використовуйте командні ігри. Завдяки ним дитина засвоїть, що є правила, які треба виконувати, і що від цього залежить результат. Ще один важливий урок, який дають дитині командні ігри, - це спокійне відношення до програшу.

 

Я ще раз сердечно вітаю Вас із статусом батьків майбутніх першокласників i бажаю, щоб Вашi усі сподiвання здійснилися, щоб Вашій дитині було добре, затишно i цiкаво в нашiй школi.

Дякую усім за плідну працю.

 

doc
Пов’язані теми
Батьківські збори, Сценарії
Додано
3 листопада 2022
Переглядів
630
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку