Батьківські збори на тему «Стилі сімейного виховання»

Про матеріал
Часто в розмові з батьками можна почути вислів: «Я дуже добре знаю свою дитину, вона не могла так вчинити». Або ще одна фраза: «Чому він такий росте, просто і не знаю, все для нього, а він...» Дорослі на несвідомому рівні відганяють думки про те, що стиль сімейного виховання визначає вчинки та поведінку наших улюблених дітей.
Перегляд файлу

Батьківські збори на тему «Стилі сімейного виховання»

«Стилі сімейного виховання»

Часто в розмові з батьками можна почути вислів: «Я дуже добре знаю свою дитину, вона не могла так вчинити». Або ще одна фраза: «Чому він такий росте, просто і не знаю, все для нього, а він...» Дорослі на несвідомому рівні  відганяють думки про те, що стиль сімейного виховання визначає вчинки та поведінку наших улюблених дітей. Як би не намагався педагог або психолог (особливо в дошкільному або молодшому шкільному віці) вселити дитині «правильні» думки, якщо сім'я не підтримує їх, то результат виявляється нікчемним.

Друга причина, по якій ця тема виявилася для нас актуальною - це розвиток здібностей дітей. Мені хотілося, щоб мами й тата зрозуміли, чому маючи прекрасні задатки, дитина не в змозі їх розвинути і реалізувати в подальшому житті. Що може стати перешкодою на шляху виховання обдарованої дитини.

Для того, щоб допомогти батькам задуматися про те, який стиль виховання (або їх поєднання) вони здійснюють при вихованні дитини, і які виникають або можуть виникнути труднощі, я вирішила організувати батьківські збори у формі невеликого тренінгу.

Мета: допомогти батькам усвідомити стиль сімейного виховання, який вони застосовують у своїй родині; простежити залежність стилю виховання і розвиток творчої особистості.

Завдання:

- ознайомити батьків зі стилями сімейного виховання, використовуючи казкову метафору і образи казкових героїв;

- пробудити бажання проаналізувати свої помилки і визнати їх;

- формувати у батьків позитивний погляд на майбутнє, бажання змінити ситуацію.

Цільові групи: батьки 1 класу, вчитель, вихователь.

Кадри: психолог, вчитель, вихователь.

Час проведення 1год 20 хв - 1 год 30 хвилин.

Обладнання: класна кімната, магнітофон, магнітна дошка, стільці.

Матеріали: білий папір формату А-4, плакати з назвою стилів виховання, плакат із переліком казкових героїв, анкети дітей, бланки анкет для батьків.

Конспект проведення батьківських зборів «Стилі сімейного виховання».

Всі учасники тренінгу сидять у колі.

1. Здрастуйте, шановні мами і тата. Ми раді вітати вас сьогодні та  постараємося, щоб наша зустріч опинилася й корисною та приємною. Зовсім недавно ми провели анкетування хлопців і хочемо поговорити про результати. Але не відразу. Я пропоную вам самим відповісти на ті ж самі питання за себе і за свою дитину, а потім ми порівняємо їх з відповідями дітей. Дуже цікаво дізнатися наскільки ви проникливі, чи співпадуть відповіді.

2. Батьки відповідають на питання:

         Яким казковим героєм ти хочеш бути?

         Улюблений колір і чому? Нелюбимий колір і чому?

         В людині мені найбільше подобається така риса, як ... Не подобається така риса, як...

         Якщо б у мене була фантастична можливість стати кимось на один день, то я б став... Чому?

         Доброго чарівника я попросив би... А злого попросив би про...

         У яких тварин чарівник перетворив би мене самого і членів моєї родини? Чому?.

Обговорення.

За бажанням батьки виказують свої враження і думки. Психолог робить висновок: не завжди ми можемо прорахувати хід думок дитини, визначити, як він надійде в тій чи іншій ситуації. Це природно. Незважаючи на те , що він-ваша кров і плоть, він інший, він має право розвиватися своїм шляхом. Звичайно, умови розвитку визначаються дорослими. Думаю, що ніхто з нас не бажає своїй дитині зла, неприємностей, труднощів. Однак, ми відчуваємо певні труднощі, не завжди отримуємо той результат, про який мріяли. Тому, сьогоднішню зустріч ми присвятимо розмови про стилях сімейного виховання.

3. Для більш ефективної роботи нам належить розбитися на пари. Тому пропоную протягом 2-3 хвилин розглянути праву долоню один одного і знайти найбільш схожу. Той, хто вибере пару розташовується поруч. (Поки йде вибір включити спокійну музику)

По закінченні процедури розподілу кожна пара отримує текст, завдання - підібрати заголовок  до змісту, заголовок розміщений на дошці. (час 10 хвилин)

Кожна пара зачитує текст і аргументує свій вибір. Якщо пара не може, то група надає підтримку.

4. Отже, ми познайомилися з різними стилями виховання. Подумайте (в парах), який казковий герой був вихований таким чином (кожна пара працює з тим стилем, який їй дістався у першому завданні), які життєві успіхи або неуспіхи зустрічаються на шляху. На дошці в якості підказки висить плакат з переліком казкових персонажів, але він не обмежує ваш вибір. (10-15хв).

Обговорення. Кожна пара представляє свого казкового героя і аргументує вибір. Група може мати відмінну думку. Психолог стежить за дебатами, не допускає грубих і різких зауважень.

Згадайте, яким казковим героєм уявив себе ваш малюк. Як ви думаєте, чому?

Яким казковим героєм ви хотіли б його бачити?

Який стиль або поєднання стилів використовуєте ви у вихованні дитини?

Яким чином це допомагає чи заважає розвитку його здібностей?

5. Ми з вами добре і багато потрудилися. Тому пропоную пограти в любиму гру ваших дітей «Запусти рух» Ведучий виходить за дверима Група домовляється, хто запускає і змінює рух (одна людина). Завдання ведучого вгадати, хто подає команди, завдання групи - діяти так , щоб ні поглядом, ні словом не видати головного.

Чому вчить ця гра? (вміння підкорятися, діяти за сигналом, брати відповідальність на себе, дорожити думкою групи)

6. У висновку нашого зібрання дозвольте прочитати вам казку. (включити релаксаційну мелодію)

«Казка про садівників» (С. Лободіна)

В одного багатого чоловіка був прекрасний сад. Які тільки дивовижні квіти і чудові дерева не росли в ньому. Щоб доглядати за квітами, господар запросив садівників і строго настрого наказав дбайливо доглядати за рослинами і уважно спостерігати за ними, щоб не пропустити початок цвітіння. «Я щедро нагороджу того, хто виростить найпрекрасніші квіти!» - сказав він. Кожному з садівників він виділив в саду ділянку, і вони дружно взялися за справу.

Перший садівник, побачивши що на трояндах з'явилися бутони, з радісним криком кинувся до квітки і почав розгортати пелюстки, намагаючись бутону допомогти розкритися як можна швидше. Садівник так поспішав, що ніжні пелюстки під його пальцями виявилися розірваними і зім'ятими.

Тоді він став розгортати інший бутон, але з тим же успіхом. Гірко заплакав садівник, побачивши, що, намагаючись передчасно розкрити квіти, він лише занапастив їх.

Другий садівник вирішив вирощувати квіти під скляним ковпаком. Він доглядав за ними дуже ретельно: то нагрівав, то остуджує воду, обережно тонкою цівкою поливав землю, знімаючи ковпак з квітів всього на п'ять хвилин в день. Через багато днів, коли садівнику здалося, що квіти досить зміцніли, він зняв ковпаки і побачив, що великі гарні головки квітів гойдаються на тонких стеблах. Квіти стали такими зніженими, що, коли повіяв свіжий вітерець, їх стебла обломилися.

Третій садівник любив все вимірювати і хотів, щоб у всьому був порядок. Квіти росли у нього рівними рядами, і якщо один пустотливий квіточка хоч на сантиметр ухилявся від лінії, то садівник просто викопував і викидав його. Залишилися квіти він постійно вимірював лінієчкою: яка їх висота, товщина стебла, довжина шипів і розмір пелюсток. Навіщо він це робив? Цього третій садівник і сам не знав, але вже дуже він любив порядок.

Четвертий садівник одного разу, підрізаючи гілочки і знімаючи сухе листя з Рожевих кущів, подряпав руку об колючки і , побачивши подряпину, розгнівався й закричав: «Зараз же прополю це бридке рослина!» І прополов, не чекаючи квітки.

П'ятий садівник, побачивши, що поряд з трояндами цвітуть айстри, дзвіночки і конвалії, дуже розсердився і вигукнув: «Це що таке? Тут повинні рости тільки троянди!» І з цими словами він висмикнув з коренем всі інші квіти.

Шостий садівник, як тільки побачив, що квітка розпускається, швидше зрізав його і побіг показувати своєму господареві, чекаючи нагороди. «Дивіться, дивіться! - кричав він іншим садівникам. - Я виростив найкрасивіші квіти! Мене чекає нагорода!» Але, поки він біг, квітка зів'яв.

Сьомий садівник так намагався виростити найкрасивіші квіти, що одного разу вночі, поки всі спали, непомітно прокрався в сад, захопивши із собою пензлі та фарби, і розмалював стебла і пелюстки небаченими візерунками. На ранок вся округа збіглася подивитися на чудо, яке він виростив, але вже до вечора квіти загинули, так як не могли дихати через фарбу.

І тільки один садівник нікуди не поспішав, знаючи, що найважливіше для квітів - це час і тепло. Тому він дбайливо доглядав за паростками, поливав їх, підгортав, злегка прикривав їх від холодного вітру і терпляче чекав, коли прийде час цвітіння. Він знав, що одні квіти розпускаються навесні, інші - влітку, а треті - тільки восени. Він знав також, що інші будуть розквітати багато разів, а інші зацвітуть лише одного разу. Крім того, він був незвичайним садівником - він був ще й музикантом.

Він приносив з собою в сад флейту і , коли видавалася вільна хвилинка, грав ніжні мелодії. Квіти похитували головками в такт музиці і ставали прекрасніше з кожним днем.

Незабаром його частина саду перетворилася на справжній райський куточок... Багатий господар, обійшовши весь сад, визнав, що саме цей куточок самий прекрасний і ВСІ квіти тут по-своєму прекрасні! Зі сльозами вдячності він запитав садівника, як йому вдалося виростити настільки чудові рослини. «Мій секрет простий, - відповів садівник, - Я дуже люблю всі квіти, адже кожен з них прекрасний тим, що не схожий ні на який інший, і вони це відчувають».

Ось такою прекрасною казкою, вселяє впевненість у тому, що кохання творить чудеса, я хочу закінчити наше зібрання. Бажаю вам завжди пам'ятати про мудрого садівника, який живе в кожному батьку. А ми всім педагогічним колективом будемо вам допомагати і насолоджуватися, спостерігаючи за успіхами наших хлопців.

Психолог просить батьків заповнити листи зворотного зв'язку.

Що мені сподобалося?

Що не сподобалося?

Про що хотілося б дізнатися, поговорити?

 

Критерієм оцінки ефективності батьківських зборів були листи зворотного зв'язку.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Панченко Наталія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
8 липня 2020
Переглядів
752
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку