Батьківські збори. ПРИЙОМ «ДРАМАТИЧНА ПОСТАНОВКА»

Про матеріал
Матеріал містить описання прийому, який можна використовувати на батьківських зборах з батьками підлітків. Використання прийому "Драматична постановка" є одним з небагатьох способів донести до батьків реальні побоювання, потреби та підліткові проблеми дітей.
Перегляд файлу

ПРИЙОМ «ДРАМАТИЧНА ПОСТАНОВКА»

(для використання на виховних годинах, або на батьківських зборах)

Використання прийому Драматична постановка (на кшталт техніки «Форум-театр», але адаптований для ситуацій програвання тут і зараз, без додаткової підготовки акторів) є одним  з небагатьох способів донести до батьків реальні побоювання дітей, потреби та підліткові проблеми дітей та їх батьків.

ЧОМУ?

Особливості підліткової кризи визначають механізм формування поведінки. Соціалізація особистості підлітків, як правило, протікає в умовах сімейної, шкільної та соціальної дезадаптації, і негативні соціальні ситуації можуть сприйматися дітьми не тільки як модель для наслідування, але і як нестерпне психотравмуюче оточення. В результаті поєднання несприятливих біологічних, психологічних, сімейних і інших соціально-психологічних чинників спотворює весь спосіб життя підлітків. При цьому дезадаптивна поведінка часто є відповідною реакцією на стрес, фрустрацію і тому подібні стани, і є однією з форм реагування на несприятливі в фізичному і психічному відношенні життєві моменти. І підлітки іноді виявляють агресію лише тому, що не знають інших способів вираження своїх почуттів, не розуміють, як можна вчинити по-іншому.

ПОЗИТИВНІ СТОРОНИ ПРИЙОМУ

Широке охоплення тем

Багато простору для роботи з темами дискримінації і різноманіття, в темі конфліктів. Перший досвід був "байдужість" - дивилися, де ми стикаємося з байдужістю і як його долати. Але можна взяти будь-яку тему, де є якась неоднозначність в громадській думці - дискримінація, булінг і інші, і через драматичну постановку проаналізувати проблему в живому варіанті. Драматичну постановка - це про те, що людина опиняється у важкій життєвій ситуації, в цій ситуації вона стикається з різними людьми, і в підсумку їй потрібно прийняти рішення.

Наочність - "як в житті"

Прийом дозволяє проаналізувати ситуацію або громадську тему в живому втіленні. Не просто абстрактно на словах уявити конфліктну ситуацію, а програти вплив від тієї чи іншої поведінки і отримати різні перспективи на цю тему. Можливо, людина, почувши різну інформацію, в майбутньому прийме більш об'єктивне рішення.

Залученість

Форум-театр викликає великий емоційний відгук у глядачів. Люди йдуть в роздумах, і потім, якщо в житті стикаються зі схожою ситуацією, вже можуть вибрати не шаблонну дію, а інший варіант виходу з конфлікту.

ЩО ТРЕБА РОЗУМІТИ ПРИ ПІДГОТОВЦІ

Незнайомий формат і часові витрати

Прийом Драматичної постановки все ж таки вимагає підготовки. По-перше, продумати можливі теми, ситуації для інсценування спираючись на реальні історії. По-друге, незрозумілий і незвичний формат вимагає часу на роз'яснення, включення, занурення як акторів, так і глядачів. Крім цього глядачам часто складно виходити на сцену. Якщо з дітьми ще може бути простіше, то з певного віку у людей виникає бар'єр перед публічним виступом.

Консультація з психологом (я завжди консультуюсь)

Класний керівник повинен розбиратися в темі, тому що інакше можна викликати зворотний ефект, наприклад, підтримати більш дискримінаційне поведінка. Люди ж пробують різну поведінку, тому вчитель повинен або добре орієнтуватися в темі, або запросити експерта (психолога), який може робити по ходу коментарі, щоб люди не пішли зі зворотним ефектом.

Відкритий фінал

Часто замислююсь, чи обов'язково має бути позитивне рішення для виходу з конфлікту. Це не завжди зрозуміло. Трапляється, що не вдається вирішити ситуацію. Тоді ми представляємо драматичної постановку як спосіб подивитися на проблему під різними кутами. А також зрозуміти, чому люди чинять той чи інший спосіб. Для цього після виступу можна запитати акторів, що їх привело до такого вчинку, які почуття вони відчувають.

Потрібно чітко розуміти, з якою метою починаємо драматичної постановку. Може бути, мета більше емпатії відчувати до якоїсь категорії людей. Тоді не обов'язково має бути рішення.

Після програвання ситуацій починається обговорення, в ході якого кожен з глядачів може запропонувати своє вирішення проблеми, змінюючи на сцені головного героя, що виконує дану роль.

А ще, як приємний бонус, такі прийоми дають змогу опанувати суто театральну техніку - виразною мовою; сценічним рухом; акторською майстерністю, зникає бар’єр перед публічним виступом.

На своїх батьківських зборах я, як класний керівник,  застосовувала цей прийом для вирішення цілої низки конфліктних ситуацій.

Ситуація 1.

Після зборів батьки приходять додому і в люті вимагають пояснень від дитини. Вони говорять про те, що з такими результатами нікуди не візьмуть після школи. Учень спокійно відповідає: "Значить, піду працювати". Як вчинити в подібній ситуації?

Ситуація 2.

Батьки подарували гроші своїй дитині з певною метою. Він їх витратив не за призначенням, купив те, що йому давно хотілося. Батьки були обурені, а в свою адресу дитина почув багато гнівних слів. Врешті-решт він грюкнув дверима і пішов з дому.

Ситуація 3.

Між матір'ю і дочкою протягом півріччя відбуваються запеклі сутички з приводу того, коли чотирнадцятирічна донька повинна повертатися додому. Мати наполягає на тому, що вона повинна приходити не пізніше 9 години вечора, дочка вважає, що тут взагалі неможливі ніякі обмеження.

Ситуація 4.

Ви повертаєтеся з роботи додому і вже на сходах чуєте голосну музику, веселощі в вашому домі. Ви входите в квартиру і бачите, друзів вашої дитини і його самого які голосно веселяться. У будинку - повний безлад. Ваша дитина дивиться на вас і говорить: "Привіт! Ми трохи повеселимося! Не заперечуєш?"

Драматична постановка підняла  ці проблеми і дозволила поглянути на ситуації з різних сторін, а залучені учні могли впізнати  себе або проаналізувати поведінку інших, задуматися над власною позицією.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
14 березня 2021
Переглядів
773
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку