Батьківські збори у 2 класі "Любов до Батьківщини починається в сім`ї"

Про матеріал

Цей захід допоможе виховувати в учнів патріотичні почуття, любов до рідного краю, бажання зростати справжніми патріотами своєї Батьківщини. Батькам надається можливість в доступній формі глибше ознайомити своїх дітей з історією свого села.

Перегляд файлу

Сценарій батьківських зборів у 2 класі

«Любов до Батьківщини починається в сім`ї»

 C:\Users\Світлана Миколаївна\Downloads\батьківські збори-патріотичне виховання  1 тыс изображений найдено в Яндекс.Картинках_files\suhomlin.png  Мета. Виховувати в учнів патріотичні почуття, любов до рідного краю, бажання зростати справжніми патріотами своєї Батьківщини.                               

                                     Сценарій батьківських зборів

1. Привітання вчителем батьків, подяка за відвідування школи, за інтерес до успіхів своїх дітей.

2. Розмова по колу. «Актуальність патріотичного виховання сьогодні».

Вислови батьків з даної теми.

3. Виступ вчителя. Дитинство - час незабутніх переживань, яскравих вражень, які довго зберігаються в пам’яті людини і стають органічною частиною її духовного світу, що пов’язує з рідною домівкою, місцями, де вона народилась і зросла.

         Період навчання в початковій школі є сприятливим для розвитку патріотичних почуттів. Вони у дитинстві виявляються в любові до рідної оселі, села (міста), в якому народилися, до рідної землі; у шанобливому ставленні до членів своєї родини, до її культурних надбань, до рідної мови. Початківці тільки починають осягати ці складні почуття і їх не можна квапити. Патріотичні почуття цих учнів формуються в процесі спілкування з оточуючим середовищем, людьми, виконанням з ними спільної діяльності. Саме тому і школа і сім’я повинні спрямувати свою роботу, щоб охопити цілий комплекс завдань, серед яких є:

- виховання в дитини любові і почуття причетності до своєї сім’ї, до школи, вулиці, села;

- формування бережливого ставлення до  природи рідного краю;

- формування толерантності, почуття поваги до інших людей;

- формування поваги до моральних цінностей,  традицій, звичаїв, культури рідного народу;

- формування поваги до державних символів.

  Патріотизм кожної дитини починається з рідної домівки, домашнього вогнища. Неньчина колискова пісня та її ніжне слово, мовлене рідною мовою, батькова мудра настанова та наука, бабусині казочки та дідусеві легенди, родинні традиції та звичаї – з усього цього виростає патріотизм. Бо все це глибоко западає в душу і ніколи не забувається.

«З родини йде життя людини», «Без сім’ї немає щастя на землі» - так говорить народна мудрість про родину.

    Саме в родині закладаються засади патріотично-моральної та національної свідомості ; в ході буденного життя, в його радостях і смутках зароджується взаємоповага між людьми, любов, симпатія . При цьому важливо, щоб дитина навчилася не тільки брати, але й віддавати любов, турбуватися про рідних з дитинства, бути уважною до рідних людей.

    Ми навчаємо з перших років життя любити батьків, допомагати їм. Однак для того, щоб ці почуття стали початком любові до Батьківщини, важливо ознайомлювати дітей із роллю батьків, як громадян, працівників, що вносять свій вклад в майбутнє нашої країни. Це можуть бути спільні з дітьми прогулянки селом, де батьки звернуть увагу дітей на чистоту або забрудненість свого населеного пункту, бесіди з дітьми про необхідність берегти природу рідного краю, задля збереження здоров’я та життя свого, в першу чергу, та рідних. Це може бути спільна робота на подвір’ї: висадка дерев, квітів, робимо разом наше село кращим, чистим, гарним. Розповідь батьків про свою роботу,яку користь приносять вони суспільству, дають можливість дітям усвідомити значення кожного  в розвитку рідної держави, краю.

    Виховний вплив батьків на дітей постійний. Вони впливають навіть тоді, коли

нічого не роблять спеціально – просто своїми вчинками, прикладом, висловлюваннями тощо. Наслідуючи батьків, як найближчих і найбільш авторитетних людей, дитина засвоює норми поведінки, ставлення до природи, до людей, що оточують, до рідного міста, села.

Завдання для батьків./ Обговоріть з дітьми /.

1. Що ми знаємо про історію виникнення нашого села?

2. Від чого походить назва нашого села - Малий Мидськ?

3. Які назви вулиць нашого села?

4. Які є легенди, оповідки, пов’язані з нашим селом? 

5. Як називаються урочища навколо нашого села?

6. Які установи та організації є на території нашого села?

7. Які є водойми?

8. Які тварини населяють поля, ліси, водойми?

9. Які ваші сімейні улюблені місця відпочинку?

10. Що ми робимо для того, щоб наша маленька батьківщина була ще кращою?

Пам’ятка для батьків.

Родина – це природний осередок найглибших людських почуттів, де дитина засвоює основи моралі серцем і душею, коли розвиваються почуття доброти, чуйності, любові до рідного краю. У родинному середовищі по-особливому сприймаються звичаї та традиції, рідна природа, спогади старших.

   Плекаючи у дітей почуття любові до Батьківщини, виховуючи майбутніх громадян держави, дорослі мають їм прищепити глибоку повагу і турботливе ставлення до своєї малої батьківщини – рідного краю. Важливо, щоб діти усвідомили, що вони не просто споживачі багатств рідної землі, а її творці, захисники. І якщо ви насправді хочете виховати у вашої дитини любов до рідного села, батьківської хати, якщо ви хочете закласти готовність зберігати і примножувати багатства рідного краю, якщо ви хочете, щоб запах барвистих квітів в дорослому житті повертав ваших дітей до рідного порога, не забудьте:

* Йдучи вулицею рідного села, розповідати про все, що бачите довкола.

* Познайомити дітей із назвою вулиці, на якій ви живете.

* Розпитати в прабабусь та  прадідусів про історію рідного села, записати їх історії, оповідки, легенди.

*  В День Перемоги всією родиною відвідайте Будинок культури для вшанування ветеранів та покладіть квіти до обеліска Слави.

* Здійсніть цільову прогулянку з дітьми по улюблених місцях рідного села, а ввечері запропонуйте намалювати малюнок від побачених  вражень.

* Завжди звертайте увагу на чистоту і порядок у рідному селі. Поговоріть із дітьми, як зробити так, щоб наше село було охайним і привабливим.

* Разом з дітьми посадіть біля свого будинку квітники, дерева. Доглядайте за ними разом.

* Розказуйте дітям про видатних людей, які проживали чи й досі проживають                                 в рідному селі.

 * Знайомте дітей зі звичаями та традиціями рідного краю.

 * А якщо ви хочете посіяти в душі дитини золоті зернятка духовності, любові до рідного краю, мови – співайте, читайте, спілкуйтеся із нею мовою кращих творів українського фольклору та видатних вітчизняних поетів і письменників.

* Запропонуйте дітям намалювати Малий Мидськ у майбутньому.

* Створіть сімейний альбом «Я і моє село – Малий Мидськ». Разом з дитиною придумуйте вірші, розповіді про своє село. Запишіть їх під фотографіями.

 

Рішення зборів.

1. Опрацювати спільно із дітьми «Завдання для батьків».

2. Ознайомити дітей із легендами, розповідями рідного краю.

3. Створити фотоальбом «Я і моє село Малий Мидськ» .

4. Посадити разом з дітьми квітник, дерева біля дому та доглядати за ними.

5. Відвідати заходи в День Перемоги для вшанування ветеранів та покладання квітів до обеліска Слави.

 

 

 

 

 

docx
Додано
29 липня 2018
Переглядів
1547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку