Базові поняття комп’ютерної графіки. Види комп’ютерної графіки.

Про матеріал
Базові поняття комп’ютерної графіки. Види комп’ютерної графіки. Матеріал призначений для 6 класу НУШ за підручником Й. Я. Ривкінд
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Базові поняття комп’ютерної графіки. Види комп’ютерної графіки.

Номер слайду 2

Чи всі подані зображення є комп’ютерними малюнками?Якими, на вашу думку, засобами було створено ці зображення? Чому ви так вважаєте?

Номер слайду 3

Як можна створити комп’ютерний малюнок?Як змінити елементи зображення на комп’ютерному малюнку?

Номер слайду 4

Комп'ютерна графіка — розділ інформатики, який вивчає технології опрацювання графічних зображень з використанням комп'ютерної техніки.

Номер слайду 5

Індустрії розваг тощо. Використовується комп'ютерна графіка майже в усіх сферах діяльності людини: У науці й техніціУ медицині й освітіРекламному бізнесі

Номер слайду 6

Фотографією. Архітектурним ескізом. Кадром з мультфільму тощо. Основним об'єктом комп'ютерної графіки є графічне зображення. Воно може бути: Малюнком. Кресленням. Графіком. Діаграмою. Рекламним плакатом

Номер слайду 7

Растрова графіка. Комп'ютерна графіка. Векторна графіка

Номер слайду 8

Растрове графічне зображення складається з окремих маленьких квадратів – пікселів. Піксел – це однотонно зафарбований квадратик, який є найдрібнішою одиницею цифрового зображення.

Номер слайду 9

Растрове графічне зображення. Властивості пікселя: розташування, яке вказує на місцезнаходження пікселя в растрі,колір.

Номер слайду 10

Растрові зображення можна створювати,В графічних редакторах. Фотокамерами. Сканерами

Номер слайду 11

Це явище називають пікселізацією зображення.

Номер слайду 12

Формати файлів растрових зображень: BMP – зображення зберігається без стиснення даних (bmp)JPEG – розмір графічних файлів цього типу зменшується за рахунок стисненняданих, при цьому частково погіршується якість зображення (jpg або jpeg)GIF – призначений для зберігання зображень, а також анімованих зображень(gif)PNG – дані стискуються без втрати даних і якості зображення (png)

Номер слайду 13

Векторне зображення будується з окремих базових об’єктів – графічних примітивів: ліній, прямокутників, овалів, трикутників тощо. Таке зображення нагадує аплікацію.

Номер слайду 14

Векторне графічне зображення. Властивості графічних примітивів: колір і товщина контуру, колір і спосіб заливки внутрішньої області.

Номер слайду 15

Переваги і недоліки растрових та векторних зображеньрастровевекторне

Номер слайду 16

Людське око сприймає навколишній світ як растрове зображення. Візуальна картинка проектується на сітківку, яка складається з окремих клітинок, що реагують на світло. Далі мозок опрацьовує зображення, розпізнає в ньому окремі об’єкти, геометричні фігури і запам’ятовує його вже як векторне зображення. Цікаво знати!

Номер слайду 17

Растрове чи векторне зображення?1234

Номер слайду 18

Формати файлів векторних зображень: AI –формат файлів векторного графічного редактора Adobe Illustrator(ai)SVG– векторний формат, який має широке застосування під час створення креслень і вебсайтів (svg)WMF – універсальний формат для програм, що працюють в операційній системі Windows (wmf, emf, wmz, emz)

Номер слайду 19

Збільшення розмірів векторного зображення не погіршує його якості.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Ст. 92 - 102, виконати завдання 2 ст.101 (письмово)

pptx
Додано
14 листопада 2023
Переглядів
1897
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку