Бесіда для учнів "Заходи безпеки на льоду"

Про матеріал

Матеріал стане в нагоді класним керівникам при проведенні інструктажів, бесід з учнями у зимовий період, а також ним можуть скористатись вчителі предмету "Основи здоров'я".

Перегляд файлу

 

                             ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ НА ЛЬОДУ

Перш ніж ступити на лід, дізнайтесь про товщину льодового покриву на водоймі.
Міцність льоду можна частково визначити візуально. На водоймах безпечним вважається лід (при температурі повітря нижче 0 град.):
- для одного пішохода - синюватого або зеленуватого відтінку,товщиною не менше 5-7 см, (лід блакитного кольору – найміцніший, білого - міцність у два рази менша, сірий - свідчить про присутність води в товщі льоду);
- для групи людей (масові переправи пішки ) - товщиною не менше 15 см (дистанція в колоні по 4 чоловіка 5 м);
- при масовому катанні на ковзанах - 25 см.
Перш ніж рухатись по льоду, необхідно намітити маршрут та переконатись у міцності льоду за допомогою палиці. Якщо лід недостатньо міцний і після першого удару палицею на ньому з'являється вода, негайно повертайтеся на те місце, звідки ви прийшли, рухатись потрібно своїми слідами, роблячи перші кроки, не відриваючи ноги від поверхні льоду. Якщо під ногами провалився лід, потрібно, розставивши широко руки, утримуватися на поверхні і спокійно, без різких рухів, намагатися виповзти на міцний лід у бік, звідкіля прийшов, і повзти до берега відштовхуючись ногами від льоду.

Категорично забороняється перевіряти міцність льоду ударами ніг чи стрибками.
Під час руху по льоду варто звертати увагу на його поверхню, обходити небезпечні місця та ділянки, покриті товстим шаром снігу. Ще,  обдивляючись поверхню водойми, можна легко знайти чисте, не запорошене снігом, місце – значить тут була ополонка, що не встигла покритися міцним льодом. На рівному сніговому покриві часто з'являються темні плями, це свідчить про наявність під снігом незміцнілої криги і виступаючої води.

 Особливу обережність слід проявляти в місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками та теплими стічними водами промислових підприємств, які впадають у водойму, кущами і травою, що виступають на поверхню ( в місцях замерзання гілочок, друзок та інших предметів, лід буває ще слабший, а якщо такі місця запорошив сніг, то ковзаняр або пішохід неминуче терпить нещастя.).
Під час підлідного лову риби не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато лунок, стрибати і бігати по льоду, скупчуватись у великі групи. Рибалки повинні пробивати лунки одну від одної на відстані 5-6 метрів.
Кожний рибалка повинен мати з собою рятувальний жилет та лінь довжиною 15 - 20 м з петлею на одному кінці і вантажем вагою 400-500 г на іншому кінці.
Категорично забороняється вживати до та під час відпочинку на водних об’єктах алкогольні напої чи інші наркотичні або психотропні речовини.

Пам'ятайте: вирушати на водойми поодинці небезпечно!

 

 

                           Рятування потерпілих на льоду

Надання допомоги людині, яка провалилася під лід, – надзвичайно небезпечне заняття, потребує зібраності та виваженості в діях. Щоб допомогти людині, що терпить лихо, і не потерпіти самому, дотримуйтесь наступних правил:
- Без потреби не виходьте на лід. Подумайте, чи зможете під час надання допомоги впоратись самотужки, чи краще покликати на допомогу ще кого-небудь. Якщо поряд нікого немає, то дійте продумано і обережно, щоб замість допомоги не погіршити становище.
- Протягніть потерпілому довгу жердину, дошку, палицю від лиж, лижу, хокейну ключку або киньте зв'язані паски тощо. Якщо вам усе-таки необхідно вийти на лід, то ляжте на лід і повзіть по поверхні, штовхаючи рятувальний засіб перед собою або кидаючи поперед себе мотузку чи пасок. Добре, якщо ви одягнете рятувальний жилет.
- Будьте якомога далі від лунки (краю крижини), протягніть потерпілому палицю, жердину чи киньте мотузку. Якщо мотузка чи трос закріплені на березі і не вистачає довжини, то, міцно тримаючись за кінець мотузки однією рукою, протягніть потерпілому другу руку.
- Витягаючи потерпілого, попросіть його працювати ногами – так буде легше витягнути його з ополонки. Коли ви його витягли, не дозволяйте йому підійматись на ноги, нехай він повзе вслід за вами до берега.
- Після того, як витягнете потерпілого на берег у безпечне місце, викличте "швидку медичну допомогу", надайте йому першу допомогу, необхідну при охолодженні організму.. Коли поруч немає предметів для надання допомоги, то два – три чоловіка лягають на лід і ланцюжком пересуваються до потерпілого, утримуючи один одного за ноги, а перший подає потерпілому ремінь або шарф і т.п.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

doc
Додано
7 лютого 2018
Переглядів
1344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку