Бесіда "Газовані напої: шкода чи користь?"

Про матеріал
Бесіда для учнів старших класів про негативні наслідки вживання газованих напоїв
Перегляд файлу

1

 

 

 

Бесіда 

«Газовані напої: шкода чи користь?»

 

 

Картинки по запросу картинки кока кола как чиститьКартинки по запросу добавки

 

 

 

Автор: викладач біології Семенюк Альона Миколаївна

 

 

 

 

 

 

 

 

 Актуальність даної бесіди полягає в тому, що безліч людей, в тому числі і діти, страждають захворюваннями травної системи. Причиною цих захворювань часом є відсутність повноцінного, збалансованого харчування, а також часте вживання кока - коли та інших газованих напоїв.

Мета бесіди: визначити хімічний склад газованих напоїв, призначення їх як продуктів харчування, показати вплив інгредієнтів на здоров’я дітей і підлітків, з’ясувати поняття «харчові добавки», їх класифікацію та вплив на різні органи та системи органів, виховувати відповідальне ставлення до застосування газованих напоїв в своєму харчуванні та бережливе ставлення до власного здоров'я.                                                                                                                                                                        Більшість дітей обожнює кока - колу - і це факт. У чому ж секрет такого визнання?

  1. Історія виникнення кока-коли

Состав кока-колыДжон Стит ПембертонКока-кола - один з найпопулярніших в світі газованих напоїв з більш ніж 120-річною історією. Він був винайдений в далекому 1886 році американським доктором Джоном Пембертоном. Приготувавши першу кока-колу Джон Пембертон відніс її в найбільшу аптеку «Джейкобс». Засіб від нервових розладів, кока-кола, продавався в аптеках по 200 мл і коштував 5 центів. Тільки через деякий час продавці аптеки стали змішувати сироп з газованою водою, після чого кока-колу почали газувати і продавати в автоматах.

 До складу цієї кока-коли входили листя мускатного горіха і листя кущів коки, що містять наркотичну речовину кокаїн. У той час кокаїн використовували в напоях замість спирту для отримання задоволення від напою. Але, починаючи з 1903 р кокаїн був заборонений і рецепт коли мусили переглянути. Назва та логотип були придумані бухгалтером Френком Робінсоном.              

Оригінальний рецепт помістили в банківську чарунку в Атланті, в штаті Джорджія, де він перебував під охороною 24 години на добу. Згідно з однією з легенд, в кожний період часу точний рецепт "коли" знають лише дві людини. Їм було навіть заборонено літати одним літаком з побоювань, що "хранителі таємниці" можуть загинути.                                                                                                  Розкрити рецепт не раз намагалися, і ось один з варіантів розшифровки складу, який приводиться в матеріалах журналу «Власть». Спочатку склад  «чорного еліксиру» був таким:

  • 80 крапель ефірного масла апельсинового;
  •  40 крапель ефірного масла коричного;
  •  120 крапель ефірного масла лимонного;
  • 20 крапель ефірного масла коріандрового;
  • 40 крапель олії мускатного горіха;
  • 40 крапель олії неролі;
  • ефірного масла лайма - за смаком.

 Потім на 10 літрів води брали 42 грама чорного еліксиру, 113 грамів цитрату кофеїну, 56 грамів ортофосфорної кислоти, 28 грамів екстракту ванілі. І потім додавали цукор - цілих 13,5 кілограмів. Виходить, що на одну склянку напою припадало 9 ложок цукру.                                                                                                                Кока-кола вперше була розлита в скляну пляшку в 1894 році, а в алюмінієву банку в 1969 році. Справжній склад кока-коли досі не було оприлюднено світовій громадськості. Всі існуючі версії - це лише припущення, оригінальна рецептура тримається виробником в найсуворішому секреті. Але, незважаючи на це, численні лабораторні дослідження напою дозволяють робити висновки про наявність деяких інгредієнтів.

Эволюция бутылок Кока-колы

 

  1. Склад сучасної кока-коли

 

 Вважається, що в момент появи кока-коли її основними інгредієнтами були горіх коли, багатий кофеїном, і кущ коки, що містить кокаїн. Пізніше, як тільки стали відомі небезпечні властивості кокаїну, він був прибраний з рецептури, залишивши пам'ять про себе в назві напою. Смак сучасної кока-коли виходить за рахунок додавання ваніліну, лимонної есенції і масла гвоздики. А от всі інші складові, мабуть, за винятком води і цукру - суцільно хімічні домішки (розгляд складу етикеток від газованих напоїв):

 

 

 

 

  • діоксид вуглецю (Е290) і бензоат натрію (Е211). Використовуються в харчовій промисловості для консервування м'ясних і рибних виробів, різних соусів, маргарину, овочів, фруктів, ягід і напоїв. Бензоат натрію використовують ще й фармакології при виробництві ліків від кашлю, так як він має відхаркувальні властивості. Продукти з його вмістом не бажано вживати людям, у яких виявлена ​​підвищена чутливість до аспірину. Крім того, в поєднанні з вітаміном С бензоат натрію перетворюється в бензол - один з найсильніших канцерогенів;
  • аспартам (Е951). Використовується при виробництві дієтичних газованих напоїв і жувальної гумки «без цукру» в якості замінника цукру. Це синтетичний елемент, до складу якого входить фенілаланін, відомий тим, що виснажує в організмі запаси «гормону щастя» - серотоніну. Звідси виникають депресії, дратівливість, злість і паніка. Потрапляючи до ротової порожнини, молекули аспартама залишаються на слизовій,тому слині вдається їх звідти видалити з великим зусиллям, як наслідок - почуття спраги і нова порція кока-коли. Треба відзначити, що аспартам офіційно заборонений в Європейському Союзі для використання в дитячому харчуванні і не рекомендується до вживання підліткам;
  • цукровий колер (Е150). Застосовується як барвник, для додання кока-колі звичного кольору (в 9 разів солодший за цукор!!!).
  • ортофосфатна кислота (E338). Використовується як антиоксидант для стабілізації кольору і запобігання окислення продуктів харчування. Доведено, що надлишок добавки Е338 в організмі роз'їдає зубну емаль і знижує ступінь щільності кісткової тканини. При регулярному вживанні продуктів харчування з ортофосфорної кислотою у людини можуть виникнути такі наслідки: нудота, блювота, запаморочення, втрата апетиту і ваги, розлад шлунка. Високий концентрат кислоти призводить до опіків і порушення дихальних шляхів.
  • кофеїн є стимулятором центральної нервової системи (ЦНС). Підсилює процеси збудження в корі головного мозку, у відповідних дозах він підсилює позитивні умовні рефлекси і підвищує рухову активність. Стимулююча дія підвищує розумову та фізичну працездатність, зменшує втому та сонливість. Великі дози можуть призводити до виснаження нервових клітин. Серцева діяльність під дією кофеїну посилюється, серцеві скорочення стають більш інтенсивними та частішими. Під дією кофеїну підсилюється секреторна діяльність шлунку.

 

3.     Харчові добавки та їх вплив на організм людини

Харчові добавки — це природні сполуки або хімічні речовини, які самостійно, зазвичай, не споживаються, але у обмежених кількостях спеціально вводяться до складу інших продуктів харчування. У різних країнах у виробництві продуктів харчування використовується понад 500 харчових добавок.                                                                                                                                                                                       У чому ж полягають функції харчових добавок? Вони:

  • регулюють вологість продуктів;
  • подрібнюють;
  • розпушують;
  • емульгують;
  • ущільнюють;
  • відбілюють;
  • глазурують;
  • окиснюють;
  • охолоджують;
  • консервують.

 

Деякі харчові добавки, навіть, можуть перетворювати продукти у піну.              Індекс “Е” спеціалісти асоціюють як зі словом “Європа”, так і зі словами “essbar”, “edible”, що у перекладі із німецької та англійської мов, відповідно, означає “їстівний”. Індекс “Е” у поєднанні із тризначним номером є синонімом складної назви конкретної сполуки, що є харчовою добавкою.                                                        Надання певній речовині статусу харчової добавки та тризначного ідентифікаційного номеру із індексом “Е” має чітке тлумачення, що передбачає, що:

  • Дана хімічна речовина є перевіреною на безпечність.
  • Речовина може бути застосована (рекомендована) у межах її встановленої безпечності та технологічної необхідності при умові, що застосування добавки не введе споживача у оману відносно типу та складу продукту харчування, до складу якого входить харчова добавка.
  • Для речовини встановлено критерії чистоти, обов'язкові для забезпечення певного рівня якості продуктів харчування.

Класифікація харчових добавок

З метою класифікації харчових добавок у країнах Євросоюзу розроблена система нумерації. Кожна харчова добавка має свій унікальний номер, що починається із букви “Е”. Система нумерації була допрацьована та прийнята для міжнародної класифікації “Codex Alimentarius”:

  • Е100-Е199: барвники. Надають продуктам харчування колір, відновлюють колір продукту, втрачений при обробці. Можуть бути природними (як бета-каротин) та хімічними (як татразин).
  • Е200-Е299: консерванти. Відповідають за зберігання продуктів, попереджуючи розмноження бактерій та грибків. Хімічні стерилізуючі добавки для зупинки бродіння вин, дезінфіканти.
  • Е300-Е399: антиоксиданти (антиокисники). Захищають продукти харчування від окиснення, зміни кольору та виникнення гіркоти. Можуть бути як природними сполуками (аскорбінова кислота, вітамін Е), так і хімічно синтезованими речовинами. Додаються у жирові та масляні емульсії (наприклад, майонез).
  • Е400-Е499: стабілізатори, загусники. Зберігають консистенцію продуктів харчування, підвищують їх в'язкість. Наприклад, пектин Е440.
  • Е500-599: емульгатори. Створюють однорідну суміш із незмішуваних у природних умовах речовин — таких, як вода та олія, наприклад.
  • Е600-Е699: підсилювачі смаку та аромату. Посилюють смак та аромат. Можуть приховувати неприємний природний смак продуктів харчування.
  • Е900-999: антифламінги, піногасники, глазуруючі речовини Попереджують утворення піни, допомагать досягнути однорідної консистенції продуктів.
  • Е1000-далі: глазуруючі речовини, підсолоджувачі, розпушувачі, регулятори кислотності та інші не класифіковані добавки. Порівняно нова група харчових добавок. Сюди входять добавки, що з'явились пізніше інших.
  • Е1100-Е1105: ферменти, біологічні каталізатори. Група, також, порівняно нова. До неї входять різноманітні ферменти та біологічні каталізатори.
  • Е1400-Е1450: модифіковані крохмали. Застосовуються для досягнення певної консистенції продуктів харчування.
  • Е1510-Е1520: хімічні розчинники.
  • Е700-Е800: антибіотики. Поки що не дозволені у країнах СНГ. Можуть застосовуватись у кормах для тварин.

Натуральні добавки

Незважаючи на те, що в яблуці міститься така величезна кількість речовин, які входять до переліку харчових добавок, небезпечним продуктом його назвати ніяк не можна. Те ж стосується і багатьох інших продуктів.

Dobavki (1).jpg

 Розглянемо одні з найпопулярніших, але разом з тим ще і корисних добавок.

  • Е100 — позначає куркумін. Дана речовина допомагає контролювати вагу.
  • Е101 — позначає рибофлавін, він же вітамін В2. Дана речовина бере активну участь у синтезі гемоглобіну і обміні речовин.
  • Е160d — позначає лікопін. Він зміцнює імунітет.
  • Е270 — позначає молочну кислоту. Ця речовина має антиоксидантні властивості.
  • Е300 — позначає аскорбінову кислоту, вона ж є вітаміном С. Допомагає підвищити імунітет, поліпшує стан шкіри і приносить ще багато користі.
  • Е322 — позначає лецитин. Він підтримує імунітет, поліпшує якість жовчі і процеси кровотворення.
  • Е440 — позначає пектини. Дані речовини сприяють очищенню кишечника.
  • Е916 — позначає йодат кальцію. Застосовується для збагачення йодом продуктів харчування.

 

Нейтральні харчові добавки — відносно нешкідливі

  • Е140 — позначає хлорофірол, завдяки даній речовині рослини мають зелений колір.
  • Е162 — позначає бетанин, це барвник, який має червоний колір. Видобувають його з буряка.
  • Е170 — позначає карбонат кальцію, якщо простіше — звичайна крейда.
  • Е202 — позначає сорбіт калію, дана речовина є природним консервантом.
  • Е290 — позначає вуглекислий газ, він допомагає перетворити звичайний напій у газований.
  • Е500 — харчова сода.
  • Е913 — ланолін. Як правило, його використовують як глазуруючий агент, особливо він потрібний в кондитерській промисловості.

Шкідливі харчові добавки

харчові добавки 2

1262514256_e-table.jpg

  1. Шкода та користь газованих напоїв

 

(Перегляд відеофільму « 10 фактів про шкоду газованих напоїв»)

 Те, що сильно газовані напої не рекомендується пити особам, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту - це загальновідомий факт. Не варто зловживати подібними напоями, і зокрема кока-колою, і з тієї причини, що надмірне надходження в організм фосфорної кислоти, що міститься в них, може викликати дефіцит кальцію. Але навіть те, що, викликаючи розлад шлунка при постійному вживанні, газована вода може привести до панкреатиту, до порушень з боку жовчовивідних шляхів і підшлункової залози і до інших патологічних процесів, - це ще не все. Американський журналіст Річ Бахлер, понад тридцять років зіставляв чутки про шкідливість кока-коли і подібних їй напоїв, з науково обґрунтованими фактами і експериментами, опублікував дані про те, наскільки ж побоювання споживачів відповідають дійсності.

Картинки по запросу картинки как кока кола чистит

 Якщо ви любите пити газовані напої охолодженими, з льодом, при цьому, запиваючи ними їжу, знайте, що це перший крок до ожиріння. Відповідно до проведених експериментів і зробленим на їх основі висновків, медики виявили, що якщо поєднувати прийом їжі з вживанням холодних напоїв, зокрема кока-коли, то час перебування їжі в шлунку людини замість покладених п'яти годин скорочується до двадцяти хвилин. Результатом такого стрімкого пересування продуктів харчування по шлунково-кишковому тракту, є гнильні процеси в кишечнику, відсутність нормального процесу перетравлювання їжі і постійне відчуття голоду.                                                                                                  Ніколи не замислювалися про те, чому заклади швидкого харчування практикують комплексні набори, з вхідною в них дешевою газованою водою, а на чай або каву встановлюють досить високу ціну? З'ївши такий обід, людина через невеликий проміжок часу знову відчуває бажання поїсти і забіжить, щоб перехопити ще що-небудь.

Шкода кока-коли при постійному її вживанні:

  • підвищення артеріального тиску і навантаження на серцевий м'яз через високий вміст рівня кофеїну;
  • небезпечна для емалі зубів, за рахунок високого вмісту кислот (в 10 разів вище, ніж у фруктового соку);
  • сприяє руйнуванню стінок шлунка, яке може перерости в гастрит, а потім і у виразку, також через високий вміст кислот, тому, якщо у Вас будь-які хвороби шлунково-кишкового тракту, то варто утриматися від вживання будь-яких газованих напоїв;
  • сприяє вимиванню кальцію з кісток;
  •  збільшує навантаження на печінку через високий вміст цукру, тому відбувається викид величезної кількості інсуліну в кров;
  • часто є причиною підвищеного серцебиття, появи втоми, мігрені, а іноді, навіть депресії.

  Кока-кола протипоказана:

 - маленьким дітям;

- при гіпертонії;

- при будь-яких захворюваннях шлунково-кишкового тракту;

- при наявності надлишкової ваги;

 - при цукровому діабеті.

https://naurok.com.ua/uploads/files/1118/1146/1117_html/images/1146.019.png

 Високий рівень кислотності напою робить можливим використання його в якості засобу для чищення, для видалення іржі і накипу, для зачистки контактів автомобільних акумуляторів, додання блиску унітазів і т. д. В США існують навіть посібники «корисні поради» з ведення домашнього господарства із застосуванням подібної «побутової хімії». Можна також прати сильно забруднений одяг, додаючи кока-колу разом з пральним порошком в пральну машину. А щоб прочистити раковину або унітаз, потрібно лише вилити банку напою і не змивати протягом години. Дистриб'ютори кока-коли вже 20 років використовують її для очищення моторів своїх вантажівок. Картинки по запросу картинки как кока кола чистит                    Картинки по запросу картинки как кока кола чистит

                   

Картинки по запросу картинки кока кола как чистить

 

Картинки по запросу картинки кока кола как чистить

То ж якщо Ви не можете зовсім відмовитися від вживання газованих напоїв , то хоча б скоротіть його до мінімуму. Будьте здорові!

 

Картинки по запросу картинки как кока кола чистит

 

https://naurok.com.ua/uploads/files/1118/1146/1117_html/images/1146.019.png

docx
Додано
27 грудня 2020
Переглядів
1252
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку