Бесіда на тему: "Культура харчування"

Про матеріал

Мета: закріпити поняття збалансоване, раціональне харчування, динаміка вживання їжі; формувати уявлення про гігієну і правила харчування; довести дітям шкідливість недоїдання та переїдання; розвивати інтерес до опанування культури харчування; виховувати санітарно-гігієнічні навички.

Перегляд файлу

Культура харчування

Мета: закріпити поняття збалансо¬ване, раціональне харчування, динамі¬ка вживання їжі; формувати уявлен¬ня про гігієну і правила харчування; довести дітям шкідливість недоїдан¬ня та переїдання; розвивати інтерес до опанування культури харчуван¬ня; виховувати санітарно-гігієнічні навички.

ХІД БЕСІДИ

1. Актуалізація опорних знань. Бесіда.

 Що є неодмінною умовою життя людини?

 Чим їжа забезпечує наш організм?

 Скільки ми повинні вживати їжі?

 Які правила вживання їжі ви знаєте?

 Яке харчування називають правильним?

 Чому ми повинні вживати різноманітну їжу?

 Як називаються основні вживання їжі?

2. Повідомлення теми.

 Наше здоров'я здебільшого залежить від того, як ми харчуємось. Сьогодні поговоримо про шкідливість недоїдань та переїдань.

3. Проблемне питання.

 До чого може призвести недоїдання?

 Чому ми повинні дотримуватись режиму харчування?

Розповідь учителя

 їжа є будівельним матеріалом, і вона теж неоднакова за своїм складом і значенням для організму. До складу продуктів харчування входять білки, жири, вуглеводи. Білки містяться в м'ясі, рибі, яйцях, молоці, кефірі, квасолі, горосі. Багатими на жири є вершкове масло, рослинні олії. Багатими на вуглеводи є мед, цукор, хліб, картопля, рис, манна, вівсяна та інші крупи, фрукти, овочі. Білки є будівельним матеріалом для організму, з них утворюються нові клітини, і завдяки цьому людина росте.

Жири відновлюють витрати тепло¬вої енергії. Вони потрібні для зігрівання організму.

Вуглеводи витрачаються для роботи м'язів (фізична праця, рух, дихання, робота серця та інших органів).

Вживаючи прості вуглеводи (солодощі) протягом усього дня й після їжі, їх необхідно запивати рідиною (молоком, чаєм, водою). Причому ріди¬ни повинно бути в 10—12 разів біль¬ше, ніж солодощів.

Не можна вживати у надлишку про¬дукти, багаті на складні вуглеводи (білий хліб, печиво, булки, торти, тістечка).

Захоплення солодощами, особливо, якщо людина недостатньо рухається, призводить до ожиріння.

Яку шкоду завдає людині недоїдан¬ня та переїдання?

Переїдання призводить до переван¬таження організму і хвороб.

Неперетравлена їжа «з'їдає» того, хто її їв. Тому з-за столу потрібно вста¬вати без відчуття важкості в шлунку і з легким відчуттям голоду.

Недоїдання також небезпечне для ор¬ганізму, оскільки він не отримує не¬обхідних поживних речовин.

На дошці — малюнки. Розкладіть їх на три групи: в першу групу — страви, які краще з'їсти на сніданок; у дру¬гу — страви, що краще їсти на обід; у третю — страви, що можна їсти на вечерю.

3. Відгадування загадок.

 Латка на латці, посередині криць.

 Хто без болю і печалі доводить до сліз?

 Сидить дівчина в коморі, а коса

надворі.

4. Читання вірша В. Дворедької «Салат».

Ми огірочок поріжем тоненько нашаткуєм капусту дрібненько, Ще насічемо петрушки і кропу, Трохи підсолимо, знімемо пробу. От і настала сніданку пора,— їжте поживний салат, дітвора!

5. Читання правил із дошки.

 Необхідно старанно пережовувати Їжу.

 Під час 'їжі не можна читати, говорити, сміятись.

 Вечеряти потрібно не пізніше, ніж за 2 години до сну.

 Переповнений шлунок заважає нормальній роботі серця та легенів.

 На вечерю шкідливо їсти багату на білки їжу. Вона стає причиною неспокійного сну.

 Недоїдання та переїдання шкідливі для здоров'я.

6. Підсумок.

— Поживність продуктів залежить від наявності в них білків, жирів та вуглеводів. Вони потрібні організмові у точно визначеній кількості.

Денна норма молодшого школяра Білки — 80 г; жири — 80 г; вуглеводи — 325 г.

Недостатня кількість білків жирів, вуглеводів призводить до виснажен¬ня організму. Але більшої шкоди за¬вдає їх надлишок. Переїдання при¬зводить до перевантаження організму, ожиріння та хвороб.

docx
Додано
14 листопада 2018
Переглядів
1688
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку