Бесіда на тему "Правила для пішоходів"

Про матеріал

Під час бесіди ви дізнаєтеся про:

  • основні прични, наслідки та види дорожньо-транспортних пригод;
    • цікаві факти про дорожньо-транспортні пригоди, їх вплив на життя людини;
    • основні види відповідальності при дорожньо-транспортних пригодах;
    • важливість дотримання правил дорожнього руху всіма його учасниками.
Перегляд файлу

 

БЕСІДА

Тема: Правила для пішоходів. Причини дорожньо-транспортного травматизму.

http://disted.edu.vn.ua/media/images/grustilin2/bdr8/15.jpgПід час бесіди ви дізнаєтеся про:

  •  основні прични, наслідки та види дорожньо-транспортних пригод;
    • цікаві факти проо дорожньог-транспортні пригоди, їх вплив на життя людини;
    • основні види відповідальності при дорожньо-транспортних пригодах;
    • важливість дотримання правил дорожнього руху всіма його учасниками.

 А чи знаєте Ви, що:

 

  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, на одну дитину, що загинула внаслідок нещасного випадку, припадає:
  • 1 інвалід до кінця життя;
  • 10 важко травмованих, які повинні проходити тривале лікування у стаціонарі (у середньому — З0 днів);
  • 1000 «легко» травмованих, яким необхідне надання, як мінімум, амбулаторної лікарської допомоги.
  • За даними німецької статистики, 5 % нещасних випадків з дітьми - це ДТП. Однак ДТП, незважаючи на відносно невелику частку у загальній кількості травм, є дуже небезпечними - на них припадає 20 % дітей, що загинули
  • Нашою державою у сфері дорожнього руху прийняті закони "Про дорожній рух", Цивільний кодекс, Кодекс України про адміністративні порушення, Кримінальний кодекс України, Положення "Правила дорожнього руху в Україні". Що тобі треба обов'язково знати з цих документів?
  • Учасники дорожнього руху зобов'язані знати і неухильно дотримувати вимог Законів і   Правил   дорожнього   руху,   створювати безпечні умови для дорожнього руху.
  • Порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами    (Ст.    127    Кодексу    України    про адміністративні правопорушення) карається штрафом: непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього рух; порушення правил дорожнього руху особами, що керують велосипедами.
  • Порушення правил користування засобами авто­мобільного транспорту та електротранспорту (Ст. 119 Кримінального кодексу України) карається штрафом: пошкодження внутрішнього обладнання та стекол автобусів, маршрутних таксі, тролейбусів або трамваїв, викидання сміття та інших предметів з вікон і дверей пасажирського транспорту, куріння.

 

З кожним роком автомобілів у нашій країні стає дедалі більше.  Зростає кількість пішоходів і пасажирів на транспорті. Складнішою стає обстановка на вулицях міст і селищ, на автомагістралях і дорогах країни, зростає небезпека дорожньо-транспортних пригод. І тому всім учасникам руху — водіям і я Мі ох одам — треба бути особливо дисциплінованими і уважними на вулицях і дорогах.

http://disted.edu.vn.ua/media/images/grustilin2/bdr8/12.jpgСтатистика підтверджує, що багато дорожньо-транспортних пригод відбувається з вини пішоходів. Особливо часто потрапляють у біду діти.

Справа в тому, що багато школярів ще погано знають правил дорожнього руху. Вони забувають, на який сигнал світлофора дозволяється перехід вулиці, не знають правил переходу регу­льованих і нерегульованих перехресть.

Деякі школярі порушують правила руху через свою неуваж­ність, недисциплінованість.

Часто, наприклад, трапляються такі випадки.

Йде вулицею хлопчик і раптом бачить на протилежній сто­роні свого друга. Забуваючи про все, він кидається через дорогу. Цей хлопчик грубо порушує правила дорожнього руху, перебі­гає проїзну частину близько перед транспортними засобами, що рухаються. А це ж дуже небезпечно! Його поява на проїзній частині перед автомобілем — повна несподіванка для водія. Уявіть собі, що вулиця добре проглядається, водій спокійно веде автомобіль, попереду перешкод немає. І раптом перед чим з'являється людина. Водій різко гальмує. Але ж автомобіль одразу зупинити неможливо. І учень-порушник потрапляє у біду.

Діти, проявляючи недисциплінованість, порушуючи правила руху, не тільки самі ризикують, а й наражають на небезпеку життя інших пішоходів, водія автомобіля. Дорожньо-транспортні пригоди тягнуть за собою й поломку, псування держачого майна.                                                                    

Ось, наприклад, один із таких випадків.

По одній із центральних вулиць міста, як завжди, їдуть автомобілі, по тротуарах ідуть пішоходи. Раптом водій «Волги» бачить на проїзній частині хлопчика. Пішохідного переходу тут немає, він розташований біля найбільшого перехрестя. Звідки ж узявся хлопчик?

А хлопчик йшов у магазин шкільних приладь, розташований на іншому боці вулиці, і вирішив: «Не бігти ж до перехрестя, щоб перейти вулицю. Адже магазин поруч, напроти. До того ж і ма­шини ніби близько не видно». І учень вирішив зекономити час, перейти вулицю у недозволеному місці.

Водій, рятуючи життя порушника, різко повертає кермо і виїжджає на тротуар. Він збиває пішохода, який іде по тротуару, вдаряється об стовп. Хлопчик врятований, але розбитий авто­мобіль, постраждав пішохід і сам водій.Ось до чог опризводить недисциплінованість.                                 

Пам'ятайте,  що навіть найдосвідченіші  водії не завжди зуміють вчасно зупинити автомобіль, якщо хтось з вас надумає перебігти дорогу у недозволеному місці. C:\Users\User\Desktop\DSCN4556.JPG

Нещасні випадки часто трапляються з тими, хто неправильно переходить дорогу після виходу з громадського транспорту. Щоб перейти вулицю чи дорогу, часто доводиться обходити трамвай, автобус чи тролейбус, що зупинилися на зупинці.

Подивіться на малюнок і скажіть, чи правильно збирається переходити дорогу дівчинка, яка вийшла з тролейбуса. Що з нею може трапитися?

http://disted.edu.vn.ua/media/images/grustilin2/bdr8/16.jpgЗапам'ятайте, що, вийшовши на зупинці з автобуса, тролей­буса, потрібно по тротуару дійти до пішохідного переходу і тільки по ньому переходити на іншу сторону. Якщо він не по­значений, то треба дійти до перехрестя і переходити вулицю по лініях тротуару.

Усі ви добре знаєте, що для пішоходів відведені тротуари, а проїзна частина вулиці служить для руху транспортних засобів, але багато хто це забуває і, захопившись грою чи через недис­циплінованість, вибігає на проїзну частину, де їдуть автомобілі, а взимку, катаючись з гірок, часто виїздить на санчатах на вулицю. Це дуже небезпечно: можна легко потрапити під колеса.

А є такі школярі, які вважають геройством, сміливістю причепитися до вантажної машини, перебігти дорогу перед транспортними засобами, що рухаються. За такі вчинки їм часто доводиться розплачуватися тяжкими пораненнями,а іноді й жит­тям.  Навіщо  так   нерозумно  ризикувати   здоров'ям   і   життям?

Прояв сміливості, мужності нічого спільного не має з пору­шенням правил дорожнього руху, недисциплінованістю на вули­цях і дорогах.http://disted.edu.vn.ua/media/images/grustilin2/bdr8/14.gif

Прочитавши і почувши про різні пригоди на вулицях і до­рогах, можна подумати, що ходити вулицями страшно, не­безпечно.

Небезпечно для тих, хто погано знає правила дорожнього руху, порушує їх, не дотримується дисципліни. З тими ж, хто добре знає правила дорожнього руху і дотримується їх завжди і скрізь, як правило нічого не трапляється.

Вивчайте правила дорожнього руху, виробляйте у себе звич­ку дотримуватися їх завжди і всюди. Втримуйте своїх товаришів від неправильних вчинків на вулицях і дорогах.

 

Запитання для самоконтролю:

  1. Розкажіть про правила поведінки на вулиці.
  2. Як треба переходити регульоване перехрестя.
  3. Розкажіть про правила переходу проїзної частини вулиці і дороги поза перехрестям.
  4. Намалюйте знак, який встановлюють біля пішохідного переходу. C:\Users\User\Desktop\DSCN3719.JPG
  5. Як   треба   переходити   вулицю   після   виходу   з   громадського   транс­порту.

Тож будьте уважні і обережні!

Дотримуйтесь правил дорожнього руху –

це запорука збереження вашого життя і здоров’я!.  

А зараз усі разом складемо вірш, щоб Правила краще запам’ятати. Останнє слово другого рядочка добирайте у риму.

Тож живіть усім на диво,
Гарно, весело,... (щасливо).
І про себе завжди дбайте —
Добре правила ... (вивчайте).
А за містом йти важливо —
Транспорту назустріч — ... (зліва)!
Щоб було все видно й чути
І щоб ви могли ... (звернути).
Бо ж за містом — свій секрет:
Є узбіччя і ... (кювет).
Пішохідні є доріжки,
Щоб ходили ваші... (ніжки).
Але часом так буває,
Що доріжок тих ... (немає).
По обочині ступайте.
Зліва йдіть! ... (Не забувайте)!
І про поїзд не забудьте,
Пильні та уважні... (будьте).
Пам’ятайте це весь час:
Залізниця — не для ... (вас)!
А тепер ідіть в похід.
Хоч на захід, хоч ... (на схід).
В ліс, до річки та у гори,
Де прекрасне Чорне ... (море).
Тільки правила всі знайте,
Їх ніде ... (не забувайте).
Всі ті Правила для вас.
Тож ідіть! У добрий ... (час)!

docx
Додано
4 березня 2018
Переглядів
2039
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку