Бесіда "Обережно - отруйні гриби"

Про матеріал
Бесіда "Обережно - отруйні гриби" , містить матеріал, який допоможе учням ознайомитися з різновидністю отруйних грибів, правилами поводження при отруєнні грибами.
Перегляд файлу

 

J:\Малюнки\PUB60COR\J0099171.WMF

 

 

Бесіда

 

«Що потрібно знати

про отруйні гриби»

J:\Малюнки\STANDARD\STDDIR3\FD00463_.WMF

 

 

 

Мета: розширювати й уточнювати знання учнів про отруйні гри­би, їх вплив на організм людини; учити розрізняти отруйні та їс­тівні гриби за характерними ознаками; заохочувати зберігати своє здоров'я; виховувати бережливе ставлення до природи.

 

 

J:\Малюнки\STANDARD\STDDIR3\FD01009_.WMF

 

 

 

 

 

Обладнання:

  • ілюстративний матеріал;
  • таблиця («Не плутайте їс­тівні гриби з отруйними»);
  • плакат («Будь-який гриб до рук беруть, та не будь-який у кошик кладуть»).

ХІД БЕСІДИ

  1. Організаційний момент
  2. Робота над загадками

— Діти, пропоную вам відгадати загадки, щоб дізнатися, про що ми сьогодні говоритимемо.

 І великі, і малі
Повдягалися в брилі,
І дощу ці одноніжки
Не бояться ані трішки.
Ліс — улюблений їх край,

А як звуться — відгадай! (Гриби)

  • В темний дощик народився.

Парасолькою накрився,

Може, б з лісу пострибав,

Як би другу ногу мав. (Гриб)

 У лісочку, у траві

Виросли сестрички. 

Поховались під містки 

Руді, звать... (лисички). 

 Коричневу я шапку маю 
Та ніколи не знімаю. 
На одній нозі стою 
Під ялинкою в бору. (Білий гриб)                                    

 

 Під осиками рядами

Стоять хлопчики з брилями. 
Гарні, круглі та гладкі                                                 

Хто ж вони такі? (Підосичники) 

 Під ялинами у ряд 
У рудих брилях стоять. 
Обнялися та й мовчать,

То скажіть  же,  як  їх звать? (Рижики) 

 Надзвичайно я красивий
І до того ж дуже милий.
Маю брилик червонястий,
Цятки білі, сам круглястий

 Але я отруйний дуже,

Не чіпай же мене, друже,

в лісі мене залиши,

А сам далі поспіши. (Мухомор)

  • Я хороша, я струнка,
    Тонка ніжка, он яка.
    Маю шляпку, пелеринку,

      Схожа я на балеринку.

                                     Ніжку у чохлі ховаю,
                                      Дуже гарною буваю.
      Але в тім моя біда,

      Що отруйна дуже я. (Бліда поганка)

О. Депетист

 У лісі грибів росте багато, але необхідно звати, які з них мож­
на збирати.

3. Слово вчителя

 Гриби — цікаве явище природи, а також цінний харчовий про­
дукт. Серед грибів є багато отруйних, наприклад: мухомори, несправ­
жні опеньки, бліда поганка, несправжні лисички та багато інших.

Яро отруйні властивості грибів люди знали здавна. Найвебезпєч-нішою з-поміж них є бліда поганка. Вона росте у листяних та хвой- них лісах, на узліссях, просіках. Може рости купками і поодиноко, з червня й аж до листопада. Бліда поганка — це смертельно отруй­ний гриб. Отруйними є всі його частини: шапинка, ніжка, шкір­ка, навіть спори гриба. Отруєння блідою поганкою пов'язані з тим, що її помилково плутають із сироїжкою, зеленушкою. Розрізняють три види білої поганки: зелену, жовту, білу. В Україні вони ростуть скрізь. Не можна навіть збирати ягоди, гриби, рвати траву, що рос­туть поряд чи неподалік від поганки.

На території нашої країни виявлено 80 потенційно отруйних грибів, з-поміж них 10 — смертельно отруйних. Період, коли ростуть гриби, досить тривалий: від травня до листопада, тобто Майже шість місяців.

Найбільше отруйних грибів — в осінній період (серпень-жов-тень),  а в умовах теплої затяжної осені — навіть до середини листо­пада. На них можна натрапити не лише в лісі, а й у парку, полі, са­ду, на луках, у садибі.

4. Робота за таблицею «Не плутайте їстівних грибів з отруйними»

Збираючи гриби, завжди звертайте особливу увагу на те, що з'являється на зрізі ніжки. • Отруйний чортів (сатанинський) гриб спочатку червоніє, а  потім синіє, а схожий із ним їстівний дубовик синіє відразу.

  • Ніжка жовчного гриба стає відразу рожевою, а їстівний білий гриб колір не змінює.
  • Несправжня отруйна лисичка яскраво зафарбована, у неї більші червоно-оранжеві пластинки (шапинки), ніж у їстівної.
  • У несправжніх опеньків відсутні кільця на ніжці, а нижній бік шапинки зеленувато-сірии, навіть темно-оливковий, на відмі­ну від справжніх.
  • Молоді бліді поганки, на відміну від їстівних зелених сироїжок і справжніх печериць, укриті білою плівкою, що згодом утворює кільце навколо ніжки і стає прикореневою яйцеподібною піхвою. Ці характерні ознаки отруйних грибів повинні знати всі, бути

завжди обережними.

Слід пам'ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть спричини­ти отруєння. Це трапляється у тих випадках, коли збирають і вжи­вають в їжу старі гриби, перезрілі, або після тривалого зберігання.

Збирати можна лише ті гриби, які дуже добре знаєте.

Пам'ятайте! Не існує надійних, швидких та простих способів ви­значення отруйності чи їстівності грибів.

Гриби необхідно збирати в екологічно чистих місцях, тому що вони є «чистильниками лісу». Гриби всмоктують у себе вологу, а ра­зом із нею і весь набір екологічних нечистот та шкідливих речовин, що містяться в ґрунті лісу. Не можна збирати гриби на сміттєзвали­щах, поблизу доріг, пустирях.

Симптоми отруєння грибами з'являються не відразу, а через 0,5-8 год, а іноді навіть через 35 год: біль у животі, нудота, холод­ний піт, слабкість, судоми, блювання, пронос. Урятування життя постраждалих багато в чому залежить від своєчасного надання їм долікарської допомоги.

5. Допомога при отруєнні грибами

 Що потрібно робити при появі перших ознак отруєння грибами?

Необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати «швид­ку медичну допомогу». Водночас, не чекаючи на їх прибуття, хво­рого слід покласти в ліжко та промити йому шлунок: дати випити

, 4-5 стаканів перевареної води кімнатної температури або содово­го розчину (1 ч. ложка соди на 1 стакан води), або слабкого марган­цевого розчину (блідно-рожевого кольору). Після цього викликати блювоту введенням у рот зворотного кінця ложки (або пальця) на ко­рінь язика. Процедуру слід повторювати до тих пір, поки промивні води не стануть чистими. Вживати будь-яку їжу та ліки заборонено. 5. Підсумок заходу

  •                  Чи мають гриби поживну цінність?   
  •                   Чи всі гриби можна вживати в їжу?
  •                 Які не можна?
  •                 Чим вони небезпечні?
  •                 Чи можуть бути отруйні гриби схожими на їстівні?
  •                 Що потрібно знати, щоб не припуститися помилки?
  •                 Чи може їстівний гриб спричинити отруєння?
  •                 У яких місцях заборонено збирати гриби?
  •                 Якими є ознаки отруєння грибами?
  •                 Яку допомогу слід надати людині з ознаками отруєння гри-|   бами?

Пам'ятайте! Вживання грибів може  призвести до лиха, тому слід бути дуже обережними. Отруєння грибами дуже важко лікувати.

Народна мудрість вчить: «Будь-який гриб до рук беруть, та не будь-який у кошик кладуть».

Пам'ятка «Профілактика отруєння грибами»

1. Не збирайте гриби біля трас,

На сміттєзвалищах чи пустирях.

  1.   Хоч би який гарний вигляд гриби не мали, Щоб їх сирими ви ніколи не вживали.
  2.   Якщо гриби вам не відомі,

Не треба їх зривати і нести додому.

  1.   Не збирайте слизькі та перезрілі, Пошкоджені гриби або червиві.
  2.   Ретельно очистіть гриби і промивайте, Варіть їх, обов'язково воду міняйте.
  3.   Треба вірити нашим лікарям,

Що й їстівні гриби шкідливі малюкам.

7. При хворобах нирок, шлунку чи печінки

Грибів не треба їсти ні дитині, ні чоловіку, ні жінці.

  1.   Свою родину на небезпеку не наражайте, Краще дикорослих грибів не вживайте.
  2.   Якщо відчули ознаки отруєння — не зволікайте, Негайно «швидку допомогу» викликайте.
  1. При отруєння грибами людину важко лікувати, Важливо вчасно потерпілому допомогу надати.
  1. Пам'ятати треба всім людям завжди,

Що вживання грибів може призвести до біди.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лобода Юлія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
10 березня 2020
Переглядів
5327
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку