Бесіда про шкоду наркотиків «Попереджений, означає озброєний»

Про матеріал
Метавиховного заходу: продовжити розвивати правильні погляди на життя і вміння дотримуватися принципової позиції щодо власного здоров’я. Виховувати хороші звички, які сприяють зміцненню здоров’я.
Перегляд файлу

Бесіда «Попереджений, означає озброєний»

Мета: Продовжити розвивати правильні погляди на життя і вміння дотримуватися принципової позиції щодо власного здоров’я. Виховувати хороші звички, які сприяють зміцненню здоров’я.

Хід бесіди

 

І. Організаційний етап

ІІ Основна частина

  Існує багато причин, чому деякі діти починають палити наркотики. Найчастіше це роблять їх друзі або брати і сестри і примушують палити оточення.Іноді хлопці думають, що палити наркотики круто. Деякі підлітки вважають, що за допомогою наркотиків вони можуть уникнути проблем будинку, в школі або з друзями. Але тобі тільки здається, що усі інші роблять це. Більшість підлітків не палять наркотики!

 

Наркотики - лікують або нівечать?

 

  Марихуана допомагає при нудоті і блювоті, що виникають при лікуванні раку. А хворим СНІДОМ цей наркотик може допомогти підтримувати вагу. Але на думку учених, необхідно ретельніше вивчити побічні ефекти дії наркотиків, перш ніж вони широко використовуватимуться в медичних цілях.

 

Що відбувається в мозку під дією наркотиків?

 

Як правило, дія наркотиків на людину може проявлятися по-різному. Підвищується апетит, передусім на солодкості (виникає ненажерливість). Почуття часу і простору змінюється. Збуджуються фантазії. Може виникнути безпричинний сміх. Під дією гашишу і марихуани виникає потік думок, із-за яких іноді стає важче зосередитися. Людина приходить в такий стан, коли не може уловити нитку розмови або, зібравшись щось зробити, забуває що. При вищих дозуваннях виникають описані вище ефекти, але в посиленому виді. В деяких випадках споживач може випробовувати страх. Дослідження показують, що, коли люди вживають протягом ряду років, це відбивається на розумових функціях. Щоденне куріння марихуани впливає на ті частини мозку, які управляють пам'яттю, увагою і здатністю до навчання. Наркотики можуть викликати безліч психічних розладів. Людина випробовує страх і напади паніки, бачить неіснуючих людей або тварин, намагається врятуватися від них, іноді наносячи ушкодження собі або іншим. Іноді перед людиною виразно встають картини минулого, начебто він бачив і відчував усе це в даний момент. У споживачів наркотиків можлива та, що також не піддається контролю ворожість.

 

Як наркотики впливають на навчання в школі і на спортивні досягнення.

 

  Якщо людина перебуває під впливом наркотиків, він, ймовірно, робитиме безглузді помилки, які можуть поставити його в незручне положення. Часто люди втрачають інтерес до того, як вони виглядають або які їх успіхи в школі або на роботі.

  Наркотики погіршують спортивні результати, оскільки вони впливають на швидкість і координацію рухів; м'язи стають слабкими, а кінцівки здаються важкими.

 

Чи можуть люди стати залежними від марихуани?

 

  Не кожен, хто використовує марихуану, стає залежним. Але більшість стають залежними.

  Марихуана може вести до психічної залежності (пристрасті), передусім при інтенсивному вживанні. Першим сигналом цього може бути той факт, що споживання стає настільки важливим, що інші справи відкладаються на потім. Якщо людина помічає, що вживає наркотик усе більш регулярно або все більше, це може стати сигналом розвитку подій в небажаному напрямі. Але найважливішим є те, що змінюється мета споживання : наркотик вживається вже не для задоволення, а для того, щоб позбавитися від нудьги або незадоволення.

  Всього кілька років тому вважалося, що по порівнянню, наприклад, з алкоголем вживання марихуани не призводить до тілесного звикання. Проте дослідження останніх років свідчать про те, що регулярний споживач має потребу усе у великих дозах наркотика, щоб отримати ті ж самі результати, які раніше виникали від менших кількостей (а це означає, що в дим йтиме все більше і більше грошей).

 

Чи веде марихуана до вживання інших наркотиків?

 

  Само по собі вживання марихуани не викликає тяги до сильніше діючих речовин, таких, як героїн і кокаїн. Але ризик вживання кокаїну в 104 рази більше для тих, хто пробував марихуану, чим для тих, хто ніколи не пробував її. Споживання марихуани приводить дітей і підлітків в контакт з людьми, які виявляються споживачами або продавцями інших наркотиків. Таким чином, підвищується ризик, що у споживача марихуани зросте можливість спробувати більшу кількість наркотиків і його переконають зробити це.

 

Які наслідки вживання наркотиків?

 

  Результати спостережень показують, що регулярне використання наркотиків приводить до виникнення деяких видів раку і проблем в дихальній, імунній і репродуктивній системах.

 

Рак.

  Дослідження показують, що ті, хто викурює повну пачку марихуани в тиждень, приймають стільки ж канцерогенних, тобто що викликають рак, речовин, як і ті, хто викурює повну пачку сигарет щодня.

 

Дихальні шляхи і легені.

  У людей, які палять марихуану, розвиваються ті ж види дихальних проблем, які мають курці сигарет, : кашель і хрипи. Ці люди схильні до простудних захворювань грудної клітки.

  Куріння однієї сигарети марихуани веде до такого відкладення смол в дихальних шляхах, яке чотирикратний перевищує кількість смоли з тютюнового диму при викурюванні однієї сигарети.

 

Як сказати немає?

 

  Є декілька варіантів відмови від наркотика, який вам пропонують, :

  1. Твердо стійте на своїй позиції, не ухиляйтеся і не придумуйте "поважних" причин.

  2. Повторюйте своє "ні" знову і знову без пояснення причин і без виправдань.

  3. Поміняйтеся місцями і починайте самі давити на свого супротивника: "Чому ти на мене давиш"?

  4. Відмовіться продовжувати розмову: "Я не хочу про це більше говорити".

  5. Запропонуєте інше, цікавіше заняття.

 

  Діти, всяке, а тим більше неодноразове застосування нейротропного засобу (а це тютюн, алкоголь, наркотик та ін.) змінює нервові клітини. Усі нейротропні речовини в більшій або у меншій мірі біологічно агресивні і вторгаються в біополе нервової клітини. Застосовувати подібні речовини, - це означає випробовувати долю, заглядати в потойбічний світ наркоманії. Швидкість формування наркозалежності визначається не лише дозою, але і сумарною кількістю наркотика, дію якого зазнав мозок протягом курсу застосування цієї речовини.

  Підлітка, що не має чіткої психічної установки на безумовне відкидання наркотиків, порівняно легко залучити в наркоманію. Для цього використовуються усі способи розпалити цікавість :

 -  - хвастощами викликати заздрість до досвіду першопроходця, що здобув авторитет бувалого парубка;

 -  - розпалити бажання жити повним, а не "сірим" життям;

 -  - використовувати явище конформізму, "стадного почуття";

 -  - приперти до стінки - поставити в безвихідь перед загрозою втрати великої дружби або любові (психологічний шантаж);

 -  - непомітно підсипати наркотик в їжу або напій;

 -  - і, нарешті, в крайньому випадку, насильно "посадити на голку".

ІІІ.Підсумки бесіди

  Сподіваюся, після нашої бесіди ви зможете розпізнати ці провокаційні спокуси по відношенню до себе і протистояти ім. Скажіть твердо - "немає наркотику", спочатку самому собі, тоді легко буде відмовитися від нього в будь-якій непередбаченій ситуації.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лебідь Ірина Яківна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
23 липня 2019
Переглядів
957
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку