Бесіда: Сколіоз – це не вирок!

Про матеріал
поговоримо, про те, що стосується кожного, що непомітно підкрадається до кожного з нас – «сколіоз», це сьогоднішній «біч» наших дітей.
Перегляд файлу

Бесіда: Сколіоз – це не вирок!

Життя - це рух. Дуже приємно, коли цього руху нічого не заважає. Проте так склалося, що сам устрій життя здатний привести до порушення руху.

Сьогодні ми поговоримо, про те, що стосується кожного, що непомітно підкрадається до кожного з нас – «сколіоз», це сьогоднішній «біч» наших дітей.

З дитинства ми, не слухаючись батьків і вчителів, сутулимося і неправильно сидимо за партою. До того ж парти для навчальних занять не завжди правильно підібрані. Ми відмовляємося займатися спортом або, навпаки, виконуємо складні фізичні навантаження, не дотримуємося режим праці та відпочинку. Що вже тут говорити, якщо час диктує свої правила, і більшість часу ми проводимо за комп'ютером, забуваючи робити перерви.

А коли помічаємо, що з нашим хребтом щось не так, не поспішаємо звертатися до лікаря, чекаючи появи погіршень.

Що таке сколіоз?

Хребетний стовп складається з хребців, а ось вони, в свою чергу, перемежовуються з дисками. І перш ніж говорити про патологію, розберемося з нормою. Отже, в нормі хребет людини має такі фізіологічні викривлення:

-Вигин вперед у шийному відділі хребта (шийний лордоз).

-Вигин вперед в поперековому відділі (грудної лордоз).

-Вигин назад у грудному відділі хребта (грудний кіфоз).

-Вигин назад в крижовому відділі (крижовий кіфоз).

-Виділяють простий сколіоз (з одним вигином, С-подібний) і складний сколіоз (з декількома вигинами в різні боки, S-подібний).

Залежно від віку, в якому з'являється викривлення, виділяють інфантильний сколіоз (у дітей до трьох років), ювенільний сколіоз (від трьох до десяти років), підлітковий (діагностується в 10-15 років) і сколіоз дорослих (після припинення росту хребта).

Причини формування сколіозу

Привести до появи сколіозу можуть різні фактори:

-Дисплазія тазостегнових суглобів і кривошия в грудничкового віці.

-Неправильна постава (сутулість, носіння рюкзака на одному плечі).

-Рахіт (через недорозвинення м'язово-зв'язкового апарату).

-Радикуліт (сколіоз неврогенной етіології).

-Рідкісні заняття фізкультурою або неправильно організовані фізичні навантаження (особливо під час зростання хребта).

-Вікові зміни і різні травми.

Лікування сколіозу

Звичайно, лікування сколіозу є найбільш ефективним в ранньому дитячому віці. Але не варто опускати руки, якщо ви вирішили зайнятися цим зараз, адже краще пізно, ніж ніколи.

План лікування повинен будуватися на наступних принципах:

-Регулювання росту хребців, які утворюють дугу викривлення;

-Зменшення нестабільності хребта. При наявності кривизни хребта завжди має місце функціональна компенсація, розвиваються «протівоіскрівленія»;

-Усунення даного викривлення, декомпенсації. При різного ступеня величини дуг викривлення хребта неминуче відбувається збільшення меншою дуги і відхилення корпусу, тобто декомпенсація;

-Здійснюється також медикаментозне та фізіотерапевтичне вплив на весь організм, яке спрямоване на нормалізацію обміну речовин.

-Реалізація даних принципів у лікуванні здійснюється двома способами: консервативним або хірургічним.

-Консервативне лікування Застосовується консервативне лікування тоді, коли не потрібна операція:

-Обов'язково виробляється індивідуальний статікодінаміческій режим - виключаються порочні пози (сприяють подальшому формуванню викривлення), дотримується оптимальна рухова активність, застосовується лікувальна гімнастика для функціонального виправлення хребта і грудної клітини;

-Дотримується загальний ортопедичний режим (статичної розвантаження хребта) - наприклад, проводяться шкільні заняття на ліжку з ортопедичною підставкою у положенні лежачи, використовуються спеціальні ортопедичні укладання, необхідно носіння ортопедичного корсету, сон у гіпсовій ліжечку;

-Використовується медикаментозне лікування (нестероїдні протизапальні препарати, хондропротектори і вітамінотерапія);

-Проводяться загальнозміцнюючі заходи;

-Призначаються фізіотерапевтичні процедури (бруду, бальнеотерапія, вплив електричним струмом низької напруги).

Що може бути, якщо не лікувати сколіоз?

Неправильна постава може привести до різних захворювань, таких як остеохондроз, захворювання серцево-судинної та дихальної системи, захворювання шлунково-кишкового тракту, статевої сфери, порушення обміну речовин, артрози суглобів та інші.

У дівчаток під час статевого дозрівання виникають аднексити яєчників, виявляються гормональні порушення та збої менструального циклу. Це, в свою чергу, може відгукнутися в дорослому віці і вплинути на перебіг вагітності і пологи.

Зрештою, якщо ви вчасно займетеся лікуванням свого хребта, то зможете уникнути серйозних ускладнень, останньою мірою викривлення і ризикованого для здоров'я і життя хірургічного втручання.

Отже, прошу Вас поставитися серйозно до вашого здоров'я, здоров'я ваших дітей. І раз життя - це рух, нехай воно буде легким і безболісним!

 

 

 

docx
Додано
11 березня 2019
Переглядів
805
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку