Бесіда "Українці в космосі"

Про матеріал
Виховна робота з ЯДС про українців в космосі. Хто з українців найдовше пробув у космосі? Скільки їх виходило у відкритий космос у скафандрі? Якими орбітальними станціями керували?
Перегляд файлу

Тема. Українці в космосі

Мета. Ознайомити дітей з інформацією про космос та українських космонавтів; розвивати в учнів кругозір; розвивати бажання дітей до здобуття нових знань; прищеплювати любов до вивчення нового.

Обладнання. презентація; кросворд; відео

Перебіг заняття

1. Організаційний етап

1.1 Привітання

- Добрий день, діти!

- Зараз уважно подивіться на свою парту і скажіть, чи немає зайвих речей? Залиште на парті кольорові олівці, сядьте рівненько.

2. Повідомлення теми і мети заняття

2.1 Бесіда

- Щоб дізнатися тему нашого заняття вам треба відгадати загадки.

2.2 Робота з загадками

Сонця й зір це хатка-дім

Місяць теж живе на нім.

У людей завжди потреба

дотягнутися до...НЕБА

 

Воду в ріках нагріває,

матір-Землю зігріває.

Нам всміхається в віконце,

чарівне, гаряче...СОНЦЕ

 

Він здалеку прилітає,

оболонку чорну має

то його надійний щит.

Звуть же як...МЕТЕОРИТ

 

А скажіть, чи всім відомо,

Хто завжди і скрізь - удома?
Хоч гостей до себе жде,
А хоч сам у гості йде.
Не баран, а має ріжки.
І мандрує тільки пішки … МІСЯЦЬ

 

- Я думаю, що ви вже зрозуміли яка тема нашого заняття? (космос)

3. Основна частина

  1. Скажіть, скільки планет в сонячній системі? (8)
  2. Які в них назви? ( Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун)
  3. Коли відзначають день космонавтики? (12 квітня)
  4. Чи є в Землі супутник? (Так)
  5. Як він називається? (Місяць)
  6. Яким приладом можна побачити зірки, планети...? (телескоп)
  7. Сонце це планета? (Ні, зірка)
  8. Хто першим побував у відкритому космосі? (Гагарін Юрій Олексійович)

- Як ви думаєте, в космосі побував лише один українець? (відповіді)

 Каденюк Леонід Константинович – перший космонавт незалежної України, окрім нього в космосі були: Павло Романович Попович; Анатолій Семенович Левченко. На жаль українських космонавтів дуже мало, проте безліч космічних розробок були створені за участю України.

 Попович Павло Романович  12 серпня — 15 серпня 1962 здійснив на кораблі-супутнику «Восток-4» перший у світі груповий політ двох пілотованих кораблів, спільно з А. Г. Ніколаєвим, який пілотував космічний корабель «Восток-3». В ході групового польоту були проведені перші експерименти з радіозв'язку між екіпажами двох кораблів в космосі і взаємне фотографування, виконана широка програма науково-технічних і медико-біологічних експериментів. Попович провадив орієнтацію корабля в просторі за допомогою системи ручного управління. За успішне здійснення першого у світі групового космічного польоту і проявлені при цьому мужність і героїзм Попович отримав звання Героя Радянського Союзу.

 Анатолій Левченко здійснив перший і останній у своєму житті космічний політ з 21 по 29 грудня 1987 року як космонавт-дослідник на кораблі «Союз ТМ-4». Разом із ним стартували Володимир Тітов і Муса Манаров. Левченко кілька днів провів на борту орбітальної станції «Мир» і повернувся на Землю на «Союзі ТМ-3» разом із командиром Юрієм Романенко і бортінженером Олександром Александровим. Під час польоту космонавт проводив експеримент з дослідження можливості управління «Бураном» в період гострої адаптації до невагомості на спеціальному стенді, розміщеному в побутовому відсіку «Союзу ТМ-4». Загальна тривалість польоту на станцію «Мир» і назад на Землю склала 7 діб 21 година 58 хвилин 12 секунд.

29 грудня 1987 року, через 30 хвилин після приземлення (найкоротший відпочинок після польоту за всю історію космонавтики), Левченко сів за штурвал літака Ту-154 та МІГ-25. Унікальний експеримент провели, щоб з'ясувати, чи здатний людський організм швидко здолати вплив невагомості. На літаках, обладнаних системами управління «Бурану», Левченко успішно виконав самостійні польоти до міста Жуковський Московської області, де розташовується ЛДІ, і назад на Байконур.

3.1 Фізкультхвилинка

3.2 Продовження бесіди

 Каденюк Леонід Констянтинович в період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» (англ. Columbia) місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох. Крім цих експериментів в космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини по тематиці «Людина і стан невагомості».

3.3 Відеоматеріал

 Перша пісня, яка пролунала в космосі, була українською! 12 серпня 1962 року перший український космонавт Павло Попович на прохання українського конструктора Сергія Корольова заспівав українську пісню "Дивлюсь я на небо та й думку гадаю".

4. Підсумок уроку

4.1 Кросворд

- Пропоную вам перевірити свої знання за допомогою кросворда.

(перша цифра – цифра під якою знаходиться питання, друга цифра – порядковий номер)

- На цьому ми закінчуємо. Сподіваюсь, що ви дізналися для себе щось цікаве і продовжите дізнаватися нове про видатних людей нашої прекрасної країни. До побачення.

 

 

 

 

 

docx
Додано
1 вересня 2023
Переглядів
491
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку