Бесіда. "Як стати щасливим"

Про матеріал

Виховувати в підлітках співчуття до інших; спонукати бажанню допомоги ближньому, навчати робити узагальнення й висновки; розвивати логічне мислення, сприяти вихованню високих моральних якостей школярів, відповідальності за свої вчинки.

Перегляд файлу

Година спілкування

Бесіда «Як стати щасливим?»

Для учнів старшого шкільного віку

Мета:    виховувати в підлітках співчуття до інших; спонукати бажанню допомоги ближньому, навчати робити узагальнення й висновки; розвивати логічне мислення, сприяти вихованню високих моральних якостей школярів, відповідальності за свої вчинки.

Обладнання: Вислів: У кожної людини свої зорі...

Бути людиною — це відчувати відповідальність.

А. де Сент-Екзюпері

Вступне слово вчителя. Як часто нам доводиться задаватися питанням: «чи щасливий я?» І що потрібно робити для досягнення цього переживання. Точно відомо, що щастя не піддається розумінню різноманітним науковим дисциплінам. Однак, багато філософів намагалися відповісти на це питання: «Що означає бути щасливим?».

20 березня відзначають Міжнародний день щастя - це свято, яке заснувала Генеральна Асамблея ООН, щоб підтримати ідею про те, що мрія про щастя є спільною для всіх жителів земної кулі. Дата для торжества була обрана невипадково. 20 березня настає весняне рівнодення, символізує однакове право на щастя для всіх. Так само як день дорівнює ночі, одна людина схожий на іншого. Тому всі люди єдині у своєму прагненні насолоджуватися життям. Для того щоб нагадати про це, і створили день щастя. Історія цього дуже юного свята розпочалася влітку 2012 року, а відзначався він всього-на-всього три рази. Проте це дуже важливий день для кожного з нас.Так давайте ж поговоримо, що таке щастя?

міжнародний день щастя

Звернемося до висловлювань відомих мислителів про щастя:

«Щастя — це коли тебе розуміють, велике щастя — це коли тебе люблять, справжнє щастя — це коли любиш ти.» (Конфуцій)

Наведене вище висловлювання Конфуція, зачіпає аспект любові. Бути щасливим, значить бути зрозумілим і зрозуміло, цінувати почуття, які нам дають оточуючі і любити себе, свої захоплення і тих людей, без яких ви не можете існувати.

Усі прагнуть бути щасливими. Можна сказати, що для більшості людей щастя - це і є їх мета в житті, тільки воно носить різні назви. Коли знаходиш те, чого так довго чекав, настає душевна рівновага, умиротворення і починаєш невимушено радіти, виростають ті самі крила, про які так часто говорять. Так, легко бути щасливим. Єдине, що важливо тут - це те, щоб ніхто не заздрив, що не зловтішався і не змушував щасливих боятися і приховувати те, чого добився. Людям давно пора навчитися радіти за інших і тим самим позбутися від усього негативу всередині себе, який до щастя вже точно не приведе. Які складові щастя? Давайте побудуємо таку схему? Які складові щастя?

Файл:Щастя.JPG

Як ви думаєте, в якому випадку людина буде щасливіша? (Відповіді дітей) 

  Що значить бути щасливою людиною? Жодне святкове побажання не обходиться без слова «щастя». Ми всі хочемо бути щасливими, тому й іншим людям бажаємо того ж. Хоча б раз у житті будь-якої людини відвідують роздуми на тему щастя. Ми чудово розуміємо, що у кожного воно своє.

Що означає бути щасливим для маленької дитини? Сухо, тепло, смачно, безпечно - сплю спокійно, посміхаюся мамі, расту. Варто залишитися одному, відчути невеликий тривогу - щастя як не бувало.

Що означає бути щасливим для першокласника? Гарний портфель із зошитами, друзі-однокласники, ігри та іграшки. А ще золота рибка у вигляді улюблених батьків, які виконують будь-яке бажання.

Що означає бути щасливим для підлітка? Модний одяг, симпатична подружка, весела тусовка. І про матеріальну підтримку «предків» не забуваємо.

Що означає бути щасливим для дитини, що живе в дитячому будинку? Це бачити щодня маму, обіймати її. Дитині все одно, що мама іноді випиває, приводить у дім чужих чоловіків. Головне - бути з нею, єдиною мамою, жити в сім'ї, а не з такими ж знедоленими дітьми.

А потім ми зростаємо, стаємо дорослими. Наші потреби змінюються. І все життя присвячуємо тому, щоб зловити щастя: купити машину нової моделі, з'їздити на море або зробити так, щоб тобі позаздрили товариші по службі. У когось одна потреба - просто вижити в цьому жорсткому суспільстві. Загалом, щастя у кожного своє - за потребами.
Якщо запитати відверто, то в глибині душі ми відчуваємо, що щастя - це щось інше, вічне. Як і любов, поняття про яку теж звели до нижчого рівня потреб.

Проте любов - цінність християнська. Бог - є любов. Самим Собою Христос показав, що любов - це рішення, а не почуття. І вона виражається не в самозадоволенні, а в житті заради іншої людини.

Турбота, милосердя, благодійність в поєднанні з любов'ю приносять щастя не тільки стражденним, а й тим, хто допомагає, любить.

Притча: Секрет щастя

Один торговець відправив свого сина довідатися про Секрет Щастя в наймудрішого зі всіх людей. Юнак сорок днів ішов через пустелю й, нарешті, підійшов до прекрасного замка, що стояв на вершині гори. Там і жив мудрець, якого він шукав. Однак замість очікуваної зустрічі з мудрою людиною наш герой потрапив в залу, де все вирувало: торговці входили й виходили, у куті розмовляли люди, невеликий оркестр грав солодкі мелодії й стояв стіл, заставлений вишуканими стравами цієї місцевості. Мудрець розмовляв з різними людьми, і юнаку довелося біля двох годин чекати своєї черги.

Вчитель. На мою думку, щастя – це щось дуже особливе. Для людей воно має велике значення. Я погоджуюся з думкою,що робити щасливим інших – найпевніший спосіб стати щасливим. Коли ви намагаєтесь зробити людину щасливою різними способами: сказати їй комплімент,зробити для неї добру справу або ж просто намагатися підняти настрій,то ви не зауважите,як самі стенете щасливими.

Доказом цього може бути будь-яка людина, яка є щасливою. Потрібно запитати в неї, що вона робила для того,щоб відчути це почуття.

По-перше,великим досягненням є осягнути щастя, адже не кожна людина може відчути це.

По-друге,відчуття глибокого вдоволення та безмежної радості приходить лише тоді, коли щасливі всі навколо тебе.

         Інколи для повного щастя потрібно, щоб хтось біля тебе усміхнувся. Коли ти йому в цьому допоможеш, то і сам відчутно зрадієш.

         Яскравим прикладом цього може слугувати твір «Тигролови» Івана Багряного. Наталці пощастило, коли її врятував Григорій, він не злякався, адже «сміливі завжди мають щастя», а навпаки знайшов собі порятунок та кохання.

Переходячи кордон, вони думали не лише за себе, а й один за одного. Закохані знали, що щасливими будуть лише в тому випадку, коли двоє подолають перешкоди та дістануться кордону.

         Прикладом із суспільно-політичного життя може слугувати випадок, коли на вулиці сиділа самотня маленька дівчинка, вона сумувала, тому що тільки-но переїхала жити в місто і друзів у неї не було.  Це побачив хлопчик з сусіднього під’їзду, підійшов до неї, запитав, чому вона зажурена, і запропонував дружити.

Це була найщасливіша мить у житті дівчинки. Вона безмежно раділа цьому.

Побачивши, яка щаслива дівчинка, хлопчику стало радісно на душі.

         Отже, коли людина намагається зробити радісною іншу, то вона сама стає невимовно щасливою. Навіть, якщо це важко, воно все одно того варте. Не лякайтесь проявляти свою доброту до інших, адже робити щасливим інших – найпевніший спосіб стати щасливим!

 

 

 

docx
Додано
19 березня 2018
Переглядів
4198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку