Бесіда «Здоровий спосіб життя»

Про матеріал
Мета. Розширювати поняття учнів про здоровий спосіб життя. Розвивати вміння розрізняти добрі і погані звички і передбачати наслідки, які вони ведуть за собою, щоб бути здоровим і життєрадісним; виробляти навички правильної поведінки. Виховувати принциповість, повагу до себе.
Перегляд файлу

 

Бесіда «Здоровий спосіб життя»

Мета. Розширювати поняття учнів про здоровий спосіб життя. Розвивати вміння розрізняти добрі і погані звички і передбачати наслідки, які вони ведуть за собою, щоб бути здоровим і життєрадісним; виробляти навички правильної поведінки. Виховувати принциповість, повагу до себе.

Хід бесіди

Основна частина

Здоровий спосіб життя людина веде тоді, коли вона не має поганих звичок, які шкодять її здоров’ю. А які це, діти, погані звички, які шкодять здоров’ю людини?(Відповіді учнів). Правильно, це вживання алкоголю, який веде до сп’яніння. А в такому стані людина може захворіти, потрапити в аварію, тому що у неї порушується увага, вона тоді не спроможна аналізувати ситуацію і свої вчинки, власну поведінку, тому в стані алкогольного сп’яніння вона може, навіть, скоїти злочин, що часто і трапляється в житті. Алкоголь діє на функції головного мозку, людина стає дратівливою, не завжди розуміє, що робить, втрачає пам’ять, увагу, мислення. Часто людина на другий день не пам’ятає, що вона говорила, що робила, де і з ким була. Окрім того алкоголь негативно діє і на всі життєвоважливі людські органи, руйнує їх, завдає шкоди здоров’ю. А особливо піддається страшному руйнуванню дитячий організм, який ще не окріп, а тільки розвивається і йому потрібне правильне харчування, правильний спосіб життя, щоб бути здоровим. Тому дітям категорично забороняється вживати спиртні напої, навіть пробувати їх. А чому ж люди їх вживають? (Відповіді учнів). Спочатку людина легко хмеліє і все їй здається веселим і смішним, тому вона вже не зупиняється, щоб продовжити цей веселий і райдужний стан, але цей стан швидко переходить в інший, далі вона стає агресивною, злою, настрій у неї погіршується. Вона продовжує пити, щоб знову повернути радість, а радість уже не повертається, тільки росте агресія. А вийти з такого стану людина сама іноді неспроможна. Тому в кінці людина так п’яніє, що не може підвестися, її тіло відмовляється слухатися і вона втрачає рівновагу і свій розум. Діти, ви колись бачили п’яну людину, яка не може йти, а падає і падає?(Відповіді учнів). Вам подобаються такі люди?(Відповіді учнів). Ні, а тому ніколи не тягніться до чарки, тому що кожного, хто почне пити, спіткає така сама доля. І не думайте, що ви будете кращим, ніж той, хто лежить у калюжі. Він також колись був дитиною, юнаком і думав, що з ним такого лиха не трапиться, але ж ось — трапився і тепер він не може бути нормальною людиною. А чому це так?(Відповіді учнів). Якщо людина часто вживає алкогольні напої, це приводить організм до хвороби, тобто — до звикання. Організм хворий і він вимагає нової порції алкоголю. Це так само непереборно, як вам іноді хочеться їсти, коли ви не їли цілий день. Щоб ви не робили, чим би не займались, а коли ви голодні, то ні про що більше не можете думати, тільки про їжу. І що ви робите в такому випадку?(Відповіді учнів). Правильно, ви біжите на кухню, щоб попоїсти. А коли людина звикає до алкоголю, то їй постійно хочеться випити горілки чи вина і вона не може зупинитися, щоб не робила, а її тягне до горілки і все. Ось такий стан приводить людину до загибелі. Вона дуже хвора і з цього стану сама не може вийти, бо хворі в неї не тільки всі органи, але й голова, якою вона вже неспроможна мислити.

А тепер поговоримо про куріння, яке також — дуже шкідливе для людського організму. Діти, а хто з вас знає, чому куріння таке шкідливе? (Відповіді учнів). Куріння — це теж дуже шкідлива звичка, з якою важко боротися, коли людина її наживає. Так, як і від алкоголю, звичку куріння самому просто неможливо побороти, бо людина до неї звикає, а звичка, як каже народ — це друга натура. А шкідливе куріння для здоров’я тим, що від нього людина набуває багато хвороб, які важко вилікувати або й зовсім неможливо. Це — рак легенів, який найпоширеніший серед курців; це недостатній ріст і розвиток у людей, які в дитинстві почали курити; це хвороби центральної нервової системи, які не дають людині повністю розкрити свої здібності та обдарування. А для молодої людини, яке йде в життя, дуже важливо розкрити свої таланти, вибрати дорогу в житті серед тисячі доріг, які відкриваються перед нею після закінчення школи. А тій людині, яка почала з дитячих років курити, дуже важко мислити, вона не може зосередити свою увагу на чомусь одному, швидко втомлюється, у неї низька працездатність, вона частіше від інших хворіє, страждає хронічними хворобами. А хвора людина ніколи не має хорошого настрою, її все тривожить, дратує, втомлює. Вона рідко буває життєрадісною, веселою і щасливою. Хіба, діти, хвора людина може бути щасливою? (Відповіді учнів). У такої людини все написано на виду, на її фізичному розвитку. Недаремно народна мудрість каже: «Подивись на вид і не питай про здоров’я». Тому треба берегти своє здоров’я змалку, бо якщо його втратиш, то ніколи нічого назад не повернеш. Особливо, коли дитина втрачає здоров’я у віці, коли її організм росте і розвивається. А цигарки, до яких притягує дітей, як магнітом, роблять свою чорну справу. Вони калічать дитячий організм поступово, але незворотньо. І така дитина росте неповноцінною людиною, хворобливою, нещасною. Почав курити змалку, хотів показати себе дорослим, а от, коли став дорослим, та ростом не вийшов, здоров’ячко слабеньке, а там, дивись, і хвороби одна за одною чіпляються. Та й вік у курців короткий. Отож, і кинув курити, а здоров’я вже нема, бо його не повернеш, через те люди так і кажуть, що є каяття, та немає вороття. А щоб такого не сталося, то й починати курити не треба. Дивіться на тих людей, які ведуть здоровий спосіб життя і беріть з них приклад, а не з тих, хто нажив погані звички, а тепер бідкається, що немає здоров’я. А звідки ж йому взятися, коли змалку людина себе поступово знищувала і знищувала? Мало того... Цигарковий дим згубно впливає не тільки на тих, хто курить, але й негативно діє на здоров’я тих, хто знаходиться поруч і вдихає цей дим. Їхні легені так само страждають. А погляньте на тих, хто йде у цей світ без поганих звичок! Вони веселі і щасливі, влаштовані добре в житті, мають гарні професії, досягли успіхів. Вони самодостатні і щасливі.

А зараз згадаймо ще одну з найбільших бід — це наркоманія. Страшна біда, яка захоплює дитину з першого разу і вже не відпускає ніколи. І дуже рідко кому вдається вирватися з її страшних обіймів, таких буває — один на тисячу. Наркотичний дурман захоплює не тільки тіло, але й душу, дитина втрачає розум, під дією наркотичного дурману, вона готова на найбезрозсудніші вчинки, бо не розуміє, що з нею коїться, часто готова йти в огонь і в воду, де й втрачає здоров’я, а дуже часто і саме життя. Наркотики негативно впливають на роботу головного мозку, спочатку дитині здається, що вона потрапляє в рай чи в країну задоволень, де все перед нею казкове й незвичайне. Але все це омана, в цьому стані дитина неспроможна реагувати на зовнішні подразники, вона не бачить реальної картини життя, тому може потрапити під машину, може забратися на дах висотного будинку і звідти стрибнути, може впасти у воду і втопиться, може ув’язатися в бійку з людьми, адже вона нічого реального не помічає навколо себе, тому що перебуває під впливом тих картин, які пропливають у її збудженому, хворобливому мозку. А тому погляд у неї затуманений, вона дивиться і нічого не бачить, рухи уповільнені і непевні, бо в цей час перебуває в тому екзотичному видінні, яке викликають наркотики. Це дуже страшний стан, після якого наступає ще страшніше пробудження. Організм відразу звикає до такого стану і вимагає поповнення новою дозою, а якщо цього не зробити, то людину зводить судома, її долає страшний біль, весь організм корчиться, від жахливого болю страждає кожна клітинка тіла. Щоб позбутися цього болю, людина знову змушена вводити порцію наркотиків та щоразу більшу і більшу, бо попередня вже не допомагає. Виникає непереборна наркотична залежність, яку не в змозі подолати навіть найсильніша людина у світі. Тож незабаром приходить такий час, коли нова доза вбиває саму людину і вона вмирає. Смерть забирає наркоманів зовсім молодими, вона не чекає, доки дитина підросте і почне якось боротися проти страшного зла, часто наркомани доживають лише до 14—25 років. Мало того, що вони вже не можуть обходитися без наркотиків більше кількох годин, то більшість з них заражають себе ще й іншими не менш небезпечними хворобами, які сьогодні не лікуються в світі, а це ще швидше приводить до їх фіналу. То скажіть, діти, знаючи все про наркотики, варто випробовувати їх на собі?(Відповіді учнів). Чи може краще відмовитись від цього страшного випробовування, яке закінчується так трагічно? Адже вам сьогодні розповідають всю правду про це лихо, щоб застерегти від неприємностей, від біди і зберегти ваше здоров’я і саме життя.

Людина приходить у світ для добра, вона повинна виконати на землі свою місію, зробити якусь корисну добру справу, адже це її покликання. А замість того, деякі люди ось так гублять своє власне життя, а також життя своїх рідних і близьких людей. Ви, діти, з кожним днем ростете, мужнієте, пізнаєте світ, йдете в життя. А воно таке прекрасне, світ такий цікавий, красивий і захоплюючий, у ньому так багато ще непізнаного, то ж вам відкривати у ньому все нове, долати неприступні вершини, йти до нових горизонтів. А тому ви повинні рости здоровими, сміливими і мужніми. Вам треба будувати нове життя, захищати свою країну, свою родину, трудитись, щоб добре і забезпечено жити в майбутньому. Тільки здорова фізично, морально стійка людина може сьогодні бути успішною і щасливою.

docx
Додано
31 січня 2021
Переглядів
361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку