Бібліомікс "Закон для нас"

Про матеріал
Ознайомити учнів школи з правовою літературою, символами України, Конституцією України, «Конвенцією ООН про права дитини» та іншими матеріалами
Перегляд файлу

Бібліомікс  9-А клас

ТЕМА: «ЗАКОН ДЛЯ НАС»

МЕТА: Ознайомити учнів школи з правовою літературою, символами України, Конституцією України, «Конвенцією ООН про права дитини» та іншими матеріалами.

Обладнання: виставка літератури по темі.

Вступне слово: В історії державотворення значна роль відводилася створенню законів. В кожній країні світу існують свої закони, яких повинні дотримуватися громадяни тієї чи іншої країни. Так, наша країна Україна – пройшла великий історичний шлях, долаючи всілякі труднощі на шляху створення своїх власних законів. Для того щоб  ми, громадяни, могли їх виконувати, ми повинні їх вивчати, аналізувати, дотримуватися, виконувати, тобто бути законослухняними громадянами своєї країни.

Головний закон для нас усіх – Конституція України.

Спираючись на багатовікову історію українського державотворення і на основі здійсненого українською нацією, усім українським народом право на самовизначення в законі у розділі І подаються :

Загальні засади Стаття 1, Стаття 2:

В цьому розділі повідомляється, що Україна є суверенна та незалежна, демократична, соціально правова держава. Суверенітет поширюється на всю територію. Україна є унітарною державою.

У статті 3 (прописано)

Людина та її життя, здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

У статті 4 (прописано)

В Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначається законом.

У статті 5 (прописано)

Україна є республіка. Державна влада є народ.

Загальні засади  містять дуже багато статей, з якими ви, читачі, можете ознайомитися самостійно.

Держава забезпечує соціальний захист громадян України. Зовнішньополітична діяльність України спрямована на забезпечення її національних інтересів і безпеки шляхом підтримання мирного і взаємовигідного співробітництва з членами міжнародного співтовариства та загальновживаними принципами і нормами міжнародного права.

Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законом України.

У статті 20. (повідомляється)

Державними символами є : Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Столицею України є місто Київ.

Оборона України, захист її суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.

У розділі ІІ. Права та обов’язки людей та громадян. (наголошується)

У статті 21. Усі люди вільні і рівні у своїх правах. Права та свободи є непорушними.

У статті 22. Права і свободи людини гарантовані і не можуть бути скасовані.

У статті 23. Кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості.

У статті 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи, та рівні перед законом.

У статті 25. Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство.

У другому розділі Конституції України прописано всі права та обов’язки кожної людини нашої країни, їх ,звичайно, безліч: право на життя, на працю, на охорону здоров’я, на освіту, на відпочинок, на захист та багато інших прав і свобод громадянина нашої держави.

Разом із тим, що ви ознайомитеся із вашими правами ви повинні знати і ваші обов’язки:

Людина має сплачувати податки, захищати рідну землю, свій народ, шанувати державні символи України, відбувати військову службу відповідно до закону, а також зобов’язані не заподіяти шкоду культурній спадщині народу, відшкодовувати завдані збитки, неухильно дотримуватися Конституції України, адже незнання законів не звільняє від відповідальності.

docx
Додано
22 березня 2021
Переглядів
173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку