Бінарний урок-презентація "Фізичні явища, їх різноманітність. Вплив людини на природу."

Про матеріал

Мета

- навчальна: сформувати в учнів уявлення про основні групи фізичних явищ природи, сформулювати висновок про значення фізичних явищ у житті людини; ;

- розвивальна: розвивати уявлення про значення механічних, теплових, електричних, магнітних, хімічних, звукових, світлових явищ для життя на Землі; розвивати аналітичні здібності, розвивати творчі здібності учнів, вміння висловлювати свої думки, аргументувати свою точку зору.

- виховна: прививати любов до природи, самостійності, почуття відповідальності.

Перегляд файлу

Тема Фізичні явища, їх різноманітність. Вплив людини на природу.

Мета 

- навчальна: сформувати в учнів уявлення про основні групи фізичних явищ природи, сформулювати висновок про значення фізичних явищ у житті людини; ;

- розвивальна: розвивати уявлення про значення механічних, теплових, електричних, магнітних, хімічних, звукових, світлових явищ для життя на Землі; розвивати аналітичні здібності, розвивати творчі здібності учнів, вміння висловлювати свої думки, аргументувати свою точку зору.

- виховна: прививати любов до природи, самостійності, почуття відповідальності.

Хід уроку

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Вправа «Посмішка»

Пролунав уже дзвінок,

В житті зробимо ще крок.

Знайди товариша погляд очей,

Привітно скажи: «Добрий день!»

Правда, чудова ця фраза?

Вона зближує нас відразу,

А сказанна вона досить вчасно,

Сподіваюся, у всіх чудовий настрій.

Діти! Поверніться, будь ласка, один до одного і щиро посміхнутися. Впевнена, тепер у вас все буде добре! Урок пройде з користю для вас

АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

1 відеофільм (фізичні явища) про що ми поговоримо? Тема уроку.

2 е-мейл від молодших школярів (малюнки) назви фізичне явище

II. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Капелюхи

Фізичні явища допомагають людині, чи  руйнують все, що вона створила? (діляться на 2 групи за і проти) дебати

Шкода                                                                          Користь

Висновок : фізичні явища приносять як шкоду так і користь людині тільки потрібно навчитись правильно їх використовувати.

Розповідь про шкоду яку завдає вітер в степовій зоні.

Експеримент з феном. Давайте проведемо невеликий експеримент і побачимо як діе вітер на поля з рослинами. Як приборкати норовливе фізичне явище таке як вітер?

Висновки: насаджувати лісосмуги.

В 40-х роках 20 століття людина дала початок життю лісосмугам. Ці рукотворні міні-лісочки змінили мікроклімат і ландшафт Херсонщини, зупинили вітри - урагани. Але пройшли роки і рука людини, але не та рука, що насаджувала, інша, безжалісно вирубує лісосмуги.

SOS!!! Планета Земля (про допомогу) екологія

Дівчинка – планета. Це було давно. Я прокидалася кожного ранку і була дуже щасливою. Невже я колись могла радіти, могла любити? Я любила створену природу, як турботлива мати, любить свою дитину.

На що перетворилася колись прекрасна Земля? Невже ж я створила власного губителя. У вас є ще небагато часу, щоб врятувати мене і самих себе. Я вірю в ваші сили, в ваш розум і добрі серця.

       Люди! Зупиніться! Подумайте! Не спустошуйте Землю! Чи ж не я вас породила, чи не я вам сили даю? Викохую для вас кожен кущик, кожну квіточку. Всі свої багатства віддаю до останку. За що раните мене, чом не шануєте?

       Не брудніть мене, не засмучуйте, бо я – ваша мати, і хто ви без мене?

Вчитель Перша людина з`явилася на світ. Спочатку вона почувала себе частиною природи, але розум виявився спрямований не тільки на створення, але й на руйнування. Людина почала поневолювати землю, рослини, тварин. Вона розкопує  надра, наповнює  прозорі водойми отрутою, перетинає річки греблями, отруює повітря шкідливими газами.

Постає проблема. Як допомогти Землі і самим собі. Адже людині, щоб жити потрібна енергія.

А що ви розумієте під словом енергія? Асоціація до слова енергія. (робота в групах)

Тоді де взяти енергію яка так потрібна людині?

Яку енергію ми можемо використати и не шкодити природі? Адже залишок природних ресурсів зменшується з кожним роком. Мозковий штурм

Яку енергію ми можемо використати в наших кліматичних умовах?

 В класі є учні, які працювали над проектами вивчаючи цю проблему:

  1. Чим допоможе нам енергія вітру?
  2. Чим допоможе нам енергія Сонця?
  3.  Енергія соломи.

І сьогодні вони представлять  нам свої проекти.

Задача

На опалення приміщення площею 3000 кв.м потрібно 450т. соломи. Скільки соломи потрібно на опалення нашої школи, площа якої 1300кв.м.? Скільки  коштів ми можемо заощадити, якщо опалювати соломою, а не вугіллям (36т. 1т.- 4000грн)?

 

Я думаю, що серед вас, друзі, немає жодного, хто міг би сказати:" Я не люблю природу".

Метаплан

Проблема. Як не перетворити Землю на планету з якої зникне все живе?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відео природи. Дівчинка-планета. Як знову прекрасно і чарівно я зацвіла. Дякую вам друзі за допомогу.

Дівчинка-планета пригощає всіх дарами природи.

Вчитель. Природа з дивовижною щедрістю обдаровує нас усім, що має.

Природа - матінка пригощає всіх ягодами і грибами, цілющою водою і чудодійними травами. І все це - безкоштовно.

Рефлексія  капелюхи. А зараз давайте перевіримо що у вас міститься в капелюхах. Чим ви їх наповнили?

Д\з  пам’ятка як зберегти планету. 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Людина вже давно приручила вітер. За допомогою вітрил і погожого вітру морські судна діставалися наміченої точки Земної кулі. Енергію вітру використовували у вітряках з різною метою: для переробки лісу, як млинарський механізм, як помпу для перекачування води і нафти. Ця нехитра установка була також атрибутом майже кожного села України. Тепер же настав час вітроелектростанцій.

Номер слайду 3

За підрахунками вчених, загальний вітроенергетичний потенціал Землі в 30 разів перевищує річне споживання електроенергії в усьому світі. Однак використовується лише мізерна частина цієї енергії. Енергія вітру: потужності двох вітрогенераторів достатньо для потреб невеликого фермерського господарства.

Номер слайду 4

Можливості використання цього виду енергії в різних місцях Землі неоднакові. Для нормальної роботи вітрових двигунів швидкість вітру не повинна в середньому за рік падати нижче 4-5 м/с, а краще, коли вона становить 6-8 м/с. Шкідлива і надто велика швидкість вітру, оскільки він може її поламати.

Номер слайду 5

Найбільш сприятливі зони використання енергії вітру в Україні: узбережжя Чорного моря, особливо Крим, а також Карпати, південні степові райони. Новоазовська ВЕС, Донецька область

Номер слайду 6

29 вересня відбулося відкриття першої черги вітропарку «Новотроїцьке» Максимальна потужність проекту становить 140МВт. Перші три вітряки потужністю 41,4 МВт, а всього буде 12 вітряків Лопаті вітряків становлять 54 метри і встановлені на висоті 117 метрів.

Номер слайду 7

Під час роботи ВЕС навколишнє середовище не зазнає жодних забруднень. Єдині негативні впливи - це низькочастотний шум робочих вітряків та ще випадкова загибель птахів, що потрапляють у лопаті двигунів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

На 1 м2 поверхні земної атмосфери припадає 1300 Вт сонячної енергії. Лише 3,5% сонячної енергії може забезпечити всі енергетичні потреби людства на необмежений час.

Номер слайду 3

Сонячна енергія в південних районах може бути використана для готування їжі, сушіння зерна та фруктів, опріснення води, підйому води з глибоких колодязів.

Номер слайду 4

Сонячну енергію використовують для опалення будинків: проміння падає на стіни і дах, вкриті спеціальними колекторами тепла. У країнах з великою кількістю сонячних днів давно вже діють сонячні електростанції.

Номер слайду 5

Система включає в себе: Масив сонячних модулів: основна частина системи, яка генерує електроенергію. 2. Контролер заряду: спостереження за процесом розряду-заряду блоку батарей, а також за робочими параметрами системи. 3. Блок акумуляторних батарей: енергетичний резерв, який визначає можливість автономності. Типовий склад системи:

Номер слайду 6

Електроенергію можна отримувати також за допомогою генераторів. Однією з найближчих сонячних електростанцій є електростанція у селищі Новоолексіївка Генічеського району. Вона була побудована в 2016 році і складається з двох сонячних електростанцій, загальною потужністю 8,5 МВт.

Номер слайду 7

Енергію Сонця можна використовувати всюди: у калькуляторах і автомобілях, водонагрівачах, фонтанах, будівлях, на електростанціях і супутниках.

Номер слайду 8

Основним недоліком сонячної енергії є те, що вона може зникати у хмарні дні і недоступна у нічний час.

Номер слайду 9

Енергія Сонця не забруднює навколишнє середовище, не виділяє шкідливих газів, її не можна розлити, як нафту. Вона є абсолютно безкоштовною. Сонячні батареї довговічні.

Номер слайду 10

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Тема. Фізичні явища, їх різноманітність. Вплив людини на природу. Природа - будинок, в якому живе людина. Дмитро Лихачов

Номер слайду 4

навчальна: узагальнити уявлення про основні групи фізичних явищ природи, сформулювати висновок про значення фізичних явищ у житті людини; розвивальна: розвивати уявлення про значення механічних, теплових, електричних, магнітних, хімічних, звукових, світлових явищ для життя на Землі; виховна: прививати любов до природи, самостійності, почуття відповідальності.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

А що ви розумієте під словом енергія? Тоді де взяти енергію яка так потрібна людині? Яку енергію ми можемо використати і не шкодити природі? Яку енергію ми можемо використати в наших кліматичних умовах? ЕНЕРГІЯ

Номер слайду 10

Енергія Сонця Енергія вітру Енергія соломи

Номер слайду 11

На опалення приміщення площею 3000кв.м потрібно 450т. соломи. Скільки соломи потрібно на опалення нашої школи, площа якої 1300кв.м.? Скільки коштів ми можемо заощадити, якщо опалювати соломою, а не вугіллям (36т. 1т.- 4000грн)?

Номер слайду 12

ЧОМУ НЕ Є ТАК, ЯК ПОВИННО БУТИ? ВИСНОВКИ (ДІЇ) ЗАЛЕЖНІ ВІД НАС НЕЗАЛЕЖНІ ВІД НАС ЯК Є ЯК ПОВИНО БУТИ? ПРОБЛЕМА

Номер слайду 13

zip
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
Додано
19 жовтня 2018
Переглядів
1226
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку