Бінарний урок українська мова та фізика

Про матеріал
Тема уроку: Використання односкладних та неповних речень у мовленні Мета: довести учням, що вивчення теоретичного матеріалу на уроці мови не закінчується, воно вливається в повсякденне життя, використовується на інших уроках; поглибити й систематизувати знання учнів про односкладні та неповні речення, навчити визначати їх у тексті, правильно використовувати у побудові усних і писемних висловлювань; засобами фізичного спостереження навчити розуміти суть теплових явищ; розвивати мовлення, логічне мислення; формувати навички проведення фізичного експерименту; виховувати спостережливість та вміння пояснювати явища, інтерес до предметів. Тип уроку: бінарний (української мови та фізики) Обладнання: картки «Види односкладних речень», мультимедійна презентація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Девіз уроку:«Єдиний шлях до знань – це діяльність»(Бернард Шоу)

Номер слайду 2

Сформулюйте теми з фізики та з української мови за підказками: Випарюється швидко. Рідина випарюється. Охолоджена рідина. Рідина охолоджена.

Номер слайду 3

Тема уроку з української мови: «Використання односкладних та неповних речень у мовленні»Тема уроку з фізики: «Теплові явища»

Номер слайду 4

Завдання уроку: Дослідити використання неповних та односкладних речень у текстах наукового стилю; узагальнити набуті знання з теми «Теплові явища».

Номер слайду 5

«Інтелектуальна розминка»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Фізичні процеси. Лінгвістичні твердження. Процес переходу речовини з твердого стану в рідкий називається конденсацією. Односкладним називають речення, граматична основа якого складається з одного головного члена. Кипіння - це внутрішнє випаровування рідини, внаслідок якого всередині її об’єму утворюються бульбашки пара, що спливають і викидають її назовні. Односкладні речення – неповні, так як там немає одного головного члена речення. Процес переходу рідини у твердий стан називається випаровуванням. Якщо в реченні відсутній присудок – воно односкладне називне. Тепловий процес, під час якого газоподібне тіло переходить у рідкий стан, називається плавленням.Іноді в реченні «бути чи не бути» присудку вирішує прикметник. Чим більший зовнішній тиск, тим більшою буде температура кипіння, і навпаки - зі зменшенням тиску, знижується температура кипіння. Якщо у неповному реченні на місці пропущеного члена у вимові робимо паузу, то на письмі ставимо кому.

Номер слайду 6

Мовно-фізичне дослідження Бували в морозний зимовий день на березі швидкої гірської річки? Навколо сніг. Замерзли дерева, вкриті інеєм. А вода не замерзла! Чиста, прозора вода. Тече швидко. Розбивається об каміння. Цікаво дивитися на таке диво!

Номер слайду 7

Хвилинка творчості

Номер слайду 8

Орієнтовні речення: Росяні проліски. – односкладне, називне;Роса на пролісках. – двоскладне, неповне;Туман у горах. – двоскладне, неповне;Густий туман. – односкладне, називне;Гарячий гейзер. – односкладне, називне;Кипить сильно, небезпечно. – двоскладне, неповне;Танучі бурульки. – односкладне, називне;Бурульки на ягодах. – двоскладне, неповне.

Номер слайду 9

Фізичні задачі з лінгвістичним поясненням. Задача № 1 Чому після купання людина відчуває прохолоду навіть у спекотний день? Задача № 2 Чому для того, щоб швидше висушити волосся, ми перемикаємо фен на більш потужний режим?

Номер слайду 10

Відповіді до задач:№ 1. Краплинки води, випаровуючись з тіла людини, поглинають енергію. Відчувається прохолода. № 2. Швидкість випарювання залежить від руху повітря. Вітер відносить молекули, що вилетіли з рідини. Не дає можливості повернутися.

Номер слайду 11

Лінгвістичне спостереження над текстами наукового стилюІнструкція з безпеки учнів під час занять у кабінеті фізики:1. Учні можуть знаходитися в кабінеті фізики тільки в присутності вчителя.2. Про будь-який нещасний випадок під час занять слід негайно повідомити вчителю.3. Працюй тільки на своєму робочому місці.4. Під час проведення дослідів не допускається надмірне навантаження обладнання.

Номер слайду 12

Лінгвістичне спостереження над текстами наукового стилю. Дослід: Намалюймо на склі три фігурки. Одну виконаємо серветкою, змоченою у спирті, іншу – серветкою, змоченою у воді, третю – в олії. Спиртова фігурка миттєво випариться, водяна триматиметься трохи довше, а з олії буде радувати нас кілька днів. Справа в тому, що різна рідина має різну силу тяжіння між молекулами, а тому швидкість випарювання залежить від виду рідини.

Номер слайду 13

Завдання: знайди закодовану формулу! 0) У нас в Україні, як і в більшості країн Європи та Азії, температуру розраховують за певною системою. 1) Її винахідником став у 1742 році шведський астроном і фізик Андерс Цельсій (°С). 2) Ним було взято за постійні одиниці відліку точки замерзання і кипіння води (0° і 100°). 3) Відстань між ними науковець поділив на 100 частин. 4,) Цю систему відліку було поширено у всьому світі. 0) Градуси вище від нуля вважають додатними (тепло), а нижче нуля - від'ємними (холод).

Номер слайду 14

Відповідь: Питома теплоємність води 4 2 0 0

Номер слайду 15

Домашнє завдання: З української мови: Написати міні-твір на тему: Чи закінчується вивчення мови на уроці?, використовуючи неповні та називні речення. З фізики: скласти кросворд на тему: Теплові явища.

Номер слайду 16

ПАСПОРТ ТЕПЛОТИНа річці взимку товстий лід,Це стан , без сумніву, твердий. В повітрі пара, ну, а під. Покровом льоду - плеск води. Ось агрегатні стани всі, їх без зусилля знай і ти. Природній уклонись красі,Подякуй небу і землі!

Номер слайду 17

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
Додано
21 липня 2022
Переглядів
221
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку