Біологічна вікторина "Цікаві сторінки з життя тварин"

Про матеріал
Вікторину можна використовувати на класних годинах, під час проведення тижня біології. В ході вікторини учні дізнаються більше про біологічні особливості окремих представників тварин, сезонні зміни в їньомух житті. Такий захід сприяє формуванню екологічного мислення, виховує дбайливе ставлення до навколишнього середовища.
Перегляд файлу

Біологічна вікторина

 Тема: „Цікаві сторінки з життя тварин

 «Природа – це єдина книга з великим змістом на кожній сторінці»

Й. Гете

Мета: узагальнити знання про біологічні особливості окремих представників,

           сезонні зміни в житті тварин, формувати навички роботи з додатковою

           літературою, розвивати екологічне мистлення; виховувати дбайливе

           ставлення до навколишнього середовища.

Підготовка до  гри: клас проділений на три команди по 8 осіб у кожній. Кожна

                                    команда повинна придумати заздалегідь назву, емблему,

                                    обрати капітана команди, підібрати якомога більше пісень

                                    про тварин, опрацювати рекомендовану літературу.

Гра складається з 6 геймів:

Знайомимось знов.

Тварини в народній уяві.

Тварини музею природи.

Їх називають домашніми.

Загадкові малюнки.

Хто краще співає

Кожна правильнва відповідь оцінюється 1 балом.

Додаткові бали команда може набрати в таких випадках:

за доповнення відповіді – 0,5 бала

за назву комаеди – 0,5 бала

за емблему команди – 0.5 бала

за найбільш вдале представлення команди – 0,5 бала

І гейм. „Знайомимось знов”.

1. Ця тварина – найбільша тварина нашого часу. Вона сягає у довжину понад 30 м і має вагу 125 тонн. Це ссавець, а не риба. Хто ця тварина?

(Синій кит).

2. У світі є птахи-карлики і птахи-велетні. Найбільший птах  - африканський страус. Він має вагу 90 кг, сягає у висоту 2,7 м. А який птах найбільший в Україні?

(Дрохфа)

3. Кожна тварина потребує відпочинку. Одні тварини зимують у берлозі, другі – у дуплі, треті – в норах. Яка тварина спить цілу зиму вниз головою?

(Кажан)

4. У багатьох країнах світу споруджено пам’ятники різним тваринам. Наприклад, у Парижі й Токіо – жабам, у Каліфорнії  - чайкам, у Нідерландах – корові. Про який пам’ятник йдеться мова у висловлюванні одного відомого вченого і в якій країні він споруджен? „Сфотографувати б цей пам’ятник да послати їм. Вдячність людства. Якщо я поставив пам’ятник собакам, вважаю, що мої рахунки з ними закінчені”

(Собака павлова, Росія, Санкт-Петербург)

5. Цей птах відомий тим, що краде у людей намисто, різноманітні яскраві речі та предмети і зносить усе до себе у гніздо. Там утворюється справжній ярмарок. У народі її нпзивають білобокою. Хто ж цей птах?

(Сорока)

У морі водиться багато хижаків, але є хижаки дуже небезпечні. Ці тварини з’їдають стільки м’яса, скільки його з’їдають усі  хижаки, що живуть на суші. Вони мають дуже цікаву, пов’язану з нічним небом назву. Хто ці тварини?

(Морські зірки)

6. Це найбільша ящірка з існуючих нині; її довжина сягає 4 м, забарвлення – сіро-чорне. Натуралісти стверджують, що вона глуха, а щелепи, подібно зміїїним, можуть широко розкриватися; язик сягає 50 см, ці ящірки добре плавають і занурюються рід воду на 2-3 хвилини. Хто ці ящірки?

(Варан комодський)

ІІ гейм. „Тварини в народній уяві”.

    У традиційних уявленнях українців значне місце відводилося багатому і різноманітному світу тварин. Звірі, птахи, плазуни, земноводні, комахи присутні в народних обрядах та іграх, у системі прикмет і ворожінь тощо. Тут є всі підстави вбачати рудименти давнього культу тварин у поєднанні з пізнішим нашаруванням християнських світоглядних елементів. Останні представлені здебільшого у формі апокрифічних легенд про походження диких і свійських тварин та птахів.

     На змісті вірувань позначився також вплив реальних властивостей тих чи інших представників тваринного світу — безкорисливих помічників або злих ворогів людини. Важко переоцінити роль свійських тварин, безпосередньо причетних до людського добробуту. Проте ставлення до них не було однозначним. Нерідко ті ж самі тварини відігравали у традиційних уявленнях подвійну роль, виступаючи то прихильними до людини, то, навпаки, уособленням або союзниками злих сил.

     Важливе місце в народній уяві займало птаство. Із птахами пов'язані численні прикмети й передбачення, на основі яких робилися спроби прогнозувати успіх у господарській діяльності, благополуччя в родинному житті. Образи звірів, птахів, плазунів тощо присутні в багатьох жанрах українського фольклору. Особливою популярністю користуються казкові сюжети про різноманітних представників тваринного світу.

1. Цей птах  уявлявся переважно в темному світлі і користувався недоброю славою. Вважалося, що кружляючи  над хатою, він  віщує лихо або близьку смерть когось із членів сім'ї. Для того, хто вирушав у дорогу, було поганою прикметою, якщо він подавав голос, повернувшись до нього дзьобом. Хто цей птах?

(Ворон)

 2. До цих тварин українці ставилися неоднозначно. Зокрема, побутували оповідки про ворожбитів, які вміли їх скликати  свистом або грою на сопілці, приручати їх, а іноді й насилати на шкоду людям. Переказували, що той, хто скуштує їх відварене м'ясо , здобуває не тільки особливу, мудрість, а й знання таємниць природи, здатність розуміти мову звірів та рослин. Досить часто їх використовували в народній медицині. Цілющими властивостями наділялася шкіра, яку ці тварини можуть скидати під час линяння. Нею обкурювали хворого на лихоманку, прикладали до ран, фурункулів, вважали засобом, що сприяє росту волосся, застосовували при хворобах очей, від зубного болю. Хто ця тварина?

(Гадюка)

3. Ця тварина  як і змія, наділялася здатністю приносити людині як добро, так і зло. За деякими легендами, вона була створена самим Богом. Убивство її  вважалося тяжким злочином, яким людина могла накликати біду на себе та своїх близьких. Якщо палицею відігнати вужа або змію, котрі напали на цю тварину, така палиця набувала чудодійних властивостей: нею можна було відвертати градові хмари, здобувати багатство та ін.

Водночас такі тварини виступали уособленням нечистої сили. Їх остерігалися брати в руки, боячись бородавок.  Їз здавна використовувалася в замовляннях, ворожіннях та інших магічних діях як приворотний або відворотний засіб. Хто ця тварина?

(Жаба)

4. Цей птах поряд з вороном і совою віщувала строки життя і смерті, щасливе або нещасливе заміжжя, а також природні явища чи стихійні лиха. Той, хто де-небудь перший раз почує навесні її голос, мусив казати:  Скільки літ я буду жити? 

Існує ряд народних переказів про походження цього птаха. За одним із них,  — це вдова, тому вона не в'є власного гнізда і не висиджує пташенят. За іншим,  -  була колись жінкою, яка вбила свого чоловіка; тепер вона одинокою літає по лісах і ніколи не знайде собі пари.  Хто цей птах?

(Зозуля)

5. Це чиста тварина, прихильна до людини. В деяких місцевостях їй приписували здатність охороняти обійстя від усього злого. Разом із тим тварина чорної масті  виступала улюбленою у народі формою уособлення нечистої сили. Широковідомий мотив перевтілення відьми на цю тварину використаний М. В. Гоголем у "Травневій ночі, або Утопленій". Хто ця тварина?

(Кішка)

6.  Вірили, що цей птах приносить щастя тій оселі, де він збудує гніздо. Її господар вважався шанованим у селі чоловіком. Якщо ж хтось поруйнує це гніздо, то станеться біда — птах принесе вогню і спалить хату або накличе грозову хмару. Хто цей птах?

(Лелека)

ІІІ гейм. „Тварини музею природи”.

1. Ця тварина належить до типу кільчасті черви. Вона застосовується в медицині для кровопускання. Залози цієї тварини виділяють особлив речовину – гірудин, який перешкоджає зсіданню крові. Хто ця тварина?

(Медична п’явка)

2. Мало хто знає, що у цих тварин немає повік, а очі дуже випуклі. Але легко здогодатися хто ці тварини, адже вони змінюють колір своєї шкіри, відповідно до ситуації. Яка тварина змінює колір відповідно до ситуації?

(Хамелеон)

3. У цих птахів крила покриті лускою, що пов’язано їз способом їхнього життя. Цікавим є те, що ці птахи дбайливо опікуються своїм потомством. Самець виношує яйце на лапках, огортаючи його пухом, щоб воно не замерзло. Хто цей птах?

(Пінгвін)

4. Ця тварина відрізняється від інших двома жовтими або жовтогарячими плямами по боках голови. Цікавим є те, що коли цю тварину візьмеш у руки, то після неї залишиться неприємний запах унаслідок виділення їдкої рідини. А ще вони вміють прикидатися мертвими. Хто ця цікава тварина?

(Вуж звичайний)

5. У тієї тварини розвинута здатність відновлювати втрачені органи, тому, якщо її схопити за ногу, вона може залишити її ворогу. Через деякий час нога відновлюється такий спосіб захисту називається самокаліцтво. Яка тварина захищається в такий спосіб?

(Тритон)

6. Сильний дзьоб цього птаха заміняє йому молоток. Птах спритно працює дзьобом, може відгвинчувати гвинти та гайки, розривати сталеву прволоку, пробивати товсті дошки і навіть залізо товщиною в 1мм. Дзьоб допомагає лазити по деревам. Який птах власник такого дзьоба?

(Папуга какаду)

ІV гейм. „Їх називають домашніми”.

Домашні тварини  — види тварин, що живуть з людиною та розводяться нею; більшість було приручено доісторичною людиною, деякі ж приручаються тільки нещодавно (наприклад: страус). Більшість домашніх тварин належать до хребетнихкомах: бджола, шовкопряд). Кількість видів домашніх тварин у порівнянні з загальною кількістю видів тварин набагато менша. Пригадаємо найважливіших домашніх тварин.

1. У 1457 році в Парижі розглядалася справа про обвинувачення тварини у вбивстві п’ятирічного хлопчика. Суд визнав цю тварину винною і засудив до повішення. (Ця тварина любить жолуді, вважається однією з найчитоплотніших). Так хто ж ця злочинниця?

(Свиня)

2. Ця тварина на прізвисько Ганс була улюбленцем учителя математики Вільгельма фон Остена. Вона, як вважав її господар, зрозуміла людську мову, а згодом навчилася лічити. Тварина не тількизнала додавання і віднімання, а могла множити, розв’язувати задачі з дробами, навіть ділити. Хто ця тварина?

(Кінь).

3. У США живе людина на ім’я Девід Бовін, а у нього є тварина на прізвисько Енхейзер Бовін –ІІ або просто Бад. У містера Бовіна нікудишній зір, і ця тварина допомагає хазяїну водити машину. Хто ця тварина?

(Собака)

4. Цих комах називають убивцями. Вони часто нападають на людей і тварин. За останні три роки у Венесуелі від їхніх укусов загинуло більше 70 людей. Але окремі різновиди цих тварин приносять велику користь людям. Хто ці комахи?

(Бджоли)

5. В Атлаських горах Африки ці тварини пасуться на гілках дерев. Молоко їх дуже жирне, багате на цукор і солі кальцію. Його рекомендують вживати при туберкульозі. З молока виготовляють бринзу, рокфор, сулгун. Хто ця тварина?

(Коза).

6. Предки цієї тварини як свійські тварини  у 1 тис.до н.е.були поширені в Індії і Центральній Азії.Тварина п’є і прісну і солону воду. Якщо її розлютити може „плюнути” в кривдника, а напившись, може облити водою з ніг до голови, як з відра. Плавати не вміє, і на глибині одразу йде на дно. Хто ця тварина?

(Верблюд)

Гейм V. „Загадкові малюнки”.

     Гравцям раздаються малюнки тварин, а їм треба встановити, з частин яких птахів, плазунів і ссавців складені наступні тварини.

Відповіді:

„Птахи:

-голова орла

- шия лебедя

- тулуб пінгвіна

- ноги страуса

 „Плазуни”:                                             „Ссавці:

-голова черепахи                                      -голова оленя

-тулуб ящірки                                           -шия жирафа

-лапи крокодила                                       -тулуб тигра

-хвіст гремучої змії                                  -ноги лами

-забарвлення гадюки                               -хвіст коня

VІ гейм. „Хто краще співає”.

     Гравцям заздалегідь буде дано завдання: пригадати пісні, в яких згадуються тварини. Виграє та команда, яка згадає більше.

Підведення підсумків жюрі і оголошення результатів

 

 

 

     

 

 

З частин яких тварин складена  ця фантастична тварина?

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Дрешер Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Самусь Надія
    Дякую за підготовлений матеріал. Обов'язково використаю у роботі.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ткачук Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
docx
Додано
20 січня 2019
Переглядів
9924
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку