описано тему "БІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ТРАВЛЕННЯ. ТРАВЛЕННЯ В РОТОВІЙ ПОРОЖНИНІ" де було розглянуто такі питання:
1. Біологічне значення травлення Організм людини у процесі життєдіяльності витрачає різні речовини та значну кількість енергії. На покриття цих витрат із довкілля повинні надходити речовини, що відновлюють структурні та енергетичні потреби організму. Цими поживними речовинами є білки, вуглеводи, жири, мінеральні речовини, вітаміни.
Травлення це складний біохімічний процес, в якому беруть участь різноманітні травні ферменти, завдяки яким гідролізуються полімерні нерозчинні продукти на розчинні, що легко всмоктуються в кров і лімфу та засвоюються організмом. В організмі людини під впливом травних соків у травному каналі білки розщеплюються на амінокислоти, жири — на гліцерин і жирні кислоти, вуглеводи — на моносахариди.style.colorfillcolorfill.typefill.on
Ферменти певний клас білків, що прискорюють біохімічні реакції (біокаталізатори). вони виробляються секреторними клітинами травних залоз, які містяться в слизових оболонках рота, шлунку, кишечнику тощо, а також підшлунковою залозою. У травний тракт ферменти надходять у складі слини, шлункового, підшлункового та кишкового соків.rrrrrrrrrr
2. Система органів травлення. Травлення в ротовій порожниніТРАВНА СИСТЕМА - це комплекс органів, які забезпечують надходження в організм і перетворення їжі та води у ньому на прості хімічні сполуки, які здатні засвоюватись або виводитись. ТРАВНИЙ КАНАЛ ЛЮДИНИ (8-10 м.) складається з кількох відділів: ротової порожнини, глотки, стравоходу, шлунка, тонкої і товстої кишок. До органів травлення належать слинні залози, печінка і підшлункова залоза.
Травний канал:1 - порожнина рота, глотка; 2- стравохід; 3 - шлунок; 4 - дванадцятипала кишка; 5 - лівий згин ободової кишки; 6 - порожня кишка; 7 - низхідна ободова кишка; 8 - сигмоподібна ободова кишка; 9 - пряма кишка; 10 - червоподібний відросток; 11 - сліпа кишка; 12 - висхідна ободова кишка; 13 - клубова кишка; 14 - правий згин ободової кишки.
СЛИНОВИДІЛЬНІ РЕФЛЕКСИбезумовний слиновидільний рефлекс – відбувається виділення слини, коли їжа, що надійшла в порожнину рота, подразнює закінчення смакових нервів; у них виникає збудження, яке по доцентрових нервах передається в центр слиновиділення - довгастий мозок. Відбувається передача збудження із доцентрових нервів на відцентрові (симпатичні і парасимпатичні), які йдуть до слинних залоз. умовно-рефлекторний рефлекс – відбувається виділення слини на вигляд їжі, її запах, спогади або розмови про неї, що кілька разів поєднувалися в часі з їдою.
Ферменти СЛИНИПтіалін розщеплює складні вуглеводи до мальтози; мальтаза розщеплює дисахариди до глюкози. БІЛКОВІ РЕЧОВИНИбілок слини муцин робить слину клейкою, завдяки чому їжа легше проковтується. білкова речовина — лізоцим має бактерицидну дію (знезаражує мікроорганізми і швидко загоює пошкоджену слизову оболонку).