Біологічне значення травлення

Про матеріал

описано тему "БІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ТРАВЛЕННЯ. ТРАВЛЕННЯ В РОТОВІЙ ПОРОЖНИНІ" де було розглянуто такі питання:

1.Біологічне значення травлення.
2.Система органів травлення. Травлення в ротовій порожнині.
3.Регуляція слиновиділення.
4.Ковтання і просування їжі стравоходом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ТРАВЛЕННЯ. ТРАВЛЕННЯ В РОТОВІЙ ПОРОЖНИНІ

Номер слайду 2

ЗМІСТБіологічне значення травлення. Система органів травлення. Травлення в ротовій порожнині. Регуляція слиновиділення. Ковтання і просування їжі стравоходом.

Номер слайду 3

1. Біологічне значення травлення Організм людини у процесі життєдіяльності витрачає різні речовини та значну кількість енергії. На покриття цих витрат із довкілля повинні надходити речовини, що відновлюють структурні та енергетичні потреби організму. Цими поживними речовинами є білки, вуглеводи, жири, мінеральні речовини, вітаміни.

Номер слайду 4

Травлення це складний біохімічний процес, в якому беруть участь різноманітні травні ферменти, завдяки яким гідролізуються полімерні нерозчинні продукти на розчинні, що легко всмоктуються в кров і лімфу та засвоюються організмом. В організмі людини під впливом травних соків у травному каналі білки розщеплюються на амінокислоти, жири — на гліцерин і жирні кислоти, вуглеводи — на моносахариди.style.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 5

Харчові продукти раціону людини поділяються на: Тваринні продукти. Рослинні продукти

Номер слайду 6

Ферменти певний клас білків, що прискорюють біохімічні реакції (біокаталізатори). вони виробляються секреторними клітинами травних залоз, які містяться в слизових оболонках рота, шлунку, кишечнику тощо, а також підшлунковою залозою. У травний тракт ферменти надходять у складі слини, шлункового, підшлункового та кишкового соків.rrrrrrrrrr

Номер слайду 7

2. Система органів травлення. Травлення в ротовій порожниніТРАВНА СИСТЕМА - це комплекс органів, які забезпечують надходження в організм і перетворення їжі та води у ньому на прості хімічні сполуки, які здатні засвоюватись або виводитись. ТРАВНИЙ КАНАЛ ЛЮДИНИ (8-10 м.) складається з кількох відділів: ротової порожнини, глотки, стравоходу, шлунка, тонкої і товстої кишок. До органів травлення належать слинні залози, печінка і підшлункова залоза.

Номер слайду 8

Травний канал:1 - порожнина рота, глотка; 2- стравохід; 3 - шлунок; 4 - дванадцятипала кишка; 5 - лівий згин ободової кишки; 6 - порожня кишка; 7 - низхідна ободова кишка; 8 - сигмоподібна ободова кишка; 9 - пряма кишка; 10 - червоподібний відросток; 11 - сліпа кишка; 12 - висхідна ободова кишка; 13 - клубова кишка; 14 - правий згин ободової кишки.

Номер слайду 9

Порожнина рота:1 - нижня губа; 2 - нижня вуздечка; 3 - зуби; 4 - язик; 5 - піднебінний мигдалик; 6 - передня піднебінна дужка; 7 - задня піднебінна дужка; 8 - язичок; 9 - верхня губа; 10 - верхня вуздечка; 11 - тверде піднебіння; 12 - зів.

Номер слайду 10

Постійні зуби верхньої щелепи дорослої людини:1 - різці; 2 - ікла; 3 - малі кутні; 4 - великі кутні; 5 - зуб мудрості.

Номер слайду 11

Будова зуба:1 - емаль; 2 - порожнина зуба; 3 - дентин; 4 - цемент.

Номер слайду 12

3. Регуляція слиновиділення. Слиновиділення здійснюється рефлекторно, за участю нервової системи. До кожної слинної залози підходять волокна нервів симпатичного і парасимпатичного відділів вегетативної нервової системи.

Номер слайду 13

Слинні залози:1 - протока під‘язикової і підщелепної залоз; 2 - розріз нижньої щелепи; 3 - під‘язикова залоза; 4 - жувальний м‘яз;5 - протока привушної залози; 6 - привушна залоза; 7 і 8 - вена і артерія; 9 - підщелепна залоза.

Номер слайду 14

СЛИНОВИДІЛЬНІ РЕФЛЕКСИбезумовний слиновидільний рефлекс – відбувається виділення слини, коли їжа, що надійшла в порожнину рота, подразнює закінчення смакових нервів; у них виникає збудження, яке по доцентрових нервах передається в центр слиновиділення - довгастий мозок. Відбувається передача збудження із доцентрових нервів на відцентрові (симпатичні і парасимпатичні), які йдуть до слинних залоз. умовно-рефлекторний рефлекс – відбувається виділення слини на вигляд їжі, її запах, спогади або розмови про неї, що кілька разів поєднувалися в часі з їдою.

Номер слайду 15

Ферменти СЛИНИПтіалін розщеплює складні вуглеводи до мальтози; мальтаза розщеплює дисахариди до глюкози. БІЛКОВІ РЕЧОВИНИбілок слини муцин робить слину клейкою, завдяки чому їжа легше проковтується. білкова речовина — лізоцим має бактерицидну дію (знезаражує мікроорганізми і швидко загоює пошкоджену слизову оболонку).

Номер слайду 16

4. Ковтання і просування їжі стравоходом. Ковтання — складний рефлекторний акт, у якому беруть участь м’язи язика, глотки та гортані, спрямовані на опускання надгортанника

Номер слайду 17

СХЕМА АКТУ КОВТАННЯ:1 - носова порожнина; 2 - язик; 3 - м‘яке піднебіння; 4 - харчова грудка; 5 - надгортанник; 6 - нижня частина глотки; 7 - стравохід; 8 - гортань.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додано
3 липня 2018
Переглядів
6038
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку