Опис. Має складні листки, сітчасте жилкування, черешковий вид листку, стебло з камбієм, стрижневу кореневу систему. Пагони покриті колючками. Квітки, як правило, блідо-рожеві. Плід овальний або яйцевидно-кулястий, при дозріванні червоного, помаранчевого, пурпурно-червоного кольору. Плоди дозрівають у вересні-жовтні.
Різновиди шипшини. В Україні велика різноманітність шипшин (близько 50 видів). Серед них найчастіше трапляються: Шипшина собача Шипшина французька. Шипшина корична Шипшина перська. Шипшина зморшкувата Шипшина багатоквіткова. Шипшина червоно-бура Шипшина яблунева Шипшина кримська Шипшина голчаста
Харчове застосування Плоди шипшини вживають у вигляді: свіжому; чаю ( відвару) із сушених плодів; сиропу; соку. В Словенії шипшина використовується при приготуванні безалкогольних напоїв Плоди багатьох видів шипшини містять велику кількість вітаміну С, що робить їх цінними для медицини та здорового харчування. r
Застереження до вживання шипшини: У шипшині найбільше міститься аскорбінової кислоти. Це треба мати на увазі. Шипшина подразнює слизову оболонку шлунка, людям з хворобами шлунково-кишкового тракту він не рекомендується. При гастриті вживання плодів потрібно обмежити. Після вживання концентрованого настою на ягодах щоб захистити зубну емаль після прийому відвару необхідно полоскати рот (через вміст органічних кислот (лимонної, яблучної ) Збільшує ризик утворення тромбів. При схильності до тромбофлебіту і тромбоутворення не варто зловживати плодами шипшини. Також обмежити вживання шипшини необхідно людям з гіпотонією, інакше верхній (систолічний) тиск може впасти. Надмірне вживання може негативно позначитися на роботі печінки. Також можлива індивідуальна непереносимість шипшини та алергія.