Біологічні особливості за застосування шипшини собачої

Про матеріал
Матеріали до курсу за вибором "Аптека природи". Для використання в 7 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шипшина

Номер слайду 2

Шипшина. Шипшина -дикорослий рід рослин родини трояндових (розових). Має безліч культурних форм, розводяться під назвою Роза. Шипшина — справжнє джерело здоров'я. Вона захищає людину від різних хвороб і підвищує її працездатність

Номер слайду 3

Опис. Має складні листки, сітчасте жилкування, черешковий вид листку, стебло з камбієм, стрижневу кореневу систему. Пагони покриті колючками. Квітки, як правило, блідо-рожеві. Плід овальний або яйцевидно-кулястий, при дозріванні червоного, помаранчевого, пурпурно-червоного кольору. Плоди дозрівають у вересні-жовтні.

Номер слайду 4

Різновиди шипшини. В Україні велика різноманітність шипшин (близько 50 видів). Серед них найчастіше трапляються: Шипшина собача Шипшина французька. Шипшина корична Шипшина перська. Шипшина зморшкувата Шипшина багатоквіткова. Шипшина червоно-бура Шипшина яблунева Шипшина кримська Шипшина голчаста

Номер слайду 5

Харчове застосування Плоди шипшини вживають у вигляді: свіжому; чаю ( відвару) із сушених плодів; сиропу; соку. В Словенії шипшина використовується при приготуванні безалкогольних напоїв Плоди багатьох видів шипшини містять велику кількість вітаміну С, що робить їх цінними для медицини та здорового харчування. r

Номер слайду 6

Медичне застосування Масляний екстракт і масло шипшини використовують зовнішньо при трофічних виразках, деяких захворюваннях шкіри і слизових оболонок.

Номер слайду 7

Лікування запалень нирок

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Засіб для схуднення

Номер слайду 10

Застереження до вживання шипшини: У шипшині найбільше міститься аскорбінової кислоти. Це треба мати на увазі. Шипшина подразнює слизову оболонку шлунка, людям з хворобами шлунково-кишкового тракту він не рекомендується. При гастриті вживання плодів потрібно обмежити. Після вживання концентрованого настою на ягодах щоб захистити зубну емаль після прийому відвару необхідно полоскати рот (через вміст органічних кислот (лимонної, яблучної ) Збільшує ризик утворення тромбів. При схильності до тромбофлебіту і тромбоутворення не варто зловживати плодами шипшини. Також обмежити вживання шипшини необхідно людям з гіпотонією, інакше верхній (систолічний) тиск може впасти. Надмірне вживання може негативно позначитися на роботі печінки. Також можлива індивідуальна непереносимість шипшини та алергія.

Номер слайду 11

Як готувати настій шипшини: На 100г сушених (можна подріблених) ягід - 1 літр води (~ 80 ° C). Настій залишити в термосі на ніч. Добова норма шипшини:🌿для дорослих - 200 мл,🌿для дітей - 100 мл.

Номер слайду 12

Цікаво. Квітучий шипшина зображений на гербі канадської провінції Альберта. Роза китайська є символом Пекіна. Стилізоване зображення шипшини використовувалося в середньовічної геральдиці і іноді використовується в даний час з цією ж метою.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
13 жовтня 2022
Переглядів
973
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку