Презентація "Репродуктивна поведінка, шлюбні церемонії та піклування про потомство"

Про матеріал

Даний матеріал допоможе при підготовці до уроку з Теми 3:" Поведінка тварин". Поведінка тварин є однією з характерних рис Animalie. Знаючи закономірності поведінки зайців, лисиць, вовків, жуків, птахів, нам людям, набагато легше співіснувати з ними на нашій планеті. Учням 7 класу буде цікаво дізнатися про форми поведінки: територіальну, шлюбну, харчову, захисну... Усі вони включають у себе багато додаткових факторів, наприклад ієрархічні відносини, ритуальну поведінку, комунікації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Репродуктивна поведінка, шлюбні церемонії та піклування про потомство Біологія 7 клас

Номер слайду 2

Репродуктивна поведінка. Біологічне пристосування визначається не тільки здатністю особини вижити, але й її внеском у генофонд наступних поколінь. Повний цикл розмноження складається із залицяння (шлюбних церемоній), парування та піклування про потомство.

Номер слайду 3

З двох основних типів розмноження — статевого і нестатевого, перше характеризується винятковою різноманітністю форм поведінки, націлених на пошук партнера, утворення пар, впізнавання партнера, шлюбні ритуали і власне спаровування. Нестатеве розмноження не вимагає таких адаптацій, хоча організми, що розмножуються партогенетично іноді демонструють складну статеву поведінку. 

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Тварини, що живуть у природних районах з вираженою зміною сезонів року, мають річний цикл розмноження. У них сезон статевої поведінки запускається внутрішніми річними (циркануальними) ритмами, при цьому чинники довкілля надають коригувальний вплив. Наприклад, у риб, що мешкають у водах помірного поясу, нерест спостерігається раз на рік (восени, влітку, або навесні), коли у риб котрі мешкають в тропіках, він може бути не виражений зовсім. 

Номер слайду 6

У ссавців, поряд з цірканнуальними, є більш короткий естральний цикл, який визначається фізіологічними процесами. Ці фактори визначають готовність до спаровування. Під дією статевих гормонів тварини стають чутливими до статевих сигналів — хімічних, звукових і візуальних, починають проявляти комплекси дій, спрямовані на пошук партнерів. 

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Більшість вищих тварин починають спаровування лише після залицяння. Залицяння являє собою обмін спеціальними сигналами — демонстраціями. Залицяння у тварин сильно ритуалізіроване і відрізняється винятковою різноманітністю: воно може включати підношення корму, як у пірникоз, демонстрацію оперення як у райських птахів, зведення споруд, токування. Залицяння розглядається як механізм статевого відбору. У загальному випадку, воно сприяє відбору найвідповіднішого партнера, а крім того перешкоджає міжвидовій гібридизації.

Номер слайду 9

Виділяють три основні типи шлюбних відносин — полігамія, моногамія і поліандрія. 

Номер слайду 10

Полігінія — частковий випадок полігамії, за якої один самець запліднює більше однієї самки, є найпоширенішою формою шлюбних відносин. Репродуктивний успіх самців при цій формі шлюбних відносин є неоднаковим. Полігінія створює благодатні умови для статевого відбору, який призвів до виникнення химерних прикрас, ритуалів залицяння і турнірів, переможці яких отримують право на спаровування. 

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Моногамією називається тип шлюбних відносин, при якому утворюються більш-менш стабільні пари і обидва партнера беруть участь у догляді за потомством. Є найпоширенішою формою шлюбних відносин у птахів. Втім, моногамія у птахів нерідко поєднується в межах виду з іншими формами шлюбних відносин. Наприклад, моногамні пари тинівки лісової часто розбавляються поліандричними, полігінічними і полігінандричними групами. 

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Розмноження вимагає від тварин величезних витрат. Тому в період розмноження тварини стають особливо вимогливі до факторів навколишнього середовища. Крім перерахованих форм до репродуктивної поведінки можна віднести захист території і догляд за потомством.

Номер слайду 15

ppt
Додано
14 жовтня 2022
Переглядів
1501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку