Біологія 9 клас. "Клітина та її дослідження"

Про матеріал
Презентація для уроку біології в 9 класі "Клітина та її дослідження". Створена за підручником В.І. Соболя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Клітина та її дослідження. Урок 11

Номер слайду 2

Роберт Гук (1635 – 1703) англійський учений – описав зріз кори дуба, побудованої з комірок. Він назвав ці комірки клітинами.

Номер слайду 3

Методи дослідження клітини. Світлова (оптична) мікроскопія. Мікроскоп — оптичний прилад для отримання сильно збільшених зображень об'єктів (або деталей їхньої структури), невидимих неозброєним оком.

Номер слайду 4

Методи дослідження клітини. Флуоресцентна мікроскопія. До клітинних структур приєднують флуоресцентні білки або антитіла з флуоресцентними мітками. В 2006 році Ш. Хель, М. Боссі - німецькі вчені сконструювали оптичний мікроскоп «наноскоп», що дозволяє бачити об’єкти розміром близько 10 нм та отримувати тривимірні зображення

Номер слайду 5

Методи дослідження клітини Електронна мікроскопія (Е. Руска, М. Кноль, 1931р.)Сканувальна електронна мікроскопія використовується для вивчення поверхні об’єкта. Трансмісійна електронна мікроскопія використовується для вивчення внутрішньої будови клітини.

Номер слайду 6

Методи дослідження клітини. Для вивчення функцій клітин використовують: Центрифугування – метод вивчення окремих клітинних структур з використанням приладу, що розділяє клітину на складові – центрифуги. Метод мічених атомів – введення в клітину радіоактивних ізотопів хімічних елементів.

Номер слайду 7

Методи клітинної інженерії – виділення клітин з організму та перенесення їх на поживні середовища, де вони продовжують жити та розмножуватися. Метод культури клітин. Методи дослідження клітини

Номер слайду 8

Клітина – елементарна біологічна система, оскільки є межею подільності клітинних організмів.Є основною структурною одиницею живого, лежить в основі будови організмів. Забезпечує виконання життєвих функцій.

Номер слайду 9

Клітина є єдиним цілим: Розвиток за внутрішньоклітинною спадковою програмою. Обмін речовин, енергії та інформації. Взаємодія із довкіллям та пристосування до його змін.

Номер слайду 10

Клітини відрізняються: За розміром: Мікоплазма (0,1-0,25 мкм)Яйцеклітина птахів За формою:

Номер слайду 11

Єдність походження клітин Наявність основних структурних частин (поверхневий апарат, цитоплазма, ядро або нуклеоїд). Подібність процесів обміну речовин і перетворення енергії. Універсальна мембранна будова.Єдність хімічного складу. Подібність процесів обміну речовин і перетворення енергії. Універсальна мембранна будова.Єдність хімічного складу. Подібність процесів поділу клітин.

Номер слайду 12

Клітинна теорія сформульована німецьким ученим Т. Шванном у 1839 р. у науковій праці «Мікроскопічні дослідження про відповідність у структурі й рості тварин і рослин». Основні положення цієї теорії були такими: а) всі організми складаються з клітин або в різні способи утворені з них; б) клітини рослин і тварин подібні за головними рисами.

Номер слайду 13

На сучасному етапі розвитку цитології клітинна теорія включає такі положення:▪ клітина – елементарна одиниця будови і розвитку всіх живих організмів;▪ клітини всіх одно- і багатоклітинних організмів подібні за походженням, будовою, хімічним складом, основними процесами життєдіяльності;▪ кожна нова клітина утворюється тільки в результаті розмноження материнської клітини;▪ у багатоклітинних організмів, які розвиваються з однієї клітини, різні типи клітин формуються завдяки спеціалізації протягом онтогенезу і утворюють тканини;▪ із тканин формуються органи, які тісно пов’язані між собою.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
10 жовтня 2023
Переглядів
281
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку