Біологія 9 клас. Ліпіди: властивості та біологічна роль.

Про матеріал
Презентація зроблена згідно з підручником Біології для 9 класу (Соболь). Сподіваюся, вона буде корисною для вашої роботи)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ліпіди: властивості та біологічна роль. Урок 5

Номер слайду 2

Ліпідоміка – новий розділ біохімії, що вивчає ліпідний склад клітин

Номер слайду 3

Властивості ліпідів. Молекули ліпідів можуть містити залишки:спиртів;жирних кислот;сульфатної кислоти;вуглеводів;білків та ін. Жирні кислоти – це група малих молекул, що за хімічною природою є одноосновними карбоновими кислотами.

Номер слайду 4

Загальна формула жирних кислот : CH3(CH2)n. COOHДовгий карбоновий ланцюг. Карбоксильна група

Номер слайду 5

Гідрофобний ланцюг жирних кислот малоактивний, з водою не взаємодієВся хімічна активність зумовлена гідрофільною карбоксильною групою. Завдяки таким особливостям жирні кислоти та їхні похідні у воді утворюють поверхневі плівки, краплини, невеликі кулясті міцели та ін

Номер слайду 6

Ці комплекси:беруть участь у побудові клітинних мембран;утворюють запасливі включення;забезпечують засвоєння жиророзчинних вітамінів;сприяють травленню жирів тощо

Номер слайду 7

{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Жирні кислоти. Насичені: Пальмітинова. CH3(CH2)14 COOHСтеаринова CH3(CH2)16 COOHНенасичені: Олеїнова. CH3(CH2)7 CH=CH(CH2)7 CH

Номер слайду 8

Жирні кислоти беруть участь в хімічних реакціях утворення ліпідів як реагенти і не є мономерами, тому ліпіди – не полімерні сполуки. Більшість ліпідів (воски, жири) – гідрофобні, але розчиняються в неполярних розчинниках:естеріацетоніхлороформібензеніТакі властивості зумовлені відсутністю полярних груп в молекулах восків і жирів

Номер слайду 9

Будова молекули фосфоліпіду. Гідрофільна голівка. Залишок ортофосфатної кислоти. Залишок гліцеролу. Ланцюжок жирних кислот (гідрофобні «хвости»)

Номер слайду 10

ЛІПІДИ – це різноманітні за хімічним складом органічні сполуки живого, спільною ознакою яких є їхня неполярність, через що вони розчиняються в неполярних рідинах

Номер слайду 11

Класифікація ліпідів за структурними особливостями є найбільш вживаною. Ліпіди. ПростіСкладні

Номер слайду 12

Прості ліпіди є похідними жирних кислот і спиртів. Воски – це гідрофобні сполуки, в утворенні яких беруть участь жирні кислоти й одноатомні спирти. Тваринні воски: Спермацет. Ланолін. Бджолиний віск. Китайський бджолиний віск. Рослинні воски: Кутин. Суберин

Номер слайду 13

Жири – це гідрофобні сполуки, в утворенні яких беруть участь жирні кислоти й триатомний спирт гліцерол. Рослинні жири: Соняшникова олія. Трояндова олія. Масло какао. Тваринні жири: Свинячий жир. Риб’ячий жир. Вершкове масло. Можуть бути рідкими (містять ненасичені жирні кислоти) й твердими (мають насичені жирні кислоти).

Номер слайду 14

Складні ліпіди окрім ліпідної частини містять й інші речовини. Фосфоліпіди – залишок ортофосфатної кислоти. Ліпопротеїни – мають білкові включення. Ці сполуки виконують здебільшого структурну функцію.

Номер слайду 15

До ліпідів відносять й жироподібні сполуки (ліпоїди), що є їхніми попередниками або похідними. Стероїди – гідрофобні сполуки, що виявляють високу біологічну активність. Холестерин є необхідним для нашого організму, адже він входить у склад клітинних мембран, необхідний для синтезу гормонів та інших важливих для нашого організму речовин. Жовчні кислоти — група стероїдних кислот, що входять до складу жовчі. Сприяють перетравлюванню та всмоктуванню жирів їжі, підсилюють перистальтику кишечника тощо. Статеві гормони — гормони, які продукують статеві залози. Гонади виробляють чоловічі статеві гормони — андрогени (тестостерон), жіночі — естрогени (основний гормон групи — естрадіол) та прогестини (головне значення має прогестерон). Кортикостероїди — клас стероїдних гормонів, які виробляє виключно кора наднирників і які відіграють вирішальну роль у широкому спектрі фізіологічних процесів, включаючи імунну відповідь, метаболізм і регуляцію стресу.

Номер слайду 16

Біологічна роль ліпідів1. Будівельна або структурна2. Енергетична3. Запаслива. Під час розщеплення 1 г жирів вивільняється 38,9 к. Дж енергії, тобто удвічі більше, ніж під час розщеплення білків і вуглеводів

Номер слайду 17

4. Теплоізоляційна5. Водоутворювальна6. Регуляторна. Статеві гормони, кортикостероїдні гормони беруть участь в ендокринній регуляції процесів життєдіяльності організмів

Номер слайду 18

7. Захисна8. Сигнальна9. Антиоксидантна

Номер слайду 19

10. Травна. Жовчні кислоти, фосфоліпіди, холестерол беруть участь в емульгації жирів та їх усмоктуванні. Жири є розчинниками для вітамінів A, D, E, K, і їх наявність у складі їжі суттєво впливає на засвоєння цих вітамінів організмом.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кузнєцова Алла Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
19 вересня 2023
Переглядів
1966
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку