Ліпідоміка – новий розділ біохімії, що вивчає ліпідний склад клітин
Номер слайду 3
Властивості ліпідів. Молекули ліпідів можуть містити залишки:спиртів;жирних кислот;сульфатної кислоти;вуглеводів;білків та ін. Жирні кислоти – це група малих молекул, що за хімічною природою є одноосновними карбоновими кислотами.
Номер слайду 4
Загальна формула жирних кислот : CH3(CH2)n. COOHДовгий карбоновий ланцюг. Карбоксильна група
Номер слайду 5
Гідрофобний ланцюг жирних кислот малоактивний, з водою не взаємодієВся хімічна активність зумовлена гідрофільною карбоксильною групою. Завдяки таким особливостям жирні кислоти та їхні похідні у воді утворюють поверхневі плівки, краплини, невеликі кулясті міцели та ін
Номер слайду 6
Ці комплекси:беруть участь у побудові клітинних мембран;утворюють запасливі включення;забезпечують засвоєння жиророзчинних вітамінів;сприяють травленню жирів тощо
Жирні кислоти беруть участь в хімічних реакціях утворення ліпідів як реагенти і не є мономерами, тому ліпіди – не полімерні сполуки. Більшість ліпідів (воски, жири) – гідрофобні, але розчиняються в неполярних розчинниках:естеріацетоніхлороформібензеніТакі властивості зумовлені відсутністю полярних груп в молекулах восків і жирів
ЛІПІДИ – це різноманітні за хімічним складом органічні сполуки живого, спільною ознакою яких є їхня неполярність, через що вони розчиняються в неполярних рідинах
Номер слайду 11
Класифікація ліпідів за структурними особливостями є найбільш вживаною. Ліпіди. ПростіСкладні
Номер слайду 12
Прості ліпіди є похідними жирних кислот і спиртів. Воски – це гідрофобні сполуки, в утворенні яких беруть участь жирні кислоти й одноатомні спирти. Тваринні воски: Спермацет. Ланолін. Бджолиний віск. Китайський бджолиний віск. Рослинні воски: Кутин. Суберин
Номер слайду 13
Жири – це гідрофобні сполуки, в утворенні яких беруть участь жирні кислоти й триатомний спирт гліцерол. Рослинні жири: Соняшникова олія. Трояндова олія. Масло какао. Тваринні жири: Свинячий жир. Риб’ячий жир. Вершкове масло. Можуть бути рідкими (містять ненасичені жирні кислоти) й твердими (мають насичені жирні кислоти).
Номер слайду 14
Складні ліпіди окрім ліпідної частини містять й інші речовини. Фосфоліпіди – залишок ортофосфатної кислоти. Ліпопротеїни – мають білкові включення. Ці сполуки виконують здебільшого структурну функцію.
Номер слайду 15
До ліпідів відносять й жироподібні сполуки (ліпоїди), що є їхніми попередниками або похідними. Стероїди – гідрофобні сполуки, що виявляють високу біологічну активність. Холестерин є необхідним для нашого організму, адже він входить у склад клітинних мембран, необхідний для синтезу гормонів та інших важливих для нашого організму речовин. Жовчні кислоти — група стероїдних кислот, що входять до складу жовчі. Сприяють перетравлюванню та всмоктуванню жирів їжі, підсилюють перистальтику кишечника тощо. Статеві гормони — гормони, які продукують статеві залози. Гонади виробляють чоловічі статеві гормони — андрогени (тестостерон), жіночі — естрогени (основний гормон групи — естрадіол) та прогестини (головне значення має прогестерон). Кортикостероїди — клас стероїдних гормонів, які виробляє виключно кора наднирників і які відіграють вирішальну роль у широкому спектрі фізіологічних процесів, включаючи імунну відповідь, метаболізм і регуляцію стресу.
Номер слайду 16
Біологічна роль ліпідів1. Будівельна або структурна2. Енергетична3. Запаслива. Під час розщеплення 1 г жирів вивільняється 38,9 к. Дж енергії, тобто удвічі більше, ніж під час розщеплення білків і вуглеводів
Номер слайду 17
4. Теплоізоляційна5. Водоутворювальна6. Регуляторна. Статеві гормони, кортикостероїдні гормони беруть участь в ендокринній регуляції процесів життєдіяльності організмів
Номер слайду 18
7. Захисна8. Сигнальна9. Антиоксидантна
Номер слайду 19
10. Травна. Жовчні кислоти, фосфоліпіди, холестерол беруть участь в емульгації жирів та їх усмоктуванні. Жири є розчинниками для вітамінів A, D, E, K, і їх наявність у складі їжі суттєво впливає на засвоєння цих вітамінів організмом.