Біологія і екологія 11 клас. Екологічно пластичні і непластичні види. Адаптивний потенціал

Про матеріал
Матеріал створений відповідно до підручника В. Соболя. Сподіваюся, ця презентація допоможе Вам в роботі)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про екологічно пластичні та екологічно непластичні види. Адаптивний потенціал. Урок 5

Номер слайду 2

Поняття екологічної пластичностіЕкологічна пластичність (екологічна валентність) – сукупність пристосованості організмів певних видів до зміни умов середовища. Екологічна пластичність вища у організмів тих видів, які мають більшу пристосованість. Ящірка прудка – один із видів рептилій, який належить до родини справжніх ящірок. На величезній території від Англії до Байкалу і від Скандинавії до Кавказу цей надзвичайно екологічно пластичний вид є, без сумніву, найчисленнішим видом рептилій в Євразії.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Відповідно до екологічної пластичності види бувають: Еврибіонтні («еври» - широкий)Стенобіонтні («стено» - вузький)Види, які можуть виживати в широкому діапазоні змін умов існування. Види з вузьким діапазоном екологічної пластичності до чинників середовища.

Номер слайду 5

Еврибіонтні види («еври» - широкий)Бурий ведмідь використовує різні кормові компоненти. Вовк звичайний. Горобець польовий. Кульбаба лікарська. Очерет звичайний. Діатомові водорості

Номер слайду 6

Стенобіонтні («стено» - вузький)Форель струмкова віддає перевагу швидким річкам з чистою і прохолодною водою, багатою на кисень. Коала сірий, який вживає листя і молоді пагони лише деяких видів евкаліптів. Велика панда, який живиться бамбуком

Номер слайду 7

Для визначення відносного ступеня пластичності в екології існує ряд термінів, в яких використовують згадані корені слів «стено-» і «еври-»:стенотермний – евритермний (відносно температур);стеногідричний – евригідричний (відносно води);стеногалинний – евригалинний (відносно солоності);стенофагний – еврифагний (відносно живлення);стеноойкний – евриойкний (відносно місця зростання). Африканські протоптери є евригідричними (період посухи вони зариваються у вологий мул і впадають в сплячку до приходу сезону дощів).

Номер слайду 8

Адаптивний потенціал – міра пристосувальних можливостей виду в мінливих умовах довкілля, що має спадковий характер.

Номер слайду 9

Різні види мають різну екологічну пластичність, що формується в процесі еволюції на основі генетичної пластичності – здатності генотипів змінюватися й забезпечувати пристосованість до змін навколишнього середовища.

Номер слайду 10

Високий адаптивний потенціал мають екологічно пластичні види. Вони здатні заселяти нові місця проживання або ті, які дуже змінилися.

Номер слайду 11

Екологічно непластичні види з низьким адаптивним потенціалом і високою спеціалізацією при зміні умов вимирають.

Номер слайду 12

Отже, екологічну пластичність виду визначають генетична пластичність та адаптивний потенціал

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
20 вересня 2023
Переглядів
630
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку