Біоніка. Розумна природа

Про матеріал
Біоніка (від грец. Biфn - елемент життя, буквально - що живе) - прикладна наука про застосування в технічних пристроях і системах принципів організації, властивостей, функцій і структур живої природи, тобто форми живого в природі і їх промислові аналоги. Предмет біоніки відомий під різними назвами: наприклад, в Америці зазвичай використовується термін «биоміметика», але іноді говорять про біогенезу. Суть цього перспективного науково-технологічного напрямку полягає в тому, щоб запозичити у природи цінні ідеї та реалізовувати їх у вигляді оригінальних конструкторських і дизайнерських рішень, а також нових інформаційних технологій.
Перегляд файлу

image


image

image

image

Кажани і звуки

imageВидає ультразвуки, а потім ловить луну, відбиту від перешкод. Володіючи здатністю оцінювати надкороткі проміжки часу від посилання звукового сигналу до його повернення, він дуже точно визначає відстань до комах, за якими полює, і впевнено, не натикаючись на дерева, летить в густому лісі. Частота звуків, видаваних кажаном, досягає 50 кГц, тобто лежить далеко за межами частот, чутних людиною. Миша робить до 30 ультразвукових посиланнь за секунду, тривалістю 1 мс кожна. За 1 мс звук проходить близько 34 см, отже, кажан може знайти перешкоду на відстані від 17 см і далі.

image

image

Незвичайне

Нещодавно було зроблене сенсаційне відкриття. Джейн Йак і Джеймс Фуллард виявили на крилах метеликів Hedyloidea вуха!

imageСмішно те, що з'явилися ці органи у метеликів під «взаємодією» кажанів. Багато метеликів мають органи – локатори для ультразвука, що видається кажанами, - аби не потрапити до них на обід. Але у метеликів такі вуха на передній поверхні першої пари крил виявлені вперше.

image

image

image

image

image

image

image

image

image


image


image

image

image


image


image

image

image

image

§     imageЗустрічна вода діє на окремих рибок так, що рух кожної з них може бути або облегшений або уповільнений, в залежності від положення по відношенню до стайки. Цей фактор і впливає на форму рухомої стайки в вигляді каплі, при якій опір води руху стайки найменший.


image

§     imageПеред дощем зменшується атмосферний тиск. Зменшення зовнішнього тиску викликає деяке розширення тканин ноги, а так як тверда тканина мозолі не може однаково розширитися з м´якими тканинами тіла, то відбувається подразнення нервів і відчувається біль.

image

image

image

image

image

§     Промені морських зірок    пронизані симетрично    розташованими

каналами, заповненими рідиною. Рідина 

imageподається у ножки, які при цьому дуже сильно набухають, витягуються вперед по направленню руху і за допомогою присосок закріплюються до грунту, після чого мускулатура ножок збігається, виштовхуючи рідину з каналів, і зірка рухається вперед.

image

image

image


§      Око комахи має ячеїсту структуру і представляє собою щось на зразок букета тонких трубочок.

imageКожна трубочка - це окреме око, яке слідкує за певною частиною простору. Велика кількість трубочок дозволяє одночасно бачити весь простір довколо. Однак в такий тоненький отвір світла попадає дуже мало, як на дно глибокого колодязя.  

Тому, складне око комахи бачить з усіх боків, але ні в одному напрямі воно не бачить добре.

image

image

image

image

image

§      У деяких змій по обидві сторони голови, між ноздрями і очами, є два конічних заглиблення, по краям яких знаходяться

imageособливі    клітини,    які    чутливі    до    інфрачервоного випромінювання. Температурна різниця всього на  0,0018 градусів заставляє змію реагувати на об´єкт. Використовуючи свої термолокатори, змія може визначити розмір жертви , а також відстань і позу.

image

image


image


image

pdf
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Презентації
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
До уроку
Розділ 4. Механічні коливання та хвилі
Додано
12 березня
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку