"Біосфера та її межі"

Про матеріал
Презентація з біології 11 клас. Коротка, викладає всю суть теми. Підійде як до уроку так і до підготовки до ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БІОСФЕРА ТА ЇЇ МЕЖІ

Номер слайду 2

Біосфера Природна підсистема географічної оболонки, що являє собою глобальну планетарну екосистему (населена живими організмами), яка охоплює нижні шари атмосфери, всю гідросферу і верхній шар літосфери.

Номер слайду 3

Біосфера (у сучасному розумінні) Своєрідна оболонка Землі, що містить усю сукупність живих організмів і ту частину речовини планети, що знаходиться в безупинному обміні з цими організмами. Біосфери на інших планетах, окрім Землі, невідомі. Вважається, що бактеріальні біосфери або подібні до них можуть існувати на Марсі, Венері, Європі, Титані і ймовірно інших малих планетах.

Номер слайду 4

Хвилинка історіїТермін "біосфера" вперше застосував австрійський геолог Е. Зюсс (1875), називаючи ним окрему оболонку Землі, наповнену життям. Детально вчення про біосферу розробив В.І. Вернадський. У його наукових працях термін "біосфера" вперше з'явився у 1911 p. У 1926 p. він видав книгу "Біосфера", в якій виклав вчення про біосферу як особливу сферу Землі, що включає сферу поширення живої речовини. Е. Зюсс. В.І. Вернадський

Номер слайду 5

Межі біосфери. Біосфера охоплює атмосферу від рівня моря до висоти близько 20-25 км, гідросферу, та літосферу до глибини 3-11 км на суші й 0,5-1,0 км під дном океану. Товщина біосфери на полюсах Землі близько 10 км, на екваторі — 28 км. Маса біосфери — близько 0,05% маси Землі.

Номер слайду 6

Хвилинка історіїЖиття на планеті зародилося понад 3,5 млрд. років тому. Деякі види збереглися з архею до наших днів (наприклад, синьо-зелені водорості), розвиток других ліній життя призвів до появи складних форм живого (включаючи людину), розвиток третіх закінчився їх вимиранням. За всю історію біосфери існувало приблизно 500 млн видів організмів, нині їх трохи більше 2 млн. видів: 0,5 млн. видів рослин, 1,5 млн видів тварин, 100 тис. видів грибів і бактерій.

Номер слайду 7

Організми на ЗемліБільшість організмів на Землі зосереджена в межах тонкого «прошарку» - там, де взаємодіють повітря, води і гірські породи на земній поверхні – це так звана «плівка життя».

Номер слайду 8

Форми життяІснують 4 форми (царства) життя на Землі: рослини, тварини, гриби, мікроорганізми. Теорії виникнення життя на Землі: божественна, космічна, еволюційна. Флора – богиня рослинності і квітів у римській міфології. Фауна – богиня тваринного світу у римській міфології.

Номер слайду 9

Структура біосфери. Жива речовина – сукупність усіх живих організмів. Біогенна речовина - створена або перероблена живими організмами. Косна речовина - формується без участі живих організмів. Біокосна речовина - створюється за участю живих організмів

Номер слайду 10

Біом. Велике об'єднання екосистем природно-кліматичних зон Землі. Наземні біоми. Тропічні ліси. Листопадні ліси. Хвойні ліси. Тундра. Степи. Пустелі Водні біоми. Прісні води. Солоні води. Прісні стоячі води. Прісні проточні води. Солоні прибережні води. Солоні океанічні води

Номер слайду 11

Висновок: Біосфера — природна підсистема географічної оболонки, що являє собою глобальнупланетарну екосистему (населена жи-вими організмами). Біосфери на інших планетах, окрім Землі, невідомі. Вважається, що бактеріальні біосфери або подібні до них можуть існувати на Марсі,Венері, Європі, Титані і ймовірно інших малих планетах. Охоплює частину атмосфери до висоти озонового шару (20—25 км), верхні шари земної кори і всю гідросферу. У ній зародилося і розвинулося життя в усій різноманітності форм. Має 5 рівнів організації живої матерії.

Номер слайду 12

pptx
Додав(-ла)
Коваль Ніка
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
22 квітня 2023
Переглядів
1624
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку