Блок навчальної інформації "Первинний сектор господарства"

Про матеріал

Блок навчальної інформації "Первинний сектор господарства" до курсу географія 9 клас. Блок розроблено до підручника автора Довгань Г.Д., Стадник О.Г., видавництво "Ранок", 2017 рік.

Перегляд файлу

Блок №2                                     ПЕРВИННИЙ СЕКТОР ГОСПОДАРСТВА

Питання для опрацювання.

1.     Сільське господарство

2.     Лісове господарство

3.     Видобувна промисловість

Література:

Г.Д.Довгань, О.Г.Стадник “Географія.9клас”, видавництво “Ранок”, 2017. §11 - §20

1.1.          Сільське господарство — галузь первинного сектора господарства, що займається вирощуванням культурних рослин та розведенням домашніх тварин. У структурі с/г виділяють 2 крупні галузі: рослинництво і тваринництво.

1.2.          Роль природних чинників у розвитку й розміщенні аграрного виробництва:

        Земельні ресурси — землі, що систематично використовуються або придатні для аграрного виробництва (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища).

        Агрокліматичні ресурси — це співвідношення тепла, вологи, світла, яке необхідне для вирощування сільськогосподарських культур.

1.3.          Землезабезпеченість — показник, що розраховують шляхом ділення площі земель на кількість населення. Україна належить до найбільш землезабезпечених країн світу (площа с/г угідь 0,87 га на душу населення; площа ріллі — 0,64 га).

1.4.          Аграрні відносини — система економічних відносин, що складається в суспільстві щодо земельної власності, землеволодіння і землекористування в с/г. Види:

        Дрібнотоварний сектор (невеликі земельні наділи, якими володіють або здають в аренду)

        Високотоварний сектор — великі земельні господарства, що належать особі, компанії, державі.

1.5.          Головні типи господарств товарного сектора — фермерство та плантації.

1.6.          Структура с/г угідь України (70% площі): рілля — 78%, пасовища — 17%, сіножаті — 7%, багаторічні насадження — 2%.

1.7.          Групи рослин в рослинництві: зернові, технічні, кормові, картопля, овоче-баштанні, плодові і ягідні, виноград.

1.8.          Структура тваринництва України: скотарство, свинарство, птахівництво, вівчарство...

2.9.                      Лісове господарство — галузь економіки, що вивчає, веде облік і відтворення, охорону і захист лісів. Складається з :  лісівництва, лісозаготівлі, первинне оброблення деревини, збирання дикорослих лісових продуктів.

2.10.                 Лісистість території України становить 15,9%. 

Лісозабезпеченість удвічі менше, ніж середній показник у світі: 0,24 га на особу.

3.11.                 Мінеральні ресурси — це група природних речовин мінерального походження, що використовуються для виробництва енергії, різних матеріалів шляхом їх видобутку та переробки в різних галузях господарства.

3.12.                 За господарським призначенням корисні копалини поділяють:

        паливні (горючі): нафта, природний газ, вугілля, горючі сланці, торф;

        рудні (металеві): руди чорних, кольорових металів, рідкоземельних, благородних, радіоактивних металів;

        нерудні: хімічна сировина, будівельна сировина, сировина для металургійної промисловості, напівкоштовне та коштовне каміння.

3.13.                 Ресурсозабезпеченість — співвідношення розвіданих запасів мінеральних ресурсів та розмірів їх використання.

3.14.                 Ресурсозабезпеченість =  запаси : щорічний видобуток , число років

3.15.                 Вугілля. 

Поклади вугілля зосереджені в понад 3000 басейнах, що охоплюють близько 15% суходолу (з них 60% припадає на кам'яне і 40% - на буре вугілля).

Найбільші кам'яновугільні басейни світу: Аппалачський (США),

Тунгуський, Кузнецький (Росія), Північно-Східний (Китай),

Верхньосілезький (Польща), Донецький (Україна), Карагандинський та Екібастузький (Казахстан), Східний (Індія), Південно-Східний (Австралія).

Найбільше вугілля видобувають в Китаї, США, Росії та Індії.

Ресурсозабезпеченість вугіллям перевищує 500 років. Головні

імпортери вугілля — Японія, Західна Європа.

                3.16.      Нафта та природний газ.

Нафта та газ зосереджені в понад 600 нафтогазоносних басейнах. 2/3 світових запасів зосереджено в районі Перської затоки. Найбільші запаси природного газу в Західносибірському басейні. Найбільші нафтогазоносні басейни — Перська затока, Волго-

Уральський, Середньоазіатський, Центральноамериканський,

Техаський, Мексиканської затоки, Каліфорнійський, Аляскинський, Західноканадський, Північноморський, Зондський, Сахарський, Гвінейської затоки.

Лідери за запасами нафти: Саудівська Аравія, Іран, Кувейт, Ірак, Венесуела, Росія; природного газу: Росія, країни Перської затоки,

США.

Видобуток вугілля в Україні ведуть у 3 басейнах: Донецькому, Львівсько-Волинському кам'яновугільних басейнах та Дніпровському буровугільному. Основна частка ресурсів (90%) зосереджена в Донбасі. Зараз 40% шахт Донбасу не працюють через бойові дії.

3.17.  Родовища нафти та газу в Україні зосереджені у трьох нафтогазоносних регіонах: Східному (Дніпровсько-Донецькому), Західному (Карпатському), Південному (ПричорноморськоКримському). Найбільшим за запасами та сучасним видобутком є

Східний. Найбільші родовища — Шебелинське,

Західнохрестищенське, Єфремівське. Перспективним є Південний нафтогазоносний регіон.

3.18.  Залізні руди є вихідною сировиною для виготовлення сталі. Найбільші запаси в Китаї, Бразилії, Росії, Австралії, Казахстані, Україні, Південній Африці, Швеції (80% світового видобутку).

3.19.  Марганцеві руди зосереджені в Україні, Південній Бразилії, Австралії, Індії.

3.20.  Алюмінієві руди (боксити). Першість посідають Австралія, Бразилія, Індія, Китай, Гвінея, Суринам.

3.21.  “Мідні пояси”: 1) Демократична Республіка Конго й Замбія; 2) тихоокеанське узбережжя Америки в Кордильєрах та Андах (48% світових запасів). Найбільші виробники міді — Чілі, Перу, США.

3.22.  “Олов'яний пояс” проходить уздовж тихоокеанського узбережжя Азії через територію Росії, Монголії, Китаю, В'єтнаму, Таїланду, Малайзії, Індонезії.

                3.23.      Видобуток металевих руд в Україні

За розвіданими запасами залізних руд Україна посідає 4 місце в світі та входить до десятки світових виробників та продавців залізорудної сировини. Залізні руди видобувають у Криворізькому,

Кременчуцькому, Білозерському залізорудних районах. В Україні зосереджено 22% світових запасів марганцевих руд (І місце). Їх видобувають у Придніпровському марганцеворудному басейні. Потужний потенціал титанових руд (20% світових запасів і видобутку титанової руди — ільменіту). Видобувають в Іршанському та Малишівському родовищах. Родовища уранових руд зосереджені в Дніпропетровські і Кіровоградській областях (10 місце за запасами). У Побузькому гірничорудному районі (середня течія Південного Бугу) зосереджені родовища нікелевих, кобальтових, хромових, залізних руд, золота й платини).

                3.24.      Видобуток хімічної сировини.

Фосфати й калійні солі є основою для виробництва мінеральних добрив. 80% світових запасів фосфоритів в Марокко, США, Китаї, Південній Африці. Найбільші обсяги видобутку кам'яної солі здійснюють США, Китай, Німеччина. До 20 світових виробників кам'яної солі входить Україна. Основні центри видобутку кам'яної солі в Україні: Соледар та Слов'янськ, Солотвино, Стебник, Долина. Каолін (США, Узбекистан, Велика Британія, Німеччина, Бразилія, Чехія, Україна).

3.25.  Основний видобуток алмазів ведеться в Росії, Австралії, ДР Конго, Ботсвані, Анголі, ПАР, Канаді.

3.26.  Україна посідає перші позиції у Європі та світі за запасами та видобутком окремих видів неметалевої сировини (кам'яна сіль, каолін, будівельні матеріали).

 

pdf
До підручника
Географія 9 клас (Стадник О.Г., Довгань Г.Д.)
Додано
7 жовтня 2018
Переглядів
1243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку