Болота, їх типи і поширення.

Про матеріал
Презентація до уроку "Болота, їх типи та поширення" для учнів 8 класу. Поняття про болото. Типи боліт. Дискусія «Осушення боліт».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БОЛОТА, ЇХ ТИПИ І ПОШИРЕННЯ. Роботу виконала: Тихонова Л. М., вчитель географіїСередньої загальноосвітньої школи №35 м. Києва. Зрозумій! Це просто!Предмет8 клас

Номер слайду 2

1 Уявлення про болото як непривабливе, непотрібне й небезпечне місце склалося в людей давно. У міфології багатьох культур болото асоціюється з поганим, згубним, нечистим місцем.

Номер слайду 3

Болотом називають надмірно зволожені території суходолу, на яких сформувався шар торфу понад 30 см.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Завдання: Знайдіть і покажіть на карті України найбільші масиви боліт.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ВЕРХОВЕ БОЛОТО

Номер слайду 8

НИЗИННЕ БОЛОТО

Номер слайду 9

Меліорація земель ( від лат. Meliorato – поліпшення) – це комплекс організаційно-господарських і технічних заходів, спрямованих на поліпшення земельних, рослинних, водних і кліматичних ресурсів.

Номер слайду 10

НАСЛІДКИ ОСУШУВАННЯ БОЛІТ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ПОЗИТИВНІНЕГАТИВНІ1. Створення с/г угідь : вирощують овочі, зернові культури, сіють трави.2. Зменшення к-сті мошкари, кліщів та інших переносників хвороб.3. Скорочення або знищення території; поширення кліщового енцефаліту.4. Використання торфу як паливо, буд. матеріал, підстилку для тварин, як добриво, в хім. діяльності. 1. Зникнення унікальної флори та фауни.2. Зменшення площі ягідників.3. Зниження рівня грунтових вод.4. Обміління річок.5. Порушення природних зв’язків між компонентами природи (Зменшення родючості грунтів, збільшення наслідків паводків, коротший без морозний період, частіше бувають заморозки).

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Підсумок уроку.- Середня заболоченість території України складає 1,7 % площі держави.- Кількість боліт та території України зменшується з півночі на південь.- Більшість боліт на території нашої країни належать до низинних.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
6 жовтня 2022
Переглядів
1020
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку