болота, підземні води.Водні ресурси України, шляхи їх раціонального використання

Про матеріал
презентація до уроку Болота, підземні води. Водні ресурси України, шляхи їх раціонального використання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Болота, підземні води. Водні ресурси України, шляхи їх раціонального використання

Номер слайду 2

Мета уроку: Формувати предметні та ключові компетентності в учнів; сформувати уявлення про болота та підземні води України; з цінністю артезіаньких вод та артезіанськими басейнами України, закономірності їх поширення; удосконалити вміння одержувати та опрацьовувати необхідну інформацію, працювати з картами атласу, виховувати бережливе ставлення до природи та вміння раціонального використання водних ресурсів, любов до рідної землі

Номер слайду 3

Тип уроку: комбінований Опорні та базові поняття: Болото- Підземні води – Грунтові води – Міжпластові води – Термальні води – Артезіанський басейн – Мінеральні води – Печери – Водні ресурси –

Номер слайду 4

Цікава інформація Найглибша водойма України – болото в урочищі «Чорний ліс» (Кіровогр. обл.) Термальні води Берегово, Косино (Закарп. обл.) Мінеральні води Цхалтубо (поблизу Знам'янки Кіровогр. обл.) Нафтуся ( Тускавець) Рекорд України -Дніпровсько-Донецький артезіанький басейн

Номер слайду 5

Прийом «Асоціація» Які асоціації викликає у вас поняття «болото»?

Номер слайду 6

Мозковий штурм Пригадайте, будь ласка, що таке болото? Причини виникнення боліт. В якій частині України існують чинники, що сприяють виникненню боліт? Які саме?

Номер слайду 7

Методичний прийом «Nota bene» (замітка на полях) Болотом називають надмірно зволожену ділянку земної поверхні зі своєрідною болотною рослинністю і шаром торфу не меншим за 30 см

Номер слайду 8

Класифікація боліт Верхові болота утворюються на вододілах річок, живляться атмосферними опадами. Низинні болота утворюються в долинах річок,на берегах озер. Живляться вони підземними водами. Перехідні болота за режимом живлення й характером рослинності посідають проміжне положення

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Верхові болота Низинні болота Перехідні болота Поширення боліт Поширені в районах з великою кількістю опадів – в Україні вони поширені на Поліссі. В Україні низинні болота зустрічаються на півдні в долинах річок, на берегах озер У межах України найбільше боліт на Поліссі, у до­линах степових річок та Карпатах. Вони займають 2 % території України.

Номер слайду 14

Типи боліт . Типи боліт Місце знаходження Тип живлення Типова рослинність Верхові Найбільше поширені у Карпатах на підвищених ділянках, Поліссі Живляться атмосферними опадами Бідна, невибаглива рослинність Низинні На Поліссі, у долинах Дніпра та його приток – у зниженнях рельєфу Живляться підземними (ґрунтовими) водами Багата, вологолюбива рослинність. Перехідні На північному заході України, в лісостепу, Українських Карпатах Живляться атмосферними опадами і ґрунтовими водами Характерна для низинних і верхових боліт.

Номер слайду 15

«Творча лабораторія». Яке значення мають болота для природи? Виступ учня (випереджальне завдання)

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

«Час підручника» Опрацювати відповідний текст підручника та відповісти на запитання - Як ви вважаєте, чи раціональним є осушення боліт України? - Які позитивні і негативні наслідки має осушення боліт.

Номер слайду 19

Підземні води Отже — підземні води. Ми вивчили поверхневі води, а чи у вас не виникло питання: «Як вода опинилась під землею, адже від самої назви зрозуміло її розташування?»

Номер слайду 20

Ментальна карта

Номер слайду 21

Підземні води

Номер слайду 22

Номер слайду 23

«Час підручника»

Номер слайду 24

Види підземних вод Верховодка – сезонна вода, що залягають на невеликій глибині. Вона немає течії, каламутна, в посушливий період року випаровується. Ґрунтові води лежать суцільним шаром, що залягає на першому від поверхні шарі водонепроникних порід. Їх рівень міняється залежно від кількості опадів. Міжпластові води лежать у водоносних шарах між двома водотривкими шарами, їх рівень постійний вода чиста, перебуває в русі.

Номер слайду 25

Міжпластові води,що залягають у ввігнутих шарах порід під постійним тиском, називаються артезіанськими

Номер слайду 26

У випадку, коли водоносний шар має нахил, вода може текти вниз по схилу, утворюючи в місцях виходу на земну поверхню джерела. Ґрунтові води Водотривкий шар Міжпластові води Водотривкий шар

Номер слайду 27

Артезіанський басейн - Сукупність водних горизонтів, що залягають у прогинах і западинах, у яких рух підземних вод відбувається під напором. Робота з картою - Які артезіанські басейни поширені в Україні?

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Мінеральні води —утворюються в результаті взаємодії води, порід і газів, мають біологічно активні речовини. Поляна Квасова, Свалява, Лужанська (Закарп. обл.) Трускавець, Східниця, Моршин (Львівс. обл.) Хмільники (Вінн.. обл.) Миргород (Полт. обл.) Саки, Євпаторія, Феодосія (Крим)

Номер слайду 30

Печери — це порожнини у верхній частині земної кори, сполучені з поверхнею одним або декількома вхідними отворами, що мають не освітлені сонячним світлом частини та доступні для проникнення людини. Оптимістична печера Область: Тернопільська

Номер слайду 31

Водні ресурси- ті джерела води, що їх людина може використовувати у своїй господарській діяльності Запаси прісної води в країні у середньому становлять лише 1 тис. м3 на одного жителя. За цим показником Україна посідає одне з останніх місць у Центральній Європі. Робота з картою ст. 139 підручник Робота з круговою діаграмою ст.24 Атлас

Номер слайду 32

Гра «вгадай» Болота, що поширені у зниженнях рельєфу. – Живляться , в основному ґрунтовими водами – Поширена невибаглива бідна рослинність – Поширені на підвищених ділянках - Поширені у долині Дніпра та його приток – Типовою є багата вологолюбива рослинність – «Географічна лабораторія» Ви пішли в похід, і вода закінчилася. Де її шукатимете?

Номер слайду 33

Гра «Вірю – не вірю: Чи вірите ви, що майже всі озера України тектонічного походження? Чи вірите ви, що Шацькі озера мають вулканічне походження? Чи вірите ви, що озеро Синевир розташоване в Кримських горах? Чи вірите ви, що більшість озер Криму прісні? Чи вірите ви, що озера карстового походження найпоширеніші на Поліській низовині? Чи вірите ви, що найбільше озеро в Україні за площею Ялпуг? Чи вірите ви, що озеро Ялпуг утворилось на узбережжі Азовського моря? Чи вірите ви, що озеро Світязь називають українським Байкалом?

Номер слайду 34

«Географічний практикум» 1. Учні по черзі показують на стінній фізичній карті України найбільші озера, лимани, які називає учні.

Номер слайду 35

Бесіда-рефлексія. Продовжити рефлексивне коло: Сьогодні я дізнався…… Було цікаво……. Було складно….. Тепер я можу…… Мене здивувало…. Мені захотілося…..

Номер слайду 36

Домашнє завдання Опрацюйте текст підручника 28, Закінчити виконання практичної роботи № 7.Позначення на контурній карті артезіанських басейнів України, та болота.

ppt
Додав(-ла)
Іванів Марія
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
29 січня 2019
Переглядів
5618
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку