Брейнринг "Україна наша батьківина"

Про матеріал
Конспект заняття брейнгингу для дітей старшої групи “Україна – наша Батьківщина” Мета: закріплювати знання про державні та народні символи України, вчити їх впізнавати та називати; продовжувати формувати в дітей поняття «Батьківщина», поглиблювати знання дітей про рідний край, про Батьківщину; закріпити назви елементів українського національного одягу для дівчинки та хлопчика; удосконалювати вміння дітей розуміти та розрізняти українські прислів’я за зображеннями на картинках; розвивати пам’ять, увагу, мислення, зв’язне мовлення дітей; виховувати почуття любові до рідної землі, до свого народу, почуття гордості за свою Батьківщину, шанобливе ставлення до українського народу.
Перегляд файлу

“Україна – наша Батьківщина”

Мета: закріплювати знання про державні  та народні символи України, вчити їх впізнавати та називати; продовжувати формувати в дітей поняття «Батьківщина», поглиблювати знання дітей про рідний край, про Батьківщину; закріпити назви елементів українського національного одягу для дівчинки та хлопчика; удосконалювати вміння дітей розуміти та розрізняти українські прислів’я за зображеннями на картинках; розвивати пам’ять, увагу, мислення, зв’язне мовлення дітей; виховувати почуття любові до рідної землі, до свого народу, почуття гордості за свою Батьківщину, шанобливе ставлення до українського народу.

Матеріали: карта України, карта світу, мультимедійна презентація прапори світу, державні символи України, матеріали для дидактичних ігор «Знайди українське», «Одягни українку та українця».

 

І. Організаційний момент.

Любіть Україну, як сонце любіть,
як вітер, і трави, і води...
В годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди.
Любіть Україну у сні й наяву,
вишневу свою Україну,
красу її, вічно живу і нову,
і мову її солов'їну.

Діти, про що цей вірш? (Про Україну) Що таке Україна? (Це наша Батьківщина).

Що таке Батьківщина? (Це місце де ми народилися). В якому місті ви народилися? (Відповіді дітей).

Так, більшість з вас народилися в місті Бровари. Це ваша маленька Батьківщина.

А хто з вас народився в іншиму місті чи селі? Які українські міста ви ще знаєте? (Відповіді дітей).

Якщо скласти маленькі Батьківщини тих, хто народився  в інших містах і селах, то вийде наша держава - Україна. Це наша велика Батьківщина.

До яких слів подібне слово Батьківщина? (Батько, батьки). Так, вірно. А що ми відчуваємо до наших батьків? То скажіть, діти, як треба ставитись до Батьківщини? (Любити, берегти, захищати).

Діти, подивіться на карту світу, як багато різних держав є на нашій планеті, кожна кольорова ділянка – це держава. Держави бувають різні, є великі, а є зовсім крихітні. А ось ця ділянка світло-коричневого кольору – наша Україна.

Кожна країна має свої державні символи, за якими її впізнають в усьому світі. Назвіть ці символи (Прапор, герб, гімн). Є такі знаки-символи і в України. Ми з ними вже добре знайомі.

Взагалі, вам вже багато що відомо про нашу батьківщину, тому я пропоную вам трохи погратись і з’ясувати, хто з вас краще знає нашу Україну. Готові? Давайте об’єднаємося в дві команди, і перевіримо ваші знання. Щоб дізнатися в якій ви команді, потрібно витягнути з торбинки картинку-емблему тієї чи іншої команди.

Отже, у нас є команда «Калина» і команда «Верба».

Давайте трошки розімнемось. Погляньте уважно на екран, під яким номером знаходиться наш прапор? Підніміть відповідну цифру. Молодці!

Ой, що це? (Звук вітру.) Лишенько, що вітер-бешкетник наробив… Він розвіяв державні символи на частини. Давайте складемо ці пазли і відновимо наші прапор і тризуб. Команда, яка впорається швидше, отримає бал. Готові? Почали!

З яких кольорів складається прапор України? Що нагадує синій колір? Що нагадує жовтий колір? Що означає наш Герб?

Третій символ нашої держави – Гімн. Яку назву має Гімн України? Як потрібно себе поводити, коли звучить Гімн?

Послухайте, чуєте, що це за мелодія звучить? (Звучить Гімн України).

Молодці, ви добре знаєте Державні символи України.

Переходимо до наступного завдання, гра називається «Знайди українське». Зараз ви отримаєте конверти з різними зображеннями. Вам потрібно вибрати лише ті зображення, які символізують Україну. Викладіть їх на стіл та поясніть свій вибір. Хто швидше і правильно виконає це завдання, той і отримає бал. (Борщ, вишитий рушник, вишиванка, Т. Шевченко, калина, тризуб, прапор.)

Гра «Доповни речення». Вам потрібно уважно послухати речення і доповнити їх. Хто першим підніме руку, той і відповідає.

  1. Люди які живуть в Україні, називаються – українці.
  2. Державною мовою України є – українська.
  3. Столиця України – Київ.
  4. Найбільша річка України – Дніпро.
  5. Найвищі гори України – Карпати.
  6. Українська національна страва  червоний – борщ.

Фізкультхвилинка. Руханка «Мандрівка Карпатами»

Ми мандруєм, ми мандруєм, (кружляємо навколо себе)

Україною крокуєм. (крокуємо на місці)

Ось побачили Карпати, (розводимо руки в сторони)

Як вершину нам дістати? (тягнемося вгору)

Заглядаємо в озерце, (нахили тулуба в сторони)

Не торкнутися нам дна! (тягнемося до підлоги)

Так ми довго-довго йшли, (крокуємо на місці)

І до групи знову прийшли! (присісти і піднятися)

Дидактична гра «Одягни українку і українця». Ви сьогодні такі гарні, такі нарядні, у вас такий гарний святковий український одяг і я вам пропоную ще одне завдання: у вас на столах лежать паперові ляльки: хлопчики і дівчатка і різний одяг. Вам необхідно підібрати їм святковий український національний одяг. За виконання цього завдання ви, також, можете отримати бали.

Дидактична гра «Відгадай прислів’я». Український народ дуже мудрий і свою мудрість, яка формувалась віками він передав нам у вигляді казок, прислів’їв, приказок. Деякі з прислів’їв закодовані у вигляді малюнків і вам потрібно їх відгадати. (Любиш Україну – посади калину. Без верби і калини нема України.)

Ну, що ж, наше заняття добігає кінця, тому настав час визначити команду переможця.

Підсумок.

Діти, скажіть, яке завдання вам сподобалось найбільше?

Малята, ви такі молодці! Ви добре знаєте свою Батьківщину, і я впевнено можу сказати, що ви справжні маленькі патріоти нашої держави. А ще, я дуже хочу, щоб ви завжди пам’ятали і шанували наших воїнів, наших захисників, тому що, в цей не легкий для нашої країни час, саме завдяки їм наша країна залишається вільна, сильна і незламна!Слава Україні! Героям слава!

 

 

 

docx
Додано
14 лютого
Переглядів
54
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку