Будова нервової системи. Центральна і периферична нервова система людини

Про матеріал
Будова нервової системи. Центральна і периферична нервова система людини Мета: ознайомити учнів із загальною структурою нервової системи, розглянути склад центральної і периферичної нервової системи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова нервової системи. Центральна і периферична нервова система людини

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів із загальною структурою нервової системи, розглянути склад центральної і периферичної нервової системи; розвивати уміння виділяти головне та визначати значення нервової системи для посилення чи послаблення функцій організму у відповідь на зміни довкілля,розвивати мислення, цікавість до предмету; виховувати відповідальність, бажання дотримуватись режиму праці й відпочинку, правил розумової діяльності.

Номер слайду 3

Нервова система людини — сукупність нервових клітин і їхніх відростків, зв’язаних між собою. Функції нервової системи: сприйняття інформації; аналіз інформації; формування відповіді.

Номер слайду 4

Нервова система. Центральна. Перефирійна. Соматична. Вегетативна

Номер слайду 5

Від спинного мозку відходять 31 пара(8 шийних, 12 грудних, 5 поперекових, 5 крижових, 1 куприковий) нервів до всіх частин тіла. Сідничний нерв – найдовший нерв тіла. Значний внесок у вивчення головного і спинного мозку, функції нервової системи зробили вчені І. Павлов І. Сєченов. Спинний мозок знаходиться у хребті, а головний мозок надійно захований в черепі.

Номер слайду 6

Головний мозок-це командний пунк всього організму. Він несе відподальність за думки і почуття. Мозок ніколи не відпочиває, навіть коли ми спимо. Мозок схожий на комп'ютер приймає інформацію про звук, запах, зображення розрізняє і запам’ятовує її. Людина використовує тільки малу частину своєї пам’яті (5-10%) до того багато і частин забуває. Мозок людини потребує 20% загального кисню та енергії. ... Мозок дорослої людини важить 1,3 – 2 кг . Вміст холестерину в мозку вищий, ніж у будь-якому іншому органі . Мозок людини не відчуває болю. .. Людський мозок містить близько 86 млрд нейронів

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Нейрон – структурна і функціональна одиниця нервової системи. Підвищення швидкості передачі імпульсів 400км/год. Типовий нейрон складається з тіла клітини (соми), дендритів та аксону.

Номер слайду 9

Головний мозок - З'єднує між собою спинний, довгастий, середній і проміжний відділи, містить деякі центри Містить первинні центри зору, слуху, постави. Спинний мозок- виконує функцію каналу, яким передається інформація (вниз та вгору), а також є центром координації деяких рефлексів.

Номер слайду 10

В людини дванадцять пар черепних нервів, хоча, враховуючи і термінальний нерв, у людини наявні тринадцять пар черепних нервів. Спинномозкові нерви формуються за рахунок нервових волокон передніх і задніх корінців, що відходять від спинного мозку. За допомогою спинномозкових нервів відбуваються рухи частин тіла (довільні і мимовільні), а також чуття шкіри.

Номер слайду 11

Головний мозок складається з п'яти відділів:середній мозок; задній мозок (міст і мозочок); проміжний мозок; кінцевий мозок (великі півкулі мозку).

Номер слайду 12

РЕФЛЕКС — виникнення, зміна або припинення функціональної активності органів, тканин або цілісного організму, що відбувається за участю ЦНС. Рефлекторна дуга — шлях проходження нервового імпульсу від рецептора до органа виконавця функції, анатомічна основа рефлексу.

Номер слайду 13

Нервова система цікава ще й тим, що клітини, які входять до її складу, більші за будь-які інші в нашому тілі. Незважаючи на те, що основним в організмі людини є головний мозок, спинний теж інколи сам ухвалює рішення. Це і називається рефлексами. Відставання в розумовому розвитку часто спричинене саме проблемами з нервовою системою. Якщо мозок недостатньо забезпечується киснем, розумові процеси будуть уповільненими. Всупереч поширеному міфу, далеко не всі хвороби можуть виникати через нервове напруження.

Номер слайду 14

Дякую за увагу !

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
5 березня
Переглядів
107
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку