Будова рослинної і тваринної клітини

Про матеріал
Презентація з біології для 6 класу на тему " Будова рослинної і тваринної клітини. Розроблено за новою програмою та містить анімації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова рослинної і тваринної клітини

Номер слайду 2

Рослинна клітина Тваринна клітина. Клітинна мембрана. Ядро Мітохондрії Рибосоми

Номер слайду 3

Рослинна клітина Тваринна клітина. Клітинна мембрана. Ядро Мітохондрії Рибосоми Цитоплазма Мембрана утворена плівкою жироподібних молекул, у яку вбудовані молекули білків. Жироподібні молекули роблять мембрану непроникною, а білки визначають, які речовини пропустити всередину, а які – випустити назовні.

Номер слайду 4

Рослинна клітина Тваринна клітина. Клітинна мембрана. Ядро Мітохондрії Рибосоми Цитоплазма Ядро – це структура, яка відмежована від цитоплазми ядерною оболонкою і містить молекули ДНК. ДНК – це довга молекула , що є носієм інформації про виробництво всіх необхідних клітині білків.

Номер слайду 5

Рослинна клітина Тваринна клітина. Клітинна мембрана. Ядро Мітохондрії Рибосоми Цитоплазма Рибосоми – органели, на яких відбувається синтез білків.

Номер слайду 6

Рослинна клітина Тваринна клітина. Клітинна мембрана. Ядро Мітохондрії Рибосоми Цитоплазма Мітохондрії – це органели, які забезпечують клітину енергією. Частина енергії, що виділяється при цьому, заряджає "Хімічні батарейки "- особливі молекули, які називаються АТФ.

Номер слайду 7

Рослинна клітина Тваринна клітина. Клітинна мембрана. Ядро Мітохондрії Рибосоми Цитоплазма Хлоропласти Рослини самі утворюють прості органічні речовини з неорганічних у процесі фотосинтезу. При фотосинтезі за допомогою світла з вуглекислого газу і води утворюються прості органічні речовини. Як правило, це глюкоза. Фотосинтез здійснюється в особливих органелах – хлоропластах

Номер слайду 8

Рослинна клітина Тваринна клітина. Клітинна мембрана. Ядро Мітохондрії Рибосоми Цитоплазма Хлоропласти Лізосома Внутрішньоклітинне травлення - поглинання складних органічних сполук, що розкладаються на прості. Лізосома - одномембранна органела, що містить гідролітичні ферменти і виконує функцію внутрішньоклітинного розщеплення макромолекул.

Номер слайду 9

Рослинна клітина Тваринна клітина. Клітинна мембрана. Ядро Мітохондрії Рибосоми Цитоплазма Хлоропласти Лізосома Клітинна оболонка. Клітинна оболонка – це структура, яка додає рослинній клітині міцності. Клітинна оболонка не пропускає до клітинної мембрани великі молекули,зокрема складні органічні речовини. Клітинна оболонка не лише додає міцності, а й разом з вакуолею надає рослинній клітині пружності.

Номер слайду 10

Рослинна клітина Тваринна клітина. Клітинна мембрана. Ядро Мітохондрії Рибосоми Цитоплазма Хлоропласти Лізосома Клітинна оболонка. Вакуоля Вакуоля – одна з найбільших органел рослинної клітини, яка добре помітна в оптичний мікроскоп. Крім води у вакуолях запасаються прості цукри та органічні кислоти – лимонна, яблучна, щавелева.

Номер слайду 11

Спільними для рослинної та тваринної клітини органели та структури є:1. Ядро та ДНК - керують роботою клітини та зберігають спадкову інформацію;2. Мітохондрії - у процесі дихання добувають клітині енергію;3. Рибосоми - забезпечують синтез білків;4. Клітинна мембрана - контроль поглинання та виділення клітиною речовин а також відмежовують цитоплазму від зовнішнього середовища .

Номер слайду 12

Головні відмінності у будові рослинної і тваринної клітини визначає спосіб живлення.1. Рослини самі утворюють прості органічні речовини з неорганічних (вуглекислого газу і води) у процесі фотосинтезу. Фотосинтез здійснюється в особливих органелах – хлоропластах2. Тварини не здатні утворювати прості органічні речовини з неорганічних. Тваринні клітини поглинають вже готові органічні речовини. Складні органічні сполуки спочатку розкладаються на прості. Цей процес називається внутрішньоклітинним травленням .3. Лізосоми – це органели, в яких у тваринній клітині відбувається внутрішньоклітинне травлення. В лізосомах складні органічні сполуки розкладаються на прості. Вони також розчиняють ті органели клітини, які вийшли з ладу.4. Клітинна оболонка – це структура, яка додає рослинній клітині міцності та пружності. Каркас клітинної оболонки утворений складною органічною речовиною – целюлозою. 5. Вакуоля – відмежована від рідини цитоплазми мембраною. У вакуолях запасаються вода та прості цукри і органічні кислоти. Як наслідок клітина набуває пружності.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Яковлева Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 вересня 2022
Переглядів
4594
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку