Презентація "Будова клітини на світлооптичному та електронно- мікроскопічному рівні."

Про матеріал
Презентація з біології для 6 класу на тему "Будова клітини на світлооптичному та електронно- мікроскопічному рівні." Розроблено за новою програмою та містить анімації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова клітини на світлооптичному та електронно- мікроскопічному рівні.

Номер слайду 2

Будова клітиниклітинна оболонкацитоплазмаядропори. Клітинна оболонка - щільна прозора оболонка, яка відмежовує внутрішній вміст клітини від зовнішнього середовища. ядерцехлоропластивакуоля. Цитоплазма - безбарвний в’язкий розчин органічних і неорганічних речовин, у якому розміщуються різноманітні органели та включення.

Номер слайду 3

Будова рослинної клітиниклітинна стінкаклітинна мембрана. Оболонка клітини складається з: клітинної стінки та тоненької плазматичної мембрани. Через клітинну оболонку здійснюється обмін речовин між внутрішнім вмістом клітини та зовнішнім середовищем. Вона захищає внутрішній вміст клітини.пориклітинна стінка

Номер слайду 4

Будова рослинної клітиниклітинна стінкаклітинна мембранаядроядерце. Ядерце відповідає за ріст клітини, її поділ. Ядро містить хромосоми, які є носіями спадкової інформації. Основна функція ядра — передача спадкової інформації від материнської клітини до дочірніх

Номер слайду 5

Будова рослинної клітиниклітинна стінкаклітинна мембранаядроядерцевакуолявакуоля. Вакуоля заповнена клітинним соком, який є водним розчином органічних і мінеральних речовин. У клітинному соці є різні барвники, що надають кольору квіткам, плодам рослин. Вакуолі підтримують тиск усередині клітини, сприяють збереженню її сталої форми.вакуолі

Номер слайду 6

Будова рослинної клітиниклітинна стінкаклітинна мембранаядроядерцевакуоляпластиди. Пластиди - це маленькі кулясті органели клітини.хлоропласти (зелені пластиди)хромопласти (жовто-червоні пластиди) лейкопласти (безбарвні пластиди) містять пігмент хлорофіл, який надає зеленого забарвлення листкам і молодим пагонам та забезпечує фотосинтез.забарвлюють плоди, квітки рослин у жовтий, червоний та рожевий кольоривідкладаються про запас поживні речовини

Номер слайду 7

Будова рослинної клітиниклітинна стінкаклітинна мембранаядроядерцевакуоляпластиди (хлоропласти)Включення — це тимчасові утвори, які то виникають унаслідок процесів життєдіяльності клітини, то зникають.

Номер слайду 8

Будова рослинної клітиниклітинна стінкаклітинна мембранаядроядерцевакуоляпластиди (хлоропласти)мітохондріїМітохондрія – це органели, які забезпечують клітину енергією, що витрачається на ріст клітини, утворення складних речовин з більш простих, транспорт речовин по клітині тощо (їх ще називають енергетичними станціями клітини).

Номер слайду 9

Будова рослинної клітиниклітинна стінкаклітинна мембранаядроядерцевакуоляпластиди (хлоропласти)мітохондріїендоплазматична сіткаядрорибосомигладенька ЕПСЕндоплазматична сітка (ЕПС)цистернигранулярна ЕПСЕндоплазматична сітка – розгалужена сукупність з'єднаних між собою тонких каналів та трубочок руху різних органічних речовин, які помітні під електронним мікроскопом.

Номер слайду 10

Будова рослинної клітиниклітинна стінкаклітинна мембранаядроядерцевакуоляпластиди (хлоропласти)мітохондріїендоплазматична сітка. Ендоплазматична сітка. Рибосоми Комплекс ГольджіРибосоми — дрібні кулясті органели на канальцях ендоплазматичної сітки, у яких відбувається синтез білків, помітні лише під електронним мікроскопом. Синтез білків — це процес, при якому прості речовини (амінокислоти), з'єднуючись одна з одною у певній послідовності, утворюють складну сполуку — білок.

Номер слайду 11

Будова рослинної клітиниклітинна стінкаклітинна мембранаядроядерцевакуоляпластиди (хлоропласти)мітохондріїендоплазматична сіткадиктіосоми. Диктіосоми - органели, які отримують речовини від ендоплазматичної сітки, сортують, готують до відправлення та «пакують» у маленькі мембранні пухирці, які відправляються до інших частин клітини, або доклітинної мембрани, звідки виводяться назовні.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яковлева Светлана
    Добрий день, пані Тетяна! Все дуже добре, наочно, яскраво! Але в презентації про відмінності рослинної і тваринної клітини не вказано, що лізосоми є і в рослинній клітині.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 вересня 2022
Переглядів
1516
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку