Презентація "Науки, що вивчають життя"

Про матеріал
Презентація з біологіїдля 6 класу на тему "Науки, що вивчають життя". Презентація містить анімації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Науки, що вивчають життя.

Номер слайду 2

Значення природничих знань для людини: Розвиток рослинництва та тваринництва- Добування корисних копалин. Отримання енергії. Використання знань для створення техніки(біоніка).- Збереження довкілля, охорона природа.- Застосування дикорослих рослин у побуті. Біологія - система наук про життя в усіх його проявах на всіх рівнях організації - від молекулярного до біосферного.

Номер слайду 3

Класифікація біологічних дисциплін Зоологія - розділ біології, що вивчає тварин та їхні взаємозв'язки з довкіллям. Ботаніка - розділ біології, що вивчає рослини: їх будову, життєдіяльність, розмноження, ... Основи медицини - анатомія і фізіологія людини.

Номер слайду 4

В рамках зоології сформувалися більш вузькі дисципліни:протозоологія – розділ зоології, який вивчає одноклітинних найпростіших тварин;ентомологія – наука, що вивчає комах ;орнітологія – вивчає птахів;теріологія – маммалогія – вивчає ссавців.

Номер слайду 5

В рамках ботаніки сформувалися більш вузькі дисципліни: альгологія – фікологія – розділ ботаніки, який вивчає водорослібріологія – вивчає моховиднихдендрологія – вивчає дерев‘янисті рослини, кущілихенологія – вивчає лишайникивірусологія – вивчає віруси

Номер слайду 6

Палеонтологія – наука про тварини та рослини минулих геологічних епох, які вивчаються за рештками копалин, її розділи:палеозоологія, палеоботаніка, палеоекологія.

Номер слайду 7

1. Форму і будову організмів вивчають морфологічні дисципліни: Цитологія – розділ біології, що вивчає клітини.2. Склад та ультраструктуру тканин і клітин : Гістологія - розділ біології, що вивчає будову тканин живих організмів. Анатомія - це наука про форму, будову організму та окремих його органів чи систем. Біохімія - наука про хімічний склад організмів та їхніх складових частин та про хімічні процеси, що протікають в організмах. Біофізика - наука, яка вивчає фізичні та фізико-хімічні процеси в живих організмах. Молекулярна біологія - галузь біології; наука, що досліджує основні процеси життєдіяльності на субклітинному і молекулярному рівнях.

Номер слайду 8

3. Життя тварин і рослин, їх відносини в умовах навколишнього середовища вивчає екологія, а більш спеціально: Гідробіологія - наука про організми водного середовища, процеси їх взаємодії між собою Біогеографія - наука, що вивчає закономірності поширення й розподілу на Земній кулі живих організмів. Біогеоценологія - наука про закономірності формування, будову, поширення, розвиток та функціонування біогеоценозів і біогеоценотичного покриву. Науки, з якими тісно пов’язана біологія: хімія, медицина, сільське господарство, лісове господарство, географія, геологія, фізика, математика, кібернетика, космонавтика, техніка.

Номер слайду 9

Функції живих організмів вивчає:1. Фізіологія тварин і рослин.2. Закономірності поведінки тварин – етологія.3. Закономірності наслідування і мінливості – генетика.4. Закономірності індивідуального розвитку – ембріологія.5. Біометрія – математичні методи в біології.

Номер слайду 10

Учені, які зробили великий внесок у розвиток біології Аристотель. Т. Морган, І. П. Павлов, І. М. Сєченов, К. А. Тимірязєв, М. І. Вавилов, Ф. Добжанський, Я. Флемінг, Дж. Вотсон, Ф. Крік. Теофраст. Кла́вдій Гале́н. Карл Лінней. Жорж Леопо́льд Кюв'є́ Жан Бати́ст Лама́рк. Чарльз Да́рвін. Ернст Ге́ккель. Грегор Мендель. Луї́ Пасте́рІвановський Дмитро Йосипович. Ганс Кох

Номер слайду 11

Видатні українські вчені-біологи:Ілля Ілліч Мечников. Володи́мир Іва́нович Верна́дський. Сергі́й Гаври́лович Нава́шинІва́н Іва́нович Шмальга́узен. Олександр Володимирович Палладін. Мико́ла Фе́дорович Гамалі́я Дани́ло Кири́лович Заболо́тний. Олекса́ндр Васи́льович Фомі́н. Мико́ла Григо́рович Холо́дний

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
5 вересня 2022
Переглядів
2981
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку