Будова скелета людини. Особливості скелелета людини зумовлені прямоходінням.

Про матеріал

Вивчити основні відділи скелета людини, його особливості;пов'язати особливості його будови з виконуваними функціями;

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова скелета людини. Особливості скелета людини зумовлені прямоходінням.

Номер слайду 2

*Історія вивчення скелета.- Щоб вивчити будову людського організму, Демокрит, давньогрецький учений - філософ , творець учення про атоми , збирав кістки на цвинтарі.-А відомий римський лікар Клавдій Гален змушував своїх учнів приносити кістки мерців . Він спеціально поїхав до Олександрії , щоб вивчити єдиний , який був на той час , скелет людини.- На початку XVIII ст. Петро І закупив за кордоном дорогі колекції з анатомії та помістив їх у музеї, який назвав Кунсткамерою, що в перекладі означає " кабінет рідкісних речей".

Номер слайду 3

Відділи тіла. Відділи скелетучерепхребеттазгрудна клітканижня кінцівкаверхня кінцівкатулубголованижня кінцівкаверхня кінцівка

Номер слайду 4

потиличнатім’янаскроневавиличнаклиновидналобнаносоварешітчастасльозоваверхня щелепанижня щелепа. Кістки черепа

Номер слайду 5

Хребет. Це основа всього скелету. Він об’єднує в єдине ціле всі його складові частини.

Номер слайду 6

Відділи хребта. Складовими частинами хребта є хребці, їх 33-34. Відділів хребта - 5: - шийний – 7 хребців; грудний – 12 хребців; поперековий – 5 хребців; крижовий – 5, що зрослися у криж; куприковий – 4-5, що зрослися у куприк.

Номер слайду 7

Хребці між собою з’єднуються хрящами – міжхребцевими дисками. Це забезпечує його гнучкість. Кожен хребець складається з тіла, дуги, поперечних відростків та єдиного остистого відростка, який повернутий назад.

Номер слайду 8

Хребет має 4 вигини, тому вигляд збоку нагадує латинську букву S. Вигини сприяють збереженню рівноваги та пом’якшенню поштовхів.

Номер слайду 9

Посередині хребта є отвір, у якому знаходиться спинний мозок

Номер слайду 10

Грудна клітка. Грудна клітка складається з 12 пар ребер, грудної кістки – груднини та 12 грудних хребців. 1 - 6 пари ребер прикріплюються до груднини, 7-10 пари з’єднані разом і утворюють реберну дугу,11 та 12 пари недорозвинені і закінчуються вільно.

Номер слайду 11

З’єднання ребер із грудниною та хребцями досить рухливе і тому грудна клітка може збільшувати або зменшувати свій об’єм під час вдиху та видиху.

Номер слайду 12

Таз Таз утворений двома тазовими кістками, крижовим та куприковим відділами хребта. З’єднання цих складових частин досить міцне. Таз має вигляд чаші і слугує для утримання органів черевної порожнини. Куприк. Криж

Номер слайду 13

Верхня кінцівка Верхня кінцівка складається з плечового поясу та вільної кінцівки. До плечового поясу належать лопатка та ключиця.

Номер слайду 14

Вільна кінцівка (рука) складається з трьох відділів: плече - плечова кістка;передпліччя – ліктьова та променева кістки;кисть – зап’ясток, п’ясток та фаланги пальців.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Нижня кінцівка Нижня кінцівка складається з тазового поясу та вільної кінцівки: -стегно – стегнова кістка; гомілка – велика і мала гомілкові;стопа – передплесно, плесно та фаланги пальців.

Номер слайду 17

Знижується обмін речовин. Підвищується стомлюваність. З’являються головні боліЗменшується ЖЄЛ – життєва ємність легень. Затрудняється робота: легень, серця, ШКТПорушення постави

Номер слайду 18

Порушення постави

Номер слайду 19

Домашнє завданнявивчити відповідний матеріал з підручника.

Номер слайду 20

малорухливий спосіб життя. Гіподинамія -

pptx
Додано
11 лютого 2020
Переглядів
5689
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку