Буклет "Для вчителів про Нову українську школу"

Про матеріал

Буклет розповідає вчителю про деякі особливості Нової української школи. Знайомить з основними постулатами Закону України "Про освіту" Можна викоритовувати як інформаційний матеріал під час проведення семінарів, тренінгів та ін.

Перегляд файлу



Старт “Нової української школи”

             

Освіта – це та галузь, яка «стосується кожного». Один з постулатів нового Закону «Про освіту» - освіта протягом життя. Пріоритет навчання—навички учнів. Не те, що вони вивчили в школі, а те—чому навчилися. 

Відповідно до закону «Про освіту» змінюється структура загальної середньої освіти. Навчання в початковій школі триватиме, як і раніше, - 4 роки. Базова загальна середня освіта – 5 років, старша – 3 роки. Зміни в освіті будуть відбуватися поступово. Для початкової освіти (1-4 класи) - з 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти (5-9 класи) - з 01.09.2022 року, для профільної середньої (10-12 клас) – з 01.09.2027 року. 

Також законом «Про освіту» впроваджується інклюзивна освіта. «Заклади освіти за потреби утворюють інклюзивні та/або спеціальні групи і класи для навчання осіб з особливими потребами». Навчатися такі діти будуть за індивідуальною програмою розвитку з урахуванням їхніх індивідуальних потреб і можливостей. Допомагатиме їм вчитися асистент вчителя, посада якого введена до штату закладу освіти. 

Вчитель буде вільним у виборі, як саме вчити дітей, закон дозволяє користуватися власними планами та рекомендує лише дотримання стандартів.

Нові методики навчання. Серед них повага до учня, справедливість, об’єктивність та таємність оцінювання, свобода творчої, спортивної, оздоровчої, культурної, просвітницької, наукової і науково-технічної діяльності.

Щорічна атестація. Залишається обов’язковою. Загальна кількість годин для підвищення кваліфікації вчителя впродовж 5 років не може бути меншою 150 годин. Свобода вибору. Вчитель може обирати як підвищувати кваліфікацію: тренінги, курси, вебінари, семінари, практикуми. Тобто, теоретично, це можна зробити, навіть переглядаючи онлайн-курс. 

Доплата за сертифікацію. Якщо вчитель прагне інновацій в навчальному процесі, держава обіцяє доплачувати ще 20% від зарплатні. Для цього потрібно буде пройти сертифікацію. Зарплатня вчителя в Україні стартуваватиме з 9,6 тис.грн (3 мінімальні зарплатні) залежно від категорії.  Але, оскільки на реформу потрібно понад 120 млрд грн, її проведення планують розтягнути на 10 років, тож коли саме українським вчителям чекати на такий рівень зарплатні, поки невідомо. Закон зараховує до заробітньої плати також виховну, методичну, організаційну та іншу трудову діяльність вчителя.

  

 

         

 

 

 

 

 

 

Мова навчання

Починаючи з 1 вересня 2018 дошкільну і початкову освіту діти можуть отримувати мовою нацменшин, паралельно вивчаючи державну мову. Це право реалізується шляхом створення відповідно до законодавства окремих класів з навчанням мовою відповідної нацменшини поряд із державною мовою і не поширюється на класи з навчанням українською мовою. 

З 5 класу и надалі на всіх інших освітніх рівнях мовою навчального процесу в закладах освіти, відповідно до закону, є державна мова


Учителю про НОВУ УКРАЇНСЬКУ ШКОЛУ

pdf
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
21 жовтня 2018
Переглядів
2155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку