Буклет "Квітни, мій рідний краю"

Про матеріал
Буклет створений з метою популяризації цікавинок про рідний край. У матеріалі міститься інформація про єдиний, унікальний МУЗЕЙ БРИНДЗІ в місті Рахові.
Перегляд файлу

Знаймо - хто смо: askelo — LiveJournal

Квітни, мій рідний краю!

Рахівщина — Бути серцем Європи

Квітне Рахівщина, бо

Анна Гафіяк мешканка Рахівщини здобула гран-прі на міжнародному фестивалі «Гуцульська родина»

Співачка Анна Гафіяк не так давно займається музичною творчістю, але вже встигла здобути гран-прі на міжнародному фестивалі «Гуцульська родина».

Анна Гафіяк родом з Полтавищини. Саме там дівчина закінчила музичне училище імені Лисенка. На Рахівщину ж вийшла заміж і саме тут вирішила остаточно поєднати своє життя з музикою. Одним зі способів для виконавця заявити про себе є участь у різноманітних музичних конкурсах. Анна каже, що з дитинства намагалася їздити на різноманітні шоу талантів.Зі слів Анни наразі вона більше не планує брати участь в конкурсах, а повністю зосереджується на концертній діяльності та створенню цього репертуару.


https://vse.ee/qr/bdgb.png?t=1633893091 

Майстер із Рахівщини виготовляє трембіти і на закордон

Для гуцула трембіта не просто музичний інструмент. Раніше вона була чи не єдиним засобом зв’язку вівчаря з селом. Вона сповіщала про вихід овець на полонину, відхід на той світ чи народження в сім’ї дитини. Нею запрошували на весілля, з нею колядували. Нею ж визначали годину, а найдосвідченіші чабани навіть передбачали погоду. Кажуть, особливо добре інструмент відчуває дощ та грозу.

Іван Гринюк – трембітар з Рахівщини. Про ці інструменти знає все, адже виготовляє їх не один десяток років. Найкращим матеріалом для виготовлення трембіти є смерека. Існує думка, що ідеально підійде громовиця, тобто дерево в яке влучила блискавка. Проте не обов’язково.

При виготовленні трембіт Іван Гринюк врахував свій музичний досвід. Каже, що колись з народним оркестром Гуцульщини їздив на гастролі і зрозумів наскільки незручною при транспортуванні є трембіта, а тому вирішив робити їх такими, аби ніяких проблем при пересуванні не виникало, вони просто розкладаються на кілька частин.

Окрім того, він виготовляє так звані Рахівські трембіти – скручені, аби вівчарям було легше  з ними пересуватися на полонинах. До речі, робить саме з дерева, а не металеві.

Замовлень на виготовлення трембіт вистачає. Чималий попит за кордоном – в США та Канаді… .

 

Єдиний у світі «Музей гуцульської бриндзі»

У Рахові працює перший в Україні Музей гуцульської бриндзі. Модерний, технологічний, культурно-освітній, смачний простір, який популяризує бриндзю і власне Рахівщину. Засновниця – гідеса Ольга Шкуро.

Ольга є учасницею Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів.  Члени Асоціації виготовляють і пропагують гуцульську овечу бриндзю. Як учасник проєкту ЄС “Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні”, Асоціація підготувала документи, аби рахівська овеча бриндзя одержала географічне зазначення (ГЗ). І вона отримала! У грудні 2019-го гуцульська овеча бриндзя першою в Україні одержала географічне зазначення.

Музей гуцульської бриндзі  облаштований в Ольги вдома.

Тут є VR-окуляри для перегляду роликів, листівки з доповненою реальністю… Уже придбані екран, проектор, ноутбук. Інтер’єр виконаний у народному стилі, в ньому багато дерев’яної фактури. Встановлені бочки-бербениці, створений куточок-бутафорія, де показаний процес створення сиру.

На території є двір-оранжерея з альтанкою, гойдалкою – цей простір став частиною музею. Тут художниця малює повітрулю, облаштовані стенди про виробників гуцульської овечої бриндзі. А ще Ольга замовила портативний мангал, аби проводити майстер-класи з приготування кулеші на вогні. У теплу пору року дегустації бриндзі відбуваються в альтанці, а з похолоданням частування проходить у закритому приміщенні.

Музей – це історія, сучасна інформація, цифровий інтерактив, майстер-класи, дегустація і власне екскурсія, розповідь від Ольги Шкуро.

«Це і просвітницький музей: запланована співпраця з освітніми закладами Рахівщини та всієї України, зі студентами факультетів туризму, які приїздять на практику, хочемо заходи зі школярами, конкурси, вікторини, сюрпризи. Будемо популяризувати музей».

 

117311402 1023590931400591 9082622803995042194 NМузей гуцульської бринзи відкрили на Рахівщині | Новини

docx
Додано
10 листопада 2022
Переглядів
173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку