Чай та кава не змінюють світ, вони змінюють настрій. Урок медіа-освіти+презентація

Про матеріал

Чай та кава не змінюють світ, вони змінюють настрій. Урок медіа-освіти.

Сьогодні я б хотіла щоб ми з вами здійснили унікальну подорож у країну відомих напоїв чаю та кави. Ми дізнаємось багато цікавого , те що стосується історії, складу, видів та технологій обробки кавових зерен та чайного листа, зупинимось на лікувальних властивостях , дізнаємось про цікаві традиції вироблені століттями та збережені по сьогоднішній час. Ці відомості ми дізнаємось від різних фахівців, та з точки зору різних наук і поступово як із мозаїки буде складатися цілісна картина.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чай та кава не змінюють світ, вони змінюють настрій. Урок медіа-освіти. Дзвиняцький ліцей. Ясько Галина Миколаївна

Номер слайду 2

«Якщо довго пити чай, можуть вирости крила» Лу. Юй«Чай міцніший , якщо він із добрим другом розділений». Чай не п’єш – звідки силу візьмеш» «Є речі, котрі варті того щоб їм берегти вірність, наприклад, кава…» Дж. Голсуорсі«Чай освіжає тіло, зміцнює дух, пом’якшує серце, будить думки, проганяє лінощі» Авіцена

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Після чашки кави все спалахує, думки тісняться, як батальйо-ни великої армії на полі битви. Оноре де Бальзак. Кава повинна бути гарячою як пекло, чорною як чорт, чистою як ангел і солодкою як любов. Шарль Моріс Талейран

Номер слайду 7

Немає кращого приворотного зіл-ля, ніж звичайна кава, зварена власноруч. Коли чоловік її спробує, він уже нікуди не дінеться. Якщо кава - отрута, то виключно повільної дії, оскільки сам я вмираю від неї понад півстоліття. Софі Лорен. Вольтер

Номер слайду 8

Легенда про каву Згідно легенди, у давнину один пастух помітив, що кози, яких він пас на гірських схилах, ставали незви- чайно збудженими, коли з’їдали плоди дикорослих кущів. Пастух спробував ці плоди, що схожі на вишню і складаються з двох зерен терпкого смаку. На великий подив, він відчув прилив сил і бадьорості, втома його абсолютно зникла. Отже, за переказами, завдяки козам були відкриті чудодійні властивості кави.

Номер слайду 9

Кавове дерево не є такою вже великою рід -кістю в природі. У світі налічується близько 90 різ -новидів цієї рослини, і усі вони містять певну де -щицю кофеїну. Служить він для відлякування ко -мах і шкідників. Проте, тільки два види кавового дерева – аравійське і конголезький - володіє уні -кальним поєднанням кофеїну та інших складових, які дають насичений, свіжий, підбадьорливий і ароматний напій. Чоловік кілька сот років тому відкрив для се -бе плоди аравійського кавового дерева, яке при -вільно росте на африканських нагір'ях Ефіопії. Дозрілі ягоди люди стали вживати в їжу більше тисячі років тому.

Номер слайду 10

Кавові рослини — це вічнозелені дерева або кущі до 12 м заввишки. їх білі квіти нагадують жимолость, а плоди, схожі на великі вишні, містять по дві плескато-опуклі насінини — так звані кавові зерна. Дерева дають урожай до 50 років, одне дерево — майже 3 кг на рік. Батьківщина кави — місцевість Кафа в південно-західній частині Ефіопії в Африці. Звідси її назва. Є різні легенди про те, як було відкрито тонізуючу властивість кави. Відкриття кави відносять приблизно до 850 р. н. є. Але повне визнання її прийшло на багато століть пізніше. Арабам знадобилася не одна сотня років, щоб навчитись робити з цих чудових зерен напій. Арабські купці, заохочуючи до неї правовірних, з рекламною метою запевняли, що той, хто п’є каву, потрапить у рай. До того ж напій приємно збуджував і замінював вино, пити яке забороняється мусульманською релігією. Реклама подіяла: по всій Аравії з’явилося багато кав’ярень, де подавали тонізуюче питво. Крім того, тут можна було зустрітись із знайомими, обмінятися новинами й відпочити. Незабаром мусульманське духівництво, стурбоване тим, що кав’ярні відвідують охочіше, ніж мечеті, почало переслідувати любителів кави.

Номер слайду 11

Легенда про появу чайного куща Про появу на землі чайного куща складено чимало легенд. В одному з них говориться, що це рослина зобов'язана своїм народженням легендарному проповіднику буддизму, мудреця Та-мо (в переказах народів азійського Сходу він фігурує під різними іменами: принц Бодхирхама, Будди-Дарма, Даррама, Дхарума, Дарума). Мудрець прибув з місією в Китай і дав обітницю сім років, не сходячи з місця і не стуляючи очей, молитися на славу Будди і віддаватися роздумам про божу милість і бутті. Та-мо старанно молився, але на п'ятому році чування сон все-таки зморив проповід-ника.

Номер слайду 12

Прокинувшись, мудрець, поза себе від гніву на власну слабкість, вирізав повіки, щоб вони ніколи більше не злипалися, і кинув їх на землю. Там, де вони впали, виріс дивовижний кущ. Та-мо спробував відвар з його глянцевитих листочків і переконався в цілющій силі напою - він відганяв сон, надавав бадьорість і енергію. Кущик і відвар назвали одним словом - "ча", що означає "молодий листочок". Ієрогліф, який передає це значення, - один із найдавніших в китайській граматиці, він відповідає і іншого поняття - "бадьорість

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

У 1714 році король Франції Людовик XIV отримав у подарунок від магістрату Амстердама найбільшу рідкість того часу – саджанець кавового дерева. Саджанець висадили в Марлі, і він прижився, але всі спроби отримати з нього насіння виявилися безуспішними. Але бажання розвести кави своїми силами і в своїх колоніях, щоб не залежати від голландців, було безупинним і стало справою державної важливості, яке перебувало під безпосередньою опікою короля. Не знаючи більше ніяких шляхів для досягнення мети, французи зважилися на крайній крок: їм вдалося викрасти кілька сіянців кавового дерева, які у великій таємниці були доставлені в ботанічний сад Амстердама. З цих сіянців вдалося виростити лише одне-єдине дерево. І це деревце виявилося золотим для Франції. У величезній таємниці це єдине деревце, тепер належить Франції, ціною неймовірних людських зусиль було вивезено на острів Мартініку. Керував операцією капітан Де Кліє за особистим дорученням Людовика XIV. По прибутті на Мартініку Де Кліє зумів організувати на ньому кавову плантацію. І вже в 1778 році там налічувалося понад 16 мільйонів кавових дерев, і Франція отримала перспективний джерело доходу. Голландська кавова монополія була зруйнована.

Номер слайду 17

Найстаріша і одна з найкрасивіших кав’ярень у Венеції, відкрита в 1720 році, де вперше в Італії почали подавати «заморський напій», знаходиться на площі Сан-Марко. На покритих червоним окса - митом диванчиках колись сиділи Гете, Байрон, Пруст, Руссо, Діккенс, Хемінгуей, Модільяні, Гольдоні, Казанова та інші знаменитості.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Вітаміни чаю – каротин, В1, В2, РР, Р і С. В чайному листі великий вміст вітаміну Р. В організмі людини цей вітамін підвищує міцність капіля -рів, а також сприяє накопиченню в організмі вітаміну С. Чайна рослина звичайно виростає у вигляді дерева. На чайних плантаціях шляхом систематичного обрізання йому надають форму куща висотою до 1 м, що зручне для догляду і збору листя. Для отримання чаю збирають флеш, тобто верхушечні пагони, що складаються з нерозвиненої бруньки і двох-п'яти молодих листків. Старі пагони дають чай невисокої якості. Зібрану сировину швидко доставляють на фабрики первинної переробки, де з неї виробляють напівфабрикати нерозфасованого чаю. Залежно від технологічної схеми переробки чайного листа одержують чай чорний, зелений, жовтий і червоний. Найбільш поширений в Україні і в світі чай чорний і зелений.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Ефіопія - батьківщина аравійського кавового дерева, від якого походять всі існуючі різновиди арабіки. Крім аравійського, людина культивує і конголезький кавове дерево, що дає зерна виду робуста. Ця різновид придбала популярність набагато пізніше, приблизно, в кінці 19 століття. Батьківщиною рослини є екваторіальна Африка, басейн річки Конго. Батьківщиною арабіки є Ефіопія. Батьківщиною робусти – Конго.  Рідною землею для всіх культивованих людиною кавових дерев сміливо можна назвати екваторіальну частину Африки.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

У 1899 році швейцарський хімік Макс Моргенталер створив першу розчинну каву, для якої використовував суміш з «арабіки» і «робусти». Проте процес отримання такої кави був занадто складним, тому особливої уваги не привернув. Та й сам винахідник особливо їм не пишався. Більш того, розцінював це відкриття як велику творчу невдачу, оскільки отриманий продукт натуральний кава нагадував лише віддалено.

Номер слайду 24

9 способів відрізнити натуральну каву від підробки

Номер слайду 25

Країна Китай вважалася батьківщиною чаю протя -гом довгого часу. Китай дав назву цьому напою, і навчив світ правильно його вживати. Саме китайці є відкривачі цієї рослини – чайного куща, про який вперше згадали близько 4700 років тому. У 1825 р. величезні гаї дикорослого чайного дерева були знайдені в гірських джунглях В'єтнаму, Індії, Берми і Лаосу. Також дикий чай був знайдений на південному схилі Гімалаїв і в Тибетському нагір'ї.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Як відрізнити підроблений чай

Номер слайду 29

Чи росте чай та кава на Україні? Так, в Криму.

Номер слайду 30

Чай – це продукт, отриманий з листя чайної росли -ни, які піддають спеціальній обробці і використовують для приготування з них напою. Головними складовими частинами, від яких зале -жать основні властивості напою чаю, є дубильні і арома -тичні речовини, кофеїн і вітаміни. Дубильні речовини чаю представлені таніном і кате - хінами. Вони додають напою приємно терпкий смак і кра -сивий колір. Танін, крім того, має Р-вітамінну активність. Кількість дубильних речовин в чорному чаї складає 8-12%, в зеленому – близько 20%. Різниця пояснюється тим, що при отриманні чорного чаю під час ферментації майже половина таніну втрачається. Кофеїну міститься в чаї від 2 до 4%. Це алкалоїд, що володіє приємним гірким смаком і тонізуючою властивіс -тю на нервову систему і діяльність серця. Проте надлишок кофеїну може викликати безсоння, серцебиття і навіть отруєння.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Цікавинки про каву та чай

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Людвіг Ван Бетховен Людвіг Ван Бетховен варив каву завжди тільки з певної кількості кавових зерен - з 64.

Номер слайду 45

Густав III У XVIII ст. шведський король Густав III наказав провести експеримент: Двом братам-близнюкам, засудженим на смертну кару, замінили вирок на довічне ув'язнення, але з обов'язковою умовою, що одному з них щодня і неодноразово будуть давати велику порцію кави, а іншому - чаю. При цьому обом засудженим створили однаково хороші умови. Два медика-професора спостерігали за станом здоров'я ув'язнених і чекали хто з них перший захворіє і помре, щоб нарешті встановити, який з напоїв шкідливіший - кава чи чай. Чекати довелося дуже довго. Спочатку помер один професор, потім другий, король був убитий, а обидва кандидати у небіжчики продовжували спокійно попивати свої "смертельні" дози чаю і кави. Нарешті першим помер той, що пив чай, але у віці ... 83 років.

Номер слайду 46

Оноре де Бальзак Оноре де Бальзак обожнював каву і не лінувався обійти весь Париж в пошуках самого ароматного і смачного сорту. Великий романіст так сказав про дію чарівного напою - після чашечки кави «все спалахує, думки тісняться, як батальйони великої армії на полі битви». Письменник вживав міцну чорну каву у величезній кількості і в будь-який час доби. Говорили, що він випивав в день більше 20 чашок кави. Підрахували, що при написанні своєї «Людської комедії» він випив не менше 15000 чашок міцної кави. На превеликий жаль, письменник дуже зловживав кавою і під кінець свого життя помітно зіпсував своє здоров'я. «Після того, як я повернувся до чорної кави, відновилося смикання очей - Знову ні рядка! Навіть потоки кави не в змозі збудити мій мозок...»

Номер слайду 47

Людовік XV Король Франції Людовик XV сам варив собі каву - він нікому не довіряв процес приготування ароматного напою. Придворні ніяк не могли второпати, чому так відбувається. Основна думка - король боявся бути отруєним.

Номер слайду 48

Йоганн Себастьян Бах На захист кави Йоганн Себастьян Бах написав «Кавову кантату» під номером 211. Вона прославляє каву на вірші німецького поета Пікандера. Це навіть не кантата - це весела оперета в один акт.

Номер слайду 49

Бах “Кавова кантата”

Номер слайду 50

Правила заварювання кави. За правилами каву варять у спеціальної посудині яку треба сполоснути окропом та покласти свіжозмелену каву з цукром (1-2 ложки на чашку води). Оскільки аромат не з тих, що полюбляє затримуватися, речовини які його забезпечують дуже швидко починають зникати. Тому каву краще молоти безпосередньо перед приготуванням. Змелену каву з цукром заливають окропом і тільки підніметься пінна шапка, терміново прибирають з вогню. Ніякого кипятіння та перемішування. Кучерява кавова піна як пробка ізолює напій від усього. Нехай кава постоїть ще хвилин 5-7. За цей час екстрагується кофеїн, напій отримує неперевершений смак та аромат.

Номер слайду 51

Каппер, або каптестер — це професійний дегустатор кави, який знає про дегустований продукт абсолютно все і здатний повною мірою оцінити його колір, смак, запах, склад і навіть технологію виробництва. Кращі каппери світу — справжні чарівники, які в процесі тестування кавового напою можуть назвати навіть країну і плантацію, з якої були зібрані зерна.

Номер слайду 52

Назва професії “Тітестер” походить від двох анг -лійських слів. “tea”, що означає “чай”, і “test”- “пробувати”, “дегустувати”, “відчувати”, “тестува -ти”. Таким чином, тітестер – це професійний дегус - татор чаю.

Номер слайду 53

Порядок операцій під час заварювання чаю:1. Прогріти порожній фарфоровий чайник, ополоснувши окропом 3-4 рази.2. Насипте заварки з розрахунку 1 чайна ложка сухого чаю на кожну склянку чаю .3. Залити заварку окропом . Якщо на поверхні з'являється гр’язнувата піна, це означає, що чай високої якості і напій приготований правильно. Якщо листки вспливають і не опускаються, то сировина неякісна або вода погана. Піну знімати не треба , бо в неї міститься найбільше ефірних олій, смол, які створюють аромат. 

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Ворожіння на кавовій гущіПрямі лінії - довге щасливе життя. Ламані лінії – труднощі у життіКола без плям - грошіКола з плямами-дітлахи. Вінок – успіх у справах. Трикутник - гарна посада. Багато трикутників-прибуток. Змія - зрада. Кінь - дорога. Птах - приємна новина Пес - вірний друг. Риба – банкет. Квітка – любов. Вершник-допомога. Серце-пристрасть. Дерево-слава. Будинок – здійснення мрій. Грати - безвихідь. Посуд – сльози. Молодик – порожні мрії

Номер слайду 56

Дякуємо за увагу

Перегляд файлу

 Чай  та кава не змінюють   світ, вони  змінюють  настрій.

Урок медіа-освіти.

 

Мета: Узагальнити знання учнів про природні та синтетичні органічні речовини на прикладі виробництва та продажу  чаю та кави різних сортів , зясувати фізіологічний вплив на організм людини речовин кави та чаю., ознайомити учнів з історією кави та чаю , їх  поширенням, застосуванням, особливостями, світовими традиціями  приготування, значенням, властивостями;розібрати хімізм процесу виробництва кави та чаю та відповідність медіа-інформації стосовно цих продуктів.,  розвивати навики правильного приготування  напоїв; виховувати естетичні почуття і смаки., стимулювати реалізацію творчих здібностей учнів.

Форма проведення: зустріч у фітокавярні..

Обладнання і матеріали: політична карта світу, відеоматеріал реклами кави та чаю, зразки кави та   чаю, мелена кава, картон, заготовки для картинок, клей,  мультимедійна презентація.

«Якщо довго пити чай , можуть вирости крила»   Лу Юй.

«Чай міцніший , якщо він із добрим другом розділений».

«Чай не п’єш – звідки силу візьмеш»  Народні прислів’я

« Є речі , котрі варті того щоб їм берегти вірність , наприклад, кава…» Дж.Голсуорсі

«Чай освіжає тіло, зміцнює дух , пом’якшує серце , будить думки , проганяє лінощі» Авіцена.

 

Вчитель: Сьогодні я б хотіла щоб ми з вами здійснили унікальну подорож у країну відомих напоїв чаю та кави. Ми дізнаємось багато цікавого , те що стосується історії, складу,  видів  та технологій обробки кавових зерен та чайного листа, зупинимось на лікувальних властивостях , дізнаємось  про цікаві традиції вироблені століттями та збережені по сьогоднішній час. Ці відомості ми дізнаємось від різних фахівців, та з точки зору різних наук  і поступово як із мозаїки буде складатися цілісна картина.

 

     В залі – столик біля вікна, за яким сидить одинока елегантна жінка і п’є каву. Тихо лунає  пісня «Кава на двох» («Вишнева Гора»). Звучить спогад жінки під звуки саксафона:

 

Учениця:  Золотом опускається на землю осінь. Роки злітають кленовими листками. Тихо… Тільки дощ вистукує по шибці старої  кав'ярні. Я сиджу тут за столиком біля вікна і байдужо дивлюся на похмурі парасольки. Час спинився… Знову чорна запашна кава. Як тоді. Ти запросив мене на каву таку ще молоду, весняну. Кругом все цвіло і буяло життя. Ми сіли за столиком біля вікна, щоб бачити цілий світ. Горнітко чорної кави здавалося найсолодшим у світі. Шалений вітер пронісся через наші серця і насипав у них стільки кохання, що воно залягло там до самої осені. Злітали до небес мрії, будувалися плани, вихлюпувалася радість…Ми стрімко летіли по житті. Боялися щось пропустити, кудись не встигнути. Сотні раз була кава: чорна і гірка чи солодка, чи з молоком.

   Влітку я щаслива чекала тебе за нашим столиком коло вікна. Та ти не прийшов. Остигла кава. Спинився час. Залишилося місце біля вікна. Пусте.

   Куди б не закидала мене доля, щоразу я повертаюся сюди, у стареньку кав'ярню. Галицька кава якась особлива. Магічна. Вона витягує назовні всю сокровенність душі. Як на сповіді. Будить спогади. З нею хочеш побути сам на сам. Вона ніби читає твої думки і нема вже нічого таємного.

   Дощ вистукує по шибці. На столі – горнятко запашної кави. Не солодкої. Гіркої. Мій еліксир молодості і надії. Спогади. Туга. А може ліки? Від одинокості, буденності, болю…

    Все мине. Залишиться ця стара кав'ярня. Горнятко кави. І нові історії до кави…

 

Уч: Пахне кава терпкими словами, 
Пахне згірклим світанком осіннім, 
Пахне мо́роком сизих туманів, 
А ще небом: таким світло-синім. 
Вона мовчки холоне, без болю. 
Тихо стигне, на когось чекає. 
І так часто буває з любов'ю: 
Вона просто стоїть й остигає. 
А від кави йде спогадів запах... 
Чи то спогади кавою пахнуть... 
Ми цю терпкість залишим на згадку. 
Ну а решту - відправим на плаху.

 

Звучить музика: Василь Дунець  «Філіжанка кави». 1 пара танцює танго.

 

Вчитель: У 2001 році у продажу зявився скандальний роман француза Фредерика Бегбедера, «99 франків», присвячений діяльності рекламних агентств, наведемо деякі цитати з цієї книги « Я рекламіст : так , так це я забруднюю оточуюче середовище ….. Я долучаю вас до наркотику під назвою «новинка»… Зробити так аби у вас постійно текли слинки – ось вона моя найвища мета!.... Щоб навернути людей у рабство, реклама обрала шлях вїдливого, вмілого навіювання. Це перша в історії система панування людини над людиною , проти якої безсила навіть воля. Більше того вона , ця система зробила зі свободи свою зброю і це найгеніальніша її знахідка….»

 

(демонстрація відео роликів реклами про каву і чай)

 

Вчитель: А що ж ми дійсно знаємо про ці продукти ? 

Ведуча 1. Доброго дня, пані та панове. Раді вітати вас у нашій  кав'ярні.

Ведуча 2. Чорна, як ніч, солодка, як гріх, гаряча, як кохання і міцна, як дружба. Такою вважають шанувальники справжню каву. Це напій, без якого не обходиться жоден ранок доброї половини людства. Оноре де Бальзак писал, що варто скоштувати каву ,так з цього моменту все навколо палає. Один статистик підрахував , що Бальзак випив 15 тисяч горняток кави, за час створення «Людської трагедії»

Ведуча 1. Чай – унікальна жива суть .У світової історії чай єдиний продукт , опис якого охоплює  майже 5000 років безперервного розвитку . Чашка гарячого чаю у потрібний момент здійснює дива. Тонкий аромат і насолода звільняють наші думки від проблем, втоми і поганого настрою. Повсякденний напій так міцно увійшов у життя сучасної людини, що важко уявити часи коли його не було. Великим любителем чаю був Лев Толстой « Я повинен був пити багато чаю , бо без нього не міг працювати. Чай звільняє ті можливості, які дрімають у глибині моєї душі.» У китайському літописі можна прочитати « Чай підсилює дух, пом’якшує серце, видаляє втому, полегшує і освіжає тіло» .

Ведуча 2. 15 грудня відзначається Міжнародний день чаю  з 2004 року. Цей день був обраний не випадково. Мало хто знає про так зване «Бостонське чаювання» під час якого американські колоністи викинули в гавань Бостона ящики з чаєм в знак протесту проти введеного Великобританією податку на чай. Це сталося 16 грудня 1773 року.

Ведуча 1. Існує багато легенд про появу кави. Найбільш відомою є легенда про ефіопського пастуха Кальді. Він помітив, що кози, наївшись листя і червоних плодів невідомого дерева, стали неспокійними і дуже активними. Пастух сам попробував ці плоди і відчув незвичайний приплив сил та енергії.

Ведуча 2. Ще одна із них гласить, що пророк Мухаммед був важко хворий i Аллах, щоб допомогти йому, послав архангела Гавриїла, який пригостив Мухаммеда невiдомим на той час напоєм. Вiн був чорним i гiрким. Називався цей елiксир "кахва".

Ведуча 1. В Ефіопії вважають, що саме їхні ченці відкрили каву, бо іноді молилися протягом сорока годин поспіль і траплялося, що сон перемагав їх. Саме плоди кави допомагали ченцям не заснути.

Ведуча 2. Насолоджуючись своєю щоденною чашкою кави, ви колись задумувались, скільки таємниць приховує в собі кавове зерно, з якого виникає цей ароматний напій? Виявляється, що кава росте на деревах. Це вічнозелена рослина заввишки 5-10 м зі шкірястими листками та білими квітами із запахом жасмину, з яких утворюється плід – ягода червоного або фіолетово – синього кольору з двома насінинами  в соковитій м’якоті – кавові зерна, з яких готують каву. Цвіте протягом усього року. Нестиглі зернята мають сіро – зелений колір. Належить кавове дерево до родини Маренові.

 

Ведуча 1. Батьківщиною кави є Ефіопія. Гірська місцина на її заході мала промовисту назву Каффа. Саме від неї походить промовиста назва напою.  Кава - це насіння кавового дерева, а також кава – приготовлений з них напій який має тонкий та вишуканий смак.

Ведуча 1. Є легенда проте,  що чайна рослина виросла із кинутих на землю повік китайського монаха . Він відрізав їх собі сам після того як заснув під час молитви., Досі у китайський та японський мовах чай і повіки позначаються одним ієрогліфом.

Ведуча 2. Чай лежить до роду вічнозелених , кущових або деревних рослин родини чайних . Кущ заввишки 50-150 см у зрілому віці досягає 2-3м. За сучасною міжнародною номенклатурою чайна родина має вид Китайська камелія. У цьому виді є 3 різновиди китайський, ассамський , камбоджійський. Чай рослина довговічна , плодоносить протягом 100 років  Найніжніші верхні листочки пагона називали в Китає «бай-хоа» що означає біла війка. Звідси і походить термін «байховий» так сьогодні називають всі чаї.

Ведуча1. Батьківщиною чайної рослини вважають ПівденоЗахідний Китай і прилеглі до нього райони Верхньої Бірми, та Північного Індокитаю (Вєтнам). В Європі є невеликі плантації , в Росії (Краснодарський край)а також у Грузії та Азербайджані .

 Кавовий пояс відповідає смузі шириною приблизно 20 о з кожного боку екватора і поширюється від 0 до 1800м. над рівнем моря . Кавове дерево краще росте і дає зерна за середньорічної  температури 20 о та річної норми опадів 1000-1800мм.

 

Ведуча2. Ще у І тисячолітті до н.е. мешканці провінції Каффа знали про властивості ягід кавового дерева надавати сил і бадьорості. Щоправда, у той час кавові боби не заварювали, а споживали загорнутими у тваринний жир. Такі енергетичні «палички» були чи не єдиним джерелом харчування під час довгих та виснажливих походів у пустелі.

Ведуча 1. Близько 1 ст. араби через Йємен привезли кавове дерево і почали його вирощувати на своїх землях. Саме араби навчилися заварювати кавові зерна у кип’ятку  і пити цей напій. З арабських країн і прийшло до нас слово кава, арабською qahwa, буквально «те, що позбавляє сну».

Ведуча 2. Споживання кави швидко поширилось у арабів. Певний час воно було заборонене. З 10 ст. кава стала невід’ємним атрибутом східної культури. Близько 1450 р. кава з'явилася у Туреччині, де у Стамбулі відкрилися перші кав'ярні. Навіть посудина, в якій заварюють каву, називається на всіх мовах однаково – турка.

Ведуча 1. До Європи кава потрапила у XV ст. із голландських колоній, але вживалася лише як лікувальний засіб і коштувала дуже дорого. У 1714 році король Франції Людовик 14 отримав від мера Амстердаму надзвичайно рідкісний на той час дарунок - молоде деревце кави. На прикінці 17 століття голандці інтродукували кавове дерево на Яву, склавши тим самим основу Ост-Індської кавової торгівлі.

Ведуча 2. Перші в Європі кав'ярня відкрилась в Італії (в Венеції) у 1645 році.

Ведуча 1. Перші згадки про каву в Україні датуються 1672 роком — саме тоді у Кам'янці-Подільському турки заснували першу кав’ярню.

Ведуча 2. Широке поширення кави як популярного в Європі напою почалось у Відні з 1683 і пов'язане з ім'ям нашого земляка Юрія – Франца Кульчицького. Під час облоги турками Відня у1683 він врятував місто, за що був щедро нагороджений віденцями, у тому числі отримав 300 мішків кави з турецького обозу.

Ведуча 1. Перебуваючи в Туреччині, Юрій ознайомився із технологією приготування напою, яку вміло пристосував до смаків європейців — почав додавати до кави цукор. Так з'явилася знаменита кава по-віденськи. Згодом Юрій Кульчицький відкрив у подарованому йому будинку кав'ярню «Під синьою фляжкою». Заклад відомого галичанина творив моду на каву у цілій Європі.

 

 

Ведуча 1. Кав'ярні стали свого роду громадськими установами. Чоловіки різних професій або політичних партій відвідували певні кав'ярні. ​​Якщо шукали якусь людину, питали не її адресу, а яку кав'ярню вона відвідує.

Ведуча 2. У кав'ярнях дізнавалися останні новини (тоді газет не було), обговорювали питання політики, літератури, мистецтва. Там давали поради лікарі, адвокати, укладалися торговельні угоди. Завзятими кавоманами були: Наполеон, Руссо, Робеспьєр, Гюго, Дідро, Бомарше, Вольтер.

Ведуча 1. У XIX столітті вважалося, що біла кава — з молоком та цукром — напій символічний, а чорну вживали хіба за пиятикою. По-особливому ставилося до кави жіноцтво. Траплялося, що деякі пані брали її із собою до церкви, аби випити після причастя.

 

Ведуча 2. Слово чай прийшло до нас уперше як монгольське «цяй». Японці називали чай «тья» або «тя» звідси і походження латинського терміну «Теа». Звідси і виникла ботанічна назва «теа», виняток становлять поляки, вони називають чай - хербата (від херба –трава.) . Перший чайний кущ був завезений до Нікитського ботанічного саду у Криму ще у 1814 році. Першими з європейців завезли чай у свою країну португальці у 1517 році., у Франції він зявився 1636 року. Історія чаювання в Англії починається з 1664 року ,коли купці англійської Ост- індської компанії подарували Карлу // два фунти чаю.

Чай порівняно недавній напій в української кухні . Здавна пили заварені трави звіробою, материнки, чебрецю, м’яти, листя і квіти  суниці, шипшини, троянди. , свіжо зрізані гілки вишні, малини, смородини. Чай зявився у нас у другий половині 19 ст. а у 20 ст.  чаювання стало повсякденним явищем.

 

   Перегляд слайдів презентації.

 

Ведуча 3. Шлях, що проходить кава до нашої насолоди, тривалий і виснажливий. Він починається за декілька тисяч кілометрів від нас і за декілька років до того моменту, як ми відкриємо банку.

Ведуча 4. Щоб дійти до горнятка кави на нашому столі, кавові плоди здійснюють дивовижні мандрівки: в кошиках на плечах робітників, у мішках на транспортних засобах,  через моря і океани у величезних паках на пароплавах, через полиці магазинів і, нарешті, через руки людини, яка готує її для вживання.

Ведуча 3. Історія кожної чашки кави починається із зерна. На кавових плантаціях селяни вручну збирають врожай кавових ягід. Кожний плід має бути зібраний у суворо визначений час, бо різниця між спілим та переспілим плодом може складати усього лише два-три дні. Щоденно одна людина може зібрати від 50 до 100 кг плодів, з цієї кількості виходить близько 10-20 кг кави.

Чи знаєте ви, що для створення 500 грамів кави потрібно зібрати приблизно 2000 ягід кавового дерева.

Ведуча  4. Потім з них добувають зерна кави. З кожного плоду видобувається два напівкруглий зелених зернятка Це роблять двома способами: за допомогою води чи внаслідок висушування на сонці. Зерна відділяють від шкірки та м’якоті.

Ведуча 3. Кавові зерна сортуються за п’ятьма основними критеріями: розмір зерен, регіон їх вирощування, колір, щільність і смак.

Ведуча 4. Зерна кави пакують в мішки по 60 кг (ця норма є сталою для упаковки кави на всіх плантаціях). Щорічно виробляється від 85 до 115 мільйонів таких мішків – цей факт наочно показує, яка популярна кава.  Після цього каву транспортують у різні куточки Землі, де її прожарюють, промілюять, пакують і готують дивовижні напої.  

Ведуча  3. Таємнича та важка процедура обсмаження кавових зерен породжує той унікальний аромат і смак, який властивий тільки каві, тому її називають «моментом істини». Подібно до вишуканого вина, кава в результаті обсмаження може мати різні відтінки смаку, що задовольняють найвибагливіших цінителів цього напою.

Ведуча 4.  Кава, сильно смажена, має більш глибокий і виразніший смак, тоді як кава, смажена м’якше, має делікатніший смак.

 

Вчитель. Що відбувається з зернами під час обсмаження?

 

Ведуча 3.  Проявляється смак та аромат кавових зерен. Зерно втрачає приблизно 75% вологи і стає легшим.

Зерно змінює колір – з зеленого воно перетворюється на коричневий. Цукор у зерні карамелізується, в результаті чого олії виходять на його поверхню. Обсмаження може тривати приблизно 10-23 хвилини. Поява у 1907 році першої фабрики «Якобс» для обсмажування зерен кави  зумовила індивідуальний підхід до обсмажування кожного сорту кави окремо.

Ведуча 4. Пакування кави також особливе. Воно потребує герметичності, мінімального контакту з вологою і киснем повітря.

Ведуча 3. На сьогоднішній день Бразилія і Колумбія – основні світові виробники кави. Більшість плантацій розташовані на південному сході Бразилії, де налічується майже 3 млн. кавових дерев. За  статистикою: на нашій планеті нараховується понад 6 млрд. кавових дерев, а площа, що зайнята  ними становить 4,5 млн. га.

Ведуча 4.  Кава вирощується в 50-ти країнах світу. Експортерами кави є: Бразилія, Колумбія, Уганда, Гватемала, Сальвадор, Мексика, Індонезія, Коста – Ріка, Камерун, Перу, Кенія, Конго, Нікарагуа, Еквадор, Гондурас, Гаїті, Венесуела та ін.

Географія кави поширилася на:

 

Зображена карта світу, на якій прапорцями позначені країни, в яких вирощують каву.

 

Ведуча  3. Латинську Америку:

Коста-Ріка виробляє кращу в світі каву. В такій каві збережений баланс між кислотністю, щільністю та багатим ароматом.

Мексика. Краща мексиканська кава має збалансовану кислотність, м’який смак із солодкуватим горіховим післясмаком.

Бразилія є лідером у виробництві кави, адже 29% світової кави вирощується саме тут. Її часто характеризують як каву з горіховим ароматом.

Кава Колумбії  Супрімо вважається найякіснішою у Колумбії. 

Ведуча  4.Африку та Близький Схід:

Ефіопія. Більша частина кавового врожаю Ефіопії залишається незібраною, оскільки вона росте у важкодоступних районах. Ефіопська кава має екзотичну гостринку та пряний аромат.

Кенія.  Кенійська кава  має тонкий та яскравий смак з ідеальним поєднанням кислотності.

Йемен. Йеменська кава мокко має багатий смак та чорний колір, її часто порівнюють з шоколадом.

Ведуча 3. Азіатсько-Тихоокеанський регіон:

Індонезійські сорти кави відомі у всьому світі щільністю свої зерен та екзотичним ароматом.

В’єтнам в наші дні перетворився в одного зі світових лідерів з виробництва кави, хоча більша частина кави, що тут вирощується – це низькосортна робуста.

Австралійські сорти кави вирощуються на невеликій висоті у порівнянні з сортами з інших країн. Тому в них менше кофеїну і вони мають відчутний «земляний» відтінок у смаку.

 

Ведуча 4. При дегустуванні кави звертається увага на такі її властивості:

Смак – таким чином язик сприймає смакові властивості кави. Кава може мати специфічний присмак – шоколадний, горіховий, пряний чи відтінок диму.

Кислотність (чи Яскравість) – присмак, що робить каву живою, який можна описати як приємне або госте відчуття з боків язику.

Щільність – відчуття щільності чи густини кави у роті. Щільна кава дає відчуття об’єму та структури, в той час як нещільна кава здається водянистою та розбавленою.

Аромат – безпосередня дія на органи нюху. Аромат зазвичай передвіщає смакові якості кави ще до того, як кава торкнеться вашого язика.

Післясмак – це той відтінок, що залишається у роті після вживання кави. Післясмак може бути чистим (швидким) з одного боку і довгим – з іншого.

Ведуча 3. У світі є понад 1000 сортів кави: Арабіка, Робуста, Харар, Джимо, Сантос, Парана, Мінас, Мокко, Яффей, Шаркі, Матарі, Хеймі. Найпоширенішими і найвідомішими сортами кави є арабка і робуста.

Ведуча 4. Синонім кави найкращої якості - це арабіка. Арабіка – назва дикого лісу в Ефіопії, де росте однойменний сорт кави.  Легко кислувата, зачаровує незвичним шоколадним присмаком. Це найстаріший і найпопулярніший сорт кави, який походить з Ефіопії, а вирощується на схилах Бразилії та Колумбії, в Індії і Екваторіальній Африці, а також Суматрі. Зерна арабіки поздовжні, зеленуваті і мають світлу, просту борозну. Містять невелику кількість кофеїну. Навар м’який, ароматний, трішки кислуватий, іноді з оксамитовим шоколадним присмаком.

Ведуча 3. Робуста, яка була відкрита лише в XIX столітті, росте і плодоносить швидше, ніж арабіка. Вона є сортом, більш стійким до кліматичних умов. Росте у Камеруні, Уганді і В’єтнамі. Зерна робусти мають жовто-зелено-бронзовий колір, як правило менші і овальні, ніж зерна арабіки. ЇЇ смак більш рішучий, більш гострий, більш гіркий і містить більшу кількість кофеїну. В світі є лише кілька видів робусти. Робуста найкращої якості обробляється в Уганді і Заїрі, прекрасно підходить для використання в капучіно.

 

Вчитель: А ось розчинну каву винайшов швейцарський хімік Макс Морінталер, понад 100років тому. Від свого ноу-хау він залишився в повному невдоволенні , отриманий продукт відрізнявся від натурального так само як свіжовипечений хліб від зерна пшениці. Але як недивно промисловці дійшли, що розчинна кава принесе більше дивідендів ніж натуральна . Практично неможливо повторити складну природну композицію. Реклама саме розчинних напоїв займає досить багато телевізійного часу. « Еліт», «Максвел Хаус», «Нескафе» «Мак кава», « Моккона», «Мілагро Арома» наввипередки демонструють привабливість свого продукту. Відкинемо всі відео ефекти та звернемось до технології.

 

Ведуча 3. Розчинна кава є продуктом переробки кавових зерен. Результатом такої переробки є сухий порошок, який після додавання води (зазвичай гарячої) перетворюється на напій з багатьма властивостями кави, звареної у традиційний спосіб. Сьогодні існує два основних методи отримання розчинної кави — метод гарячого висушування і метод заморожування.

Ведуча 4. Для приготування розчинної кави використовують головним чином сорт робуста. На відміну від арабіки з тонким благородним ароматом зерна робусти вдвічі більше за розміром, що є суттєвим під час подальшої усушки  в процесі виробництва . Тому навіть після ретельної переробки цей сорт «бадьорить» людину швидше. Взагалі процес переробки кавових зерен на порошок не дуже надихає на споживання рекламованих напоїв. Усе починається  з пережарювання різнокаліберних зерен робусти до асфальтово - чорного кольору. Це робиться з метою подальшого отримання концентрованого розчину. Після охолодження цю масу перемелюють та протягом 3-4 годин пропускають крізь 180 о/ водяну пару під тиском 15 атмосфер . У результаті отримують важку рідину смоляного кольору . Потім рідина рівномірно подається до розігрітої до 270 о/ камери, де перетворюється на порошок, який осідає на стінках. Треба зазначити що промислову екстракцію та виготовлення розчинної кави винайшли ще у 1865 році у США.  Що правда температура процесу не перевищувала 100 о/ , та вихід продукту був близько 20 % від маси кавових зерен. Сучасний варіант з виходом продукту 40-50% був винайдений Максом Морінталером і запатентований відомою зараз фірмою «Нестле» в 1943 році.

Ведуча 3. Розчинна кава пропонується у вигляді порошку або гранул . Останні  отримують у процесі додаткової обробки порошку. Тоненькі струмені водяної пари збивають крупинки у грудочки , які потім досушують . Гранульована кава швидко розчиняється навіть у холодній воді. Щоб після всього цього продукт все ж таки нагадував каву до нього додають штучні  ароматизатори. Ось чому розчинну каву не зовсім делікатно називають «пилом бразильських доріг»

Ведуча 4.  : Ми сподіваємось що «страшилки» про те як каву доводять до розчинного стану відвернуть від неї українських шанувальників . Але це не так.  Ось про свідчить рівень продаж на кавовому ринку: 87 % припадає на розчинні сорти й лише 13 % на натуральну каву ( як у зернах так і мелену). В Україні зараз можна зустріти до 60-70 марок розчинної кави…………….

 

Ведуча 3.У такий кількості пропозицій важко зорієнтуватися. вже не раз публікувалися офіційні таблиці, результатів дегустації розчинної кави, з яких видно що висока вартість продукту не гарантує високі смакові та ароматичні якості, а деколи навіть навпаки.

Проблема будь якого ринку – підробки популярних продуктів . У випадку з кавою це почалося аж у 19 столітті. Свідчення цьому велика Енциклопедія за редакцією Южакова виданої у 1898 році. У розділі присвяченому каві вже є глава «фальсифікація». До чого вдавалися раніше? Найгірші сорта кави часто фарбують у колір більш високого ґатунку, використовуючи вохру, берлінську глазур та інші. За допомогою спеціально винайдених машин готують штучні зерна кави  з різних пластичних речовин, наприклад з глини.

Змелену каву часто змішують з порошком спитої кави, отриманим із ресторанів та готелів. У цьому випадку підробку визначити неможливо.

Найлегше підробити розчинні напої та мелену каву, тому напрошується висновок: краще купувати каву у зернах та не забувати ,що гарне не буває занадто дешевим. ….

Ведуча 4.   Як не купити підробку? Треба уважно читати назву. Наприклад справжня кава має назву…….., а на підробці ………., а замість ……….... Серед інших розповсюджених підробок -………(Туреччина), …………..(Бразилія), …..…..(Еквадор), ……..….(США), ………...(Нікарагуа), ……………….(США). На етикетках підробленої кави зазвичай мінімум інформації.

Що стосується штрих коду дуже часто проставлені цифри , що не існують у таблиці штрих кодів, наприклад 746. З таких цифр починається штрих код кави під назвою ……....та ……...., або або з цифр 20-29 ,  (кава …………) які теж  не належить жодній країні.

Безпечніше купувати продукцію добре відомих фірм,які використовують оригінальні скляні або жерстяні банки . На етикетці обовязково повинні бути позначені країна, фірма виробник, термін придатності, склад продукту, вага, штрих-код, знак відповідності органу сертифікації, рекомендації зі зберігання та приготування.

 

Пісня «Кава з молоком»

 

 

Ведуча 1. : Товарний чай поділяють на байховий (розсипний) чорний і зелений пресований , пресований – таблетковий . Байховий виробляють з сортового листя , пресований з дрібняку. висівок що утворюються під час сортування байхового чаю. Останнім часом виробляють екстраговані ( швидкорозчинні ) чаї. Це сухий екстракт з настою високої концентрації за допомогою випарювання. Ще буває чай розфасований в пакетиках . Все що є на прилавках це торгові назви чаїв. а сортів чаю є 4 : зелений, жовтий (напівферментований) , червоний,чорний. Червоні та жовті чаї випускають тільки у Китаю та Тайвані.

Ще один дуже дорогий і ароматний сорт чаю виготовляють з чайних бруньок . Чайний пакетик випадково знайшов американець Томас Салліван у 1904 році. Коли його бізнес переживав важкі часи для кращого товарного вигляду чай упаковували у шовкові мішечки. Покупці вирішили що це новий спосіб заварювати чай, і він  відразу прижився. 

Ведуча 2. Найкращими торговими марками є Брук Бонд : Засновник компанії Артур Брук наприкінці 19 століття привозив чай з Кенії фірмовими червоними фургончиками . Ці фургони і стали символом якісного чаю Лондона.

Грінфілд  створений з вишуканих чорних і зелених чаїв з найкращих плантацій Цейлону та Китаю.

Едвін . Ця торгова марка бере початок у 19 столітті, коли відомий дегустатор комбінував елітні суміші чайного листя.

Ліптон створено сером Томасом Ліптоном наприкінці 19 століття . Завдяки традиційному смаку та аромату кількість шанувальників зростає. Є ліптон зелений, ліптон голубий. ліптон помаранчевий .

Ведуча 1. Коли знавці говорять про справжню каву, перш за все згадують каву «Якобс». Ось вже понад 100 років вона є однією з найбільш популярних марок. . Ця кава стала найбільш популярним напоєм  у Німетчині. Саме у той час у Бремені Йоган Якобс відкрив маленьку крамничку для торгівлі кавою у роздріб .

Ведуча 2. Цікаве питання «Чи росте чай та кава в Україні?».  На відміну від екзотичних рослин , як банани чи кактуси, які зустрічаються в Криму, поблизу Чорноморського узбережжя для кавових дерев українські субтропіки – климат несприятливий, Вони не витримують заморозків. Сторіччями китайці в жовтні збирали насіння чайного куща , за зиму пророщували його з весняними дощами висаджували саджанці рядами перемежовуючи кукурудзою або просом, які в літню спеку затіняли ці саджанці . Для вирощування чайних кущів надзвичайно важливі такі фактори:

1) теплі літо і осінь

2)Довгий світовий день

3)Вологій грунт,без застою води.

4)Висота розташування плантацій над рівнем моря. Якість високогірних чаїв завжди вища порівняно з рівнінними.

 

Вчитель. Щоб зрозуміти, які речовини надають каві та чаю  неповторного смаку та аромату, як вона діє на організм людини, необхідно знати її хімічний склад. Ми запросили до розмови експертів в області хімії та медицини.

 

Експерт з хімії. У чаї виявлено майже 300 речовин . У свіжому листі є дубильні речовини – алкалоїди (кофеїн, теофелин, теобромін, ксантин, аденін,, гіпоксантин, ізотин), флаваноїди , білкові речовини, амінокислоти, вуглеводи, глікозиди, пігменти, пектинові речовини, аскорбиновакислота та інші).

Коли в ранці заплющені очі ніяк не бажають відкриватися, а чай чомусь не допомагає, настає час важкої артилерії - натуральної кави. Незрівняний аромат натуральної кави створено великою кількістю різноманітних речовин, що утворюються в процесі їх теплового розкладу. Ось чому всі спроби зробити аналог натуральної кави не дуже вражають уяву.  Хімія кавового насіння досить складна і до кінця ще не вивчена. Кава містить близько 1200 хімічних компонентів, близько 800 з яких – ароматичні домішки, які складають смак цього напою. У сирих кавових зернах присутні такі мінеральні речовини, як: калій, магній, кальцій, натрій, залізо, марганець, рубідій, цинк, мідь, стронцій, а також сліди хрому, ванадію, барії, нікелю, кобальту, свинцю, молібдену, титану і кадмію. Жоден із знайдених елементів не протипоказаний організму людини. Навпаки, всі вони в тих чи інших кількостях потрібні для нормальної життєдіяльності організму.

     Кава містить понад 30 різних органічних кислот – яблучну, лимонну, оцтову, але найбільше в ній хлорогенової   (формулу знайти ) кислоти. За вмістом хлорогенової кислоти кавове зерно є унікальним продуктом, оскільки ні в яких інших рослинах вона в такій кількості не зустрічається. При обсмажуванні ця кислота розкладається, утворюючи речовини, що надають каві своєрідного в’яжучого смаку і кольору.

Вчитель . Що ви можете розповісти про кофеїн у каві?

Експерт з хімії. З усіх речовин найкраще вивчений білок кофеїн , міжнародна номенклатура 2.6.діокси-1.3.7. – триметилпурин.  Він міститься в насінні та в листках кавового дерева та чайного листа. Кількість кофеїну в зернах  кави в значній мірі змінюється залежно від сорту кави. На вміст кофеїну в напої також впливає міра обсмажування зерен, причому більш просмажені зерна мають менше кофеїну. Пов'язувати гіркоту кави з наявністю в ній кофеїну - велика помилка.

Вчитель . Що ж тоді гірчить у каві?

Експерт з хімії.  У кавових зернах міститься складна органічна речовина танін, яка надає їй гіркого смаку. Для їх нейтралізації в каву додають молоко або вершки. Вони зв'язують таніни, і напій втрачає гіркоту.

Вчитель. Які речовини надають каві такого магічного аромату?

Експерт з хімії.  Слід згадати дуже складну по складу речовину - кафеоль. Включаючи майже дві з половиною сотні компонентів, вона є носієм характерного кавового аромату. У обсмаженій каві ідентифіковано більше 350 ароматичних речовин. Спеціальний аромат смаженій каві додають ефірні масла. Загальне число хімічних речовин які входять до складу чаю  досі неможливо підрахувати : декілька років тому їх було 130, а нині виявлено 300, причому 260 з них вдалося ідентифікувати, На сьогоднішній час відомо що до складу чаю входять 3 основні речовини Кофеїн, Танін, та ефірні олії, окрім того пігменти, вуглеводи , пектини та вітаміни. Вважають чим більше дубильних речовин у чаї тим вища якість напою, Це суміш понад 3 х десятків поліфенольних сполук. Таніни чаю це естери глюкози і фенолокислот. Їх вміст У зелених чаях вище ніж у чорних . У чорному чаї індійському, цейлонському, явайському, містится більше танінів ніж у грузинському, азербайджанському, та краснодонському.

   Кахетіни є похідними гетероцикличної сполуки флавону. У результаті довгостояння кахетини як і інші дубильні речовини полімеризуються , через це настій темнішає . До складу чаю входять корисні для людини сполуки феруму, магнію, мангану, натрію, калію. сіліцію, кальцію, флуору, йоду, купруму. Органічні кислоти ( Щавлева, фумарола, та інші) підвищують харчову й дієтичну цінність чаю. Єфірні олії надають чайному напою аромату. Вони містять понад 200 хімічних сполук, хоча їх масова частка = 2%. Вони мають запах троянд, меду, бузку… Вважається що саме суміш такого асортименту ароматичних речовин створює неповторний букет чаю. Більшість з них здатна легко вивітрюватись у разі неправильного зберігання. Важливі складові чайного листя  - білки. Найкращий зелений чай має запах риби, тому що в ньому міститься багато білку. Щоб позбутися рибного запаху китайці ароматизують чай п’ятизірковим жасмином , зовсім не таким, що росте в Україні.

 

Вчитель. Чи є в каві вітаміни?

 

Експерт з хімії. В каві виявлені такі вітаміни і ферменти, як: тіамін (вітамін В1), рибофлавін

2), нікотинова кислота (РР), піридоксин (В6), вітамін В12 і Токоферол (Е). Також важливе значення кави, як носія вітамінів Р, необхідних для зміцнення кровоносних судин. Чашка кави містить 20% добової потреби організму в цьому вітаміні.

 

Вчитель. Неодноразово чуємо про те, що кава є шкідливою для нашого організму.

 

Експерт з медицини. Чай єдиний з напоїв виявляє дивні , здавалось протилежні властивості. тонизує, і знижує втомлюваність, спочатку зігріває , а потім приносить відчуття, прохолоди. легені більше вдихають повітря, і більше видихають вуглекислого газу., він чудовий терморегулятор. Він спершу сильно розігріває організм, а потім з поверхні тіла волога випаровується і забирає з собою у 50 разів більше теплоти , ніж до пиття. Щоправда через 15 хв. вона повертається до попередній позначки. Тому людям які проживають у жаркому кліматі рекомендується пити чай гарячим і невеликими порціями досить часто. Останні медичні дослідження підтвердили позитивну лікувальну дію кави.    

   Для  гіпотоніків - людей з пониженим кров'яним тиском - вона просто необхідна. А цілковита  

   відмова  від кави не бажана навіть хворим на серце, - переконані лікарі. У помірних дозах     (до 

   4-х горняток щоденно) - це, безперечно, корисний напій, який має цілющі властивості. Медики 

   твердять, що "аравійське вино", так каву нерідко називають в Європі, може успішно позмагатися із "Віагрою". Завдяки каві покращується швидкість нашої реакції, асоціативне мислення, підвищується  творчий потенціал та життєва активність.

 

 Вчитель. Яку ще позитивну дію має кава?

 

Експерт з медицини. В каві міститься 8 вітамінів з групи В, що регулюють протікання багатьох   біохімічних процесів в організмі, цим самим попереджують виникнення ряду важких захворювань. 

   Вона викликає посилення шлункової секреції і цим сприяє доброму перетравленню їжі в шлунку.  Прихильникам кави у разі захворювань  органів травлення можна рекомендувати замісники кави , такі як ячмінна, цикорієві. Можна рекомендувати вживання кави з молоком, вершками. Кава підвищує засвоєння цукру та пригнічує діяльність щитовидної залози.

   Хімічні елементи кави є складовими усіх тканин людини. Вона стимулює обмін деяких речовин в організмі і нормалізує роботу окремих залоз внутрішньої секреції.  Кава пригнічує життєдіяльність    мікроорганізмів.

 

  Вчитель. Як кава впливає на нервову систему?

 

Експерт з медицини. Кава є подразником, який нормалізує роботу центральної нервової системи. Збудлива, стимулююча дія кави важлива під час фізичної втоми, яка має майже магічний вплив на   організм людини, додаючи йому через короткий час силу і бадьорість. Це прекрасний тонізуючий  засіб, який усуває млявість, сонливість, апатію, байдужість, покращує роботу органів чуття,   прискорює передачу нервового збудження. Споживання кави ніяк не пов'язане з підвищенням   вірогідності серцевих захворювань навіть серед тих, хто п'є більше чотирьох чашок кави в день.

 

 Вчитель. Чи правда, що кава є хорошим засобом для похудання?

 

 Експерт з медицини. Харчової цінності кава практично не має, хоч і містить білок. Стограмова    чашка напою дає всього 9 кілокалорій. Проте як джерело мінеральних речовин, в основному калію, кава відіграє важливу роль. Споживання кави може допомогти людям, які прагнуть понизити свою  вагу.

 

Вчитель. Для кого кава може бути шкідливою?

 

 Експерт з медицини. Вона протипоказана при гіпертонії, безсонні, підвищеній збудливості   

  нервової системи та інших захворюваннях. Велика кількість кофеїну може викликати прискорене серцебиття, різкий підйом артеріального тиску. Не варто захоплюватися напоєм тим, хто страждає виразковою хворобою. Не рекомендується пити каву натщесерце. Напій протипоказаний вагітним,   годуючим матерям, дітям. У разі надмірного захоплення кавою виникають симптоми кофеїнової інтоксикації : нервозність, стурбованість, подразливість, безсоння, почервоніння обличчя, підвищення тиску, розлад шлунку, тахікардія, аритмія, судоми мязів, психомоторне збудження.

 

  Вчитель. Отже, пити чи не пити каву?

 

Експерт з медицини. На це питання можна відповісти просто. Для здорової людини кави, окрім   користі, нічого не дасть, і, якщо напій подобається, пийте на здоров'я, не зловживаючи ним, як, втім, і  будь-якою іншою їжею. Вживання кави представляє дійсно окремий випадок поєднання приємного з корисним.  Кава своїм народженням і розповсюдженням зобов’язане збуджуючої дії . Дві третини населення землі незалежно від етнографічних умов вживають каву тільки з цієї причини, збудлива , стимулююча  і підкріплююча дія кави розповсюджується на багато фізіологічних проявів,  особливо під час фізичної втоми. Речовини кави магічно впливають на організм людини,  Алкалоїд –кофеїн у фізіологічному відношенні визнаний прекрасним тонизуючим засобом. Діючи на ЦНС він усуває млявість сонливість апатію, байдужість покращує роботу органів чуття,  прискорює передачу нервових імпульсів . Виключно ефективно діє на шлунково кишковий тракт. Тут рівною мірою проявляється стимулююча дія кофеїну, органічних кислот та смакових речовин. Шлункова секреція яка викликається кавою рівносильна дії всіма визнаними активатора секреторної реакції – мясного бульону. Збільшення виділення шлункового соку сприяє підвищенню рівня засвоєння їжі. Недаремно у багатьох народів прийнято подавати чорну каву, після сніданку чи обіду. Кава як і спирт зігріває  та активує діяльність людини, але без таких негативних наслідків як від алкогольних напоїв.

Ведуча 1.  Таніни та кахетіни чаю регулюють проникність кровоносних капілярів , збільшують пружність їх стінок , сприяють утриманню і кращому засвоєнню організмом вітаміну С ( аскорбінової кислоти) За своєю біологічною активністю таніни і катехіни чаю перевищують відомі капілярозміцнюючі медичні препарати як цитрин, рутин , ескулін.

Крім того Катехіни нормалізують життєдіяльність захисної кишкової мікрофлори , запобігають розвитку гнилісних процесів у травному тракту. Катехіни чаю ,особливо зеленого виявляють не тільки бактерицидну дію ,а й здатні зв’язувати й виводити з організму шкідливі речовини . Настій зеленого чаю вживають як профілактичний засіб, а в комплексі з іншими ліками він набуває лікувального значення при дизентерії ,колітах, диспепсії. Крім того Катехіни діють як радіопротектори. Вони зв’язують і виводять з організму ізотопи стронцію-90, запобігаючи проникнення його у кістковий мозок . Зелений чай вживають для профілактики онкологічних захворювань . Кофеїн , що міститься у чаї називають теїн. Чаї високої якості ,що виготовляють з перших листочків, містять більше кофеїну ніж чай з грубої сировини . Ось чому пресовані чаї в яких кофеїну практично немає народи Бурятії, Монголії пють у великих кількостях . Казахи, туркмени надають перевагу другому або третьому ґатунку чорного чаю , де багато танінів та пектинів , де  масова частка кофеїну дуже мала. Це допомагає запобіганню шлунково кишковим захворюванням в умовах Середньої Азії.

Ведуча 2:Цікаво що у склянці чаю міститься приблизно стільки само кофеїну скільки і в пигульці від головного болю (маса кофеїну 0,05 г).

Слід зазначити ,що кофеїну міститься значно більше у чайному листі ніж у зернах кави (де масова частка його становить 2,4 г) . Але для виготовлення чаю беруть значно менше заварки ніж для кави. Таким чином у однакових пропорціях напоїв чаю і кави маса кофеїну менша за масу кофеїну чаю. Кофеїн підвищує кровяний тиск,  розширює судини головного мозку, печінки, посилює діурез, є стимулятором дихання, посилює діяльність серця. Тому вживання чаю як і кави корисне при занепаді сил, виснаженні ,зниженні розумової діяльності.

Ведуча 1: Далеко не кожний людині відомо, що за вмістом кофеїну ,чорний чай практично не поступається каві. Проте на відміну від  кофеїну кави, кофеїн присутній в чаю,  має іншу формулу, завдяки цьому він не робить такого активного впливу на організм людини. Чорний чай благотворно впливає на імунну систему . Цей напій призводить до підвищення вироблення інсулина , а це провокує виробництво серотоніну – гормону радості. Завдяки чаю можна значно швидше відновлюватися після стресових ситуацій. Крім того він сприяє концентрації уваги і дає можливість швидше обробляти інформацію.

Читець.

-А я люблю гарячу чорну каву,
Солодку, з білосніжними вершками,
Тримати її вранішньо ласкаво
Спросоння розімлілими руками.
-А я люблю гарячу чорну каву,
Що будить ароматом на світанку,
Коли проміння сонячно-яскраве
В квартиру заглядає крізь фіранку.
-А я люблю гарячу чорну каву,
Горнятка доторкнутися щокою...

І день, я вірю, видасться на славу,
Якщо він починається з тобою.

 

Вчитель: Давайте дослідимо кофеїн у чаю .

Дослід : Виділення кофеїну з чаю

1. Насипати у фарфорову чашку 1 чайну ложку чорного листового чаю , додати 0,5 чайної ложки магній оксиду.

2. Поставити чашку на кільце штативу , накрити чашкою Петрі.

3. Запалити спиртівку нагрівати чашку, у верхньої частині полум’я 1-2 хв.

4. Зняти чашку Петрі, Розглянути кристали кофеїну крізь лупу. Крапнути одну краплю концентрованої нітратної кислоти на кофеїн. Поява оранжевого кольору свідчить про його наявність.

 

Експерт з хімії : вплив чаю на організм людини великий і багатогранний.

- Чай усуває неприємний запах з рота, бо до складу хлорофілу який міститься у чайній заварці входять ароматичні елементи які освіжають дихання,

- Сприяє виведенню токсинів :  у ньому містяться різні мінеральні речовини які допомагають відновлювати кислотно-лужний баланс організму й запобігають виникненню ацидозу.

- Спалює жир:  він містить велику кількість поліфенолів, які є дуже активними антиоксидантами. Катехіни чаю уповільнюють окиснення жирів, очищують організм вільних радикалів.

  Вчитель . Про каву є чимало цікавих фактів. Ось деякі з них.

 

  Ведуча 1. Кава є найпопулярнішим напоєм в світі. Більш ніж 400 мільярдів чашок випивається   

  щорічно. Це - товар, що стоїть другим в світі після нафти. Щодня в світі випивається близько 2,25 мільярда горняток кави.

  Ведуча 2. Найбільше вживають кави країни Латинської Америки, Швеція – 7,3 кг в рік на людину.   Третє місце за величиною споживання кави займає Японія.

 Ведуча1 . Середньостатистичний українець споживає всього 600-800 грамів кави щороку.

 Ведуча2 . Запах кави добре «освіжає» нюхові рецептори.

 Ведуча 1. Для створення 500 грамів кави   потрібно зібрати приблизно 2000 ягід кавового дерева. Все  залежить від сорту, розміру та  щільності зерен. 

 Ведуча 2 . Запах кави не переносять багато комах і  домашні тварини.

 Ведуча 1 . Бразилія в 2001 році випустила поштові марки з запахом кавових зерен.

   Ведуча 2 . У деяких країнах святкують День кави: 12 вересня – у Коста-Ріці, 19 вересня – в Ірландії, першого   жовтня – в Японії, 17 квітня – Міжнародний день кави.

   Ведуча 1. Людвіг Ван Бетховен варив каву завжди тільки з 64 кавових зерен.

   Ведуча 2 . Вольтер випивав по 50 горнят кави в день і дожив до вельми поважного віку – 83 роки.     
   Ведуча 1 . На захист кави Йоганн Себастьян Бах написав «Кавову кантату»

 

Звучить «Кавова кантата».

Ведуча 2: Кава незмінно пов’язана з мистецтвом. Вона надихає письменників, поетів, композиторів, художників.

Ведуча 1 . Та і не дивно, адже сама кава здатна творити дива. Надзвичайно популярними сьогодні стають вироби, елементи декору виготовлені із зерен кави. А чого варті кавові картини, виконані в теплих тонах з неймовірним ароматом!

Показ слайдів.

 

Вчител:  Картинку кожен з вас виготовить сам. Для цього візьміть заготовлені рисунки і по контуру змастіть клеєм. Тоді акуратно насипте дрібно помелену каву. Зачекайте декілька хвилин. Обтрусіть з картини зайву каву. Цю картину можна помістити в рамку, виготовлену з кавових зерен. І насолоджуйтесь. Нехай цей ковток аромату принесе у ваш дім затишок, спокій і щастя.

 

Виготовлення кавових картин на заготовках.

 

Ведуча 1 . Світ кави приховує ще одну таємницю – приготування кави. Щоб кава завжди мала неповторний смак, її потрібно зберігати в наглухо закритій упаковці. Варто також виділити час на її мелення, оскільки свіжозмелені зерна дають найкращий аромат.

Ведуча 2 . Щоб навар набрав відповідну силу, потрібно заливати каву водою при температурі 95-98C. Найкраще заварювати каву в напірній кавоварці – тоді кава оголить все багатство свого смаку та аромату.

Ведуча 1 . Варто також подбати про якість води, яку ми використовуємо для приготування кави. Якщо ми підключимо трішки фантазії при приготуванні кави в напірній кавоварці, тоді ми можемо отримати багато приголомшливих кавових напоїв, таких як: делікатне латте, капучіно з смачною пінкою або багато інших.

Ведуча 1 . За весь час існування кави вдосконалювалися рецепти її приготування. Кава заполонила цілий світ і задовільнила примхи і вподобання найвибагливіших її шанувальників.

Ведуча 2 . Сьогодні існує сотні рецептів кави та кавових напоїв. Наприклад :  кава по віденські - до розлитої у чашки дуже міцної чорної  кави додати ложку збитих з цукровою пудрою вершків. Цю розкіш ще посипають дрібними крихтами  тертого шоколаду. Ось і ви в Австрії.

Ведуча 1.  Якщо ви твердо визначили що здоровя вам ще стане у пригоді , але ви є « нашою людиною»  яка полюбляє каву,  сміливо пийте цей напій з багатим минулим. Єдине зауваження краще робити це  вранці та обмежуватися 2 чашками на день . Щоб кава стала симфонією смаку потрібно дотримуватись правил приготування.

 За правилами каву варять у спеціальної посудині яку треба сполоснути окропом та покласти свіжозмелену каву з цукром (1-2 ложки на  чашку води) .Оскільки аромат не з тих,  що полюбляє затримуватися, речовини які його забезпечують дуже швидко починають зникати. Тому каву краще молоти безпосередньо перед приготуванням. Змелену каву з цукром заливають окропом і тільки - но підніметься пінна шапка , терміново прибирають з вогню . Ніякого кипятіння та перемішування. Кучерява кавова піна як пробка ізолює напій від усього. Нехай кава постоїть ще хвилин 5-7. За цей час екстрагується кофеїн, напій отримує неперевершений смак та аромат.

Ведуча 2.Для людей стурбованих балансом корисних речовин та елементів, краще пити мармурову каву: чашку на третину заповнюють підігрітим молоком та обережно додають підсолоджену чорну каву. Перемішувати не потрібно, щоб не позбутися мармурового малюнку в чашці. Красиво і корисно.

Показ слайдів.

 Ведуча 1 . Є така професія – бариста. Захоплююча, цікава, творча. З рук цієї людини подаються філіжанки мистецтва. Кава по – турецьки, по – виденськи, з апельсином чи корицею, еспрессо, латте, капучіно вміло творяться баристами.

Вони поділяться з вами секретами приготування кавових напоїв. І влітку в спекотні дні чудово смакує такий напій : з міцної солодкої кави виготовити в морозильнику кубики які потім залити мінеральною водою.

 В залі – столик біля вікна, за яким сидить молода пара і п’є каву. Тихо лунає  джаз.

Дівчина. Чому ти запросив мене у цю стару кав'ярню?

Хлопець. Ця кав'ярня для мене дорога, бо тут познайомились мої батьки.

Дівчина. Знаєш, для мене теж це місце якесь незвичне, загадкове. Тут наче спинився час.

Хлопець. За цими стінами заховалася міська метушня. Екзамени, проблеми відійши на інший план. Є тільки ти і я.

Дівчина. Тут добре мріяти.

Хлопець. І планувати наше майбутнє.

Дівчина. Таке ж солодке, як ця кава?

Хлопець. Найсолодше, бо приправлене щастям і коханням.

Дівчина. То ж нехай розпочнеться ще одна із сотень тисяч життєвих історій при каві…

Хлопець. І в неї обов'язково буде щасливий кінець…

Вчитель: А зараз спробуємо продегустувати каву  А чи знаєте ви що професія дегустатора чаю звуть титестер ? Ця професія дуже складна , до неї  готуються з дитинства і вона зовсім не дозволяє вживати алкоголь та никотин.

 

Гостей пригощають кавою

 

Вчитель; Можна по різному ставитись до кави , але здається абсолютно байдужих до цього продукту немає . Вдячні британці економіка яких тримається на вирощуванні та продажу кави,  у місті Сан Паулу встановили памятник рослині – годувальниці ,  вилите з металлу кавове дерево. Київ, Видень, Варшава, Львів - мешканці цих міст часто відвідують численні кавярні, де пропонується кава різних сортів , на будь які смаки . Не виходячи з власної кухні можна приготувати всесвітньо відомі варіанти напою .

Ведуча 4 : Порядок операцій під час заварювання чаю:

1. Прогріти порожній фарфоровий чайник, ополоснувши окропом 3-4 рази.

2.Насипте заварки з розрахунку 1 чайна ложка сухого чаю  на кожну склянку чаю .

3. Залити заварку окропом .

Якщо на поверхні зявляється грязнувата піна, це означає, що чай високої якості  і напій приготований правильно. Якщо листки вспливають і не опускаються, то сировина неякісна або вода погана. Піну знімати не треба , бо в неї міститься найбільше ефірних олій., смол, які створюють аромат.

Ведуча 3. Традиції Галицького чаювання запровадили ще наші прапрабабусі і ми спробуємо підняти рівень українського карпатського чаю до рівня світового . Це листя смородини , мята, чебрець,верес,гілочки вишні, звіробой, ромашки,                                                                                                                                                                                                                                 нагідки ,  липовий цвіт. Для заварювання чаю використовували глиняний посуд.

Вважалось,  що цілющі властивості мають трави зібрані до сходу сонця у дні великих свят.

 

 

Уч: До схід сонця дуже рано

встала Марта на Івана

Босою пішла в долини

 трав набрати для дитини.

Де румянок, там волошки

чебрецю знайти би трошки

Нагідок візьму для мами

Щоби пили вечорами

А щоб руки не боліли – чай

з хвоща попемо сміло.

Ще нарвала звіробою

від отруєнь і від болю.

Ще любисток рута мята-

щоби хлопців чарувати

а від кашлю цвіт бузковий

 або липовий – медовий

Щоб були румяні щічки

чай з калини для Марічки

З горобини чи шипшини –

все на користь для дитини

Лист смородини , чорниці –

сил добавлять молодиці

Чай з троянди пелюстків

приготуєм для сватів.

До схід сонця дуже рано

Встала Марта на Івана

Трав цілющих назбирати –

 будем довго чаювати.

 

Вчитель. Із чорною кавою повязано поняття тасеографія - ворожіння на чашке з під кави. Ціла наука яка виникла в Європі в кінці 18 століття. У вас на столі є чашка з кавою , випійте її будь ласка. На дні залишилось трохи гущи. Візьміть чашку лівою рукою, взяли? тепер робимо три рухи по колу за годиниковою стрілкою, тепер перевернить чашку від себе і поставте на блюдце вверх дном. За хвилину піднимить чашку, і роздивится малюнки з кави , які залишилась у чашці. Ці фігури мають символічне значення.

  • Прямі лінії- довге щасливе життя.
  • Ламані лінії –труднощі у житті
  • Кола без плям-гроши
  • Кола з плямами-дітлахи
  • Вінок –успіх у справах
  • Трикутник-гарна посада
  • Багато трикутників-прибуток
  • змія-зрада
  • кінь-дорога
  • птах-приємна новинав
  • пес-вірний друг
  • Риба – банкет
  • Квітка –любов
  • Вершник-допомога
  • Серце-пристрасть
  • Дерево-слава
  • Будинок –здійснення мрій
  • грати-безвиходь
  • посуд –сльози
  • Молодик –порожні мрії

Вчитель: Ну , що поворожили ? Запамятайте можливо знадобиться.

 

Звучить  «Гаряча і гірка»   Таліта Кум

 

Вчитель : А тепер давайте проведемо аукціон знань про каву та чай .

1. кава і чай це …..

а( трава

б( кущ

В) дерево

 

2. Яка країна є Батьківщіною кави ….

Бразілія

Ефіопія

Аргентина

 

3. Хто перший спробував каву

Монах

Пастух

моряк

 

4. Кому належить слава відкривача кави?

1.Жираф

Коза

Слон

 

5. У якому сторіччі були визначені дивовижні властивості кави.

15.ст.

19.ст

2000 років до нашої ери

 

6. Що заміняло чай у традиційній український кухні?

Травяні суміші

 

7. Скільки сортів чаю ви знаєте

зелений , жовтий, чорний , червоний

 

8 Від чого залежить аромат , смак, забарвлення чайного напою?

Кахетинів.

 

9 Як називається професія дегустатора чаю?

титестер

 

Вчитель: Сьогодні ми отримали багато інформації про  здавалося би добре відомі напої.

zip
Додано
22 березня 2018
Переглядів
5628
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку