Чи може камінь говорити? 5 клас (НУШ)

Про матеріал

Презентація " "Чи може камінь говорити?" , для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі (НУШ). В презентації дано поняття скульптури, її видів та представлено різні види скульптур: монументальну, декоративно-прикладну, станковута дрібну пластику,а також дано поняття фактури та представлені їїх зразки. Дано творче завдання " Мудра Сова" та представлені зразки робіт по даній тематиці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чи може камінь говорити? 5 клас НУШ

Номер слайду 2

Що таке скульптура? Яких видатних скульпторів ви знаєте? Кому чи яким подіям присвячені пам’ятники у вашій місцевості? Мабуть, й сам Бог — скульптор, він створив людину не за допомогою чар, а шматок за шматком, як різьбяр. Лоренцо Берніні, італійський скульптор та архітектор XVII ст. Прочитайте вислів Лоренцо Берніні і обговоріть його. А яке визначекння скульптурі дали б ви? Лоренцо Берніні, італійський скульптор та архітектор XVII ст.

Номер слайду 3

На площах міст і селищ, у парках і скверах стоять різноманітні пам’ятники, що присвячені історичним подіям, а також видатним діячам науки, культури, політики. Ви вже знаєте, що вони відносяться до такого виду образотворчого мистецтва як скульптура. Саме слово «скульптура» прийшло до нас з латинської мови і означає «висікати». Скульптура — вид образотворчого мистецтва, твори якого мають об’ємну форму й виконуються способом виливання, витісування, ліплення, різьблення тощо з твердих і пластичних матеріалів. Матвій Манізер. Пам’ятник Т. Г. Шевченку в м. ХарковіДе у щоденному житті ви можете бачити скульптурні зображення? Наведіть приклади

Номер слайду 4

Пам’ятники Т. Г. Шевченку та Л. Українці в м. Луцьку

Номер слайду 5

Для допитливих Видатним скульптором, що мешкав в Україні, був Йоганн Ґеорґ Пінзель. Галицького скульптора середини ХVІІІ століття, представника пізнього бароко і рококо, основоположника Львівської школи скульпторів, який творив на теренах сьогоднішніх Івано-Франківщини, Львівщини і Тернопільщини в 1750-х роках, вважають генієм. Його твори завжди емоційні та динамічні. Скульптор надає створеним формам життєвих рис. Йоганн Пінзель. Богоматір

Номер слайду 6

А чи знаєте ви, які існують види скульптури?Види скульптури. Кругла скульптура. Рельєф. Кругла скульптура — вільно розміщується в просторі, а рельєф розташовується на площині, яка й слугує їй тлом.

Номер слайду 7

Скульптура. Станкова скульптура. Монументальна Декоративномонументальна. Дрібнапластика

Номер слайду 8

Монументальна скульптура дуже велика за розмірами, виражає значні ідеї та завжди закріплена на одному місці. Це пам’ятники видатним діячам, героям, меморіальна скульптура тощо.

Номер слайду 9

Скульптура, що використовується для прикрашання, називається декоративно-монументальною. Такими скульптурами прикрашають фонтани, парки, оздоблюють архітектурні споруди й комплекси.

Номер слайду 10

Інший вид скульптури використовується для прикрашання інтер’єрів, його часто можна побачити на виставках. Порівняно з попередніми видами, ця скульптура не дуже велика, тому її розглядають з невеликої відстані. Виконують таку скульптуру на спеціальному станку. Звідси і її назва — станкова скульптура. Станок для скульптора. Джованні Страцца. Дама у вуалі

Номер слайду 11

Камінь. Кiстка. Фаянс. Срiбло. Фарфор. Кiстка. СклоІнтер’єри кімнат сучасних будинків прикрашають маленькі скульптурки. Вони відносяться до дрібної пластики. Привабливість дрібної пластики — це її невимушеність, особлива теплота, яка завжди милує око, піднімає настрій.

Номер слайду 12

Якщо ми кажемо, що мова графіки — це лінія, крапка, штрих, пляма, живопису — колір, то мова скульптури — це об’єм, пластика та фактура.

Номер слайду 13

Фактура — (лат. factura — обробка, будова) — характер поверхні художнього твору, її обробки. Фактура у скульптурних творах відчувається візуально й на дотик, наприклад, шкіра людини передається в скульптурі більш гладкою, ніж волосся, а груба тканина буде виглядати по-іншому, ніж м’яка й тонка.інструменти скульптора

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Методи обробки матеріалу: ліплення, висікання, лиття, кування, карбування

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Творче завдання«Мудра Сова». Створіть проєкт скульптури, що могла б прикрасити шкільне подвір’я. Використовуйте для цього пластилін. Мистецькі поради. Перед початком роботи пластилін треба добре розігріти та розім’яти. Починати ліплення конструктивним способом потрібно з найбільших частин (у тварин – це тулуб і голова). Потім виконуйте частини менші за розміром (крила, лапи, вуха, дзьоб). Дотримуйтесь пропорцій. Для виконання скульптури важливо встановити центр ваги, щоб вона не перекинулась. Виліплені частини фігури тварини скріпіть між собою промазуванням. При з’єднанні тонких частин скульптури, вони можуть погнутися, тому всередину таких деталей треба вставити шматочки дроту чи тоненькі палички (сірники). Постарайтеся передати своєму птахові характерні пози, передати його рух. Нанеси стекою рисунок фактури на фігуру птаха. Акуратно виконайте роботу.

Номер слайду 18

АБВГДЄМетоди роботи з пластичними матеріалами А - розкочування. Б - сплющування. В - скачування. Г- защипування. Д - прищипуванняЄ - вдавлювання

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Бажаю вам творчого настрою і натхнення!

pptx
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку