"Чому вода – особлива речовина. Вода в природі й організмі людини".

Про матеріал
5 клас. Пізнаємо природу. Розділ ІІ. Пізнаємо будову речовин. Тема 2. Три стани речовини. Презентація до уроку на тему "Чому вода – особлива речовина. Вода в природі й організмі людини". Пізнаємо природу. Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти / Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. – Київ: «Генеза», 2022. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України від 08.02.2022 № 140). Відповідно до модельної навчальної програми «Пізнаємо природу». 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (авторки: Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЧОМУ ВОДА – ОСОБЛИВА РЕЧОВИНА Вода в природі й організмі людини

Номер слайду 2

Гімн воді Розляглася земля неозора, А найкраща вода прозора. На землі – калинове намисто, А найкраща вода чиста. Тут діброва шумить невмируща, А найкраща вода цілюща. Ось і день проминув, ніч коротка, А найкраща вода солодка.

Номер слайду 3

ПЛАНЕТА ЗЕМЛЯ Вода – 71% Суходіл – 29%

Номер слайду 4

Океани, моря Річки Болота Озера Озеро Синевир Річка Дніпро Річка Амазонка Болота Полісся Болото Пантанал Озеро Байкал

Номер слайду 5

Льодовики Підземні води Вода у ґрунті Вода у повітрі Антарктида. Льодовик Росса Альпи Гімалаї

Номер слайду 6

ЗНАЧЕННЯ ВОДИ Входить до складу організмів Середовище існування Охолоджує організми Розчиняє потрібні для життя організму речовини Виводить шкідливі для організму речовини 75% 50%

Номер слайду 7

СКІЛЬКИ ВОДИ В ТОБІ? Дихаючи, ми втрачаємо воду: за добу приблизно 10 склянок води. Стільки ж води треба випити й спожити з їжею, щоб покрити втрати води на дихання. Твоя маса, кг 25 30 35 40 45 50 Маса води в тобі, кг 17 20 23 27 30 33 Кількість води в тілі залежить від віку людини. Потреба в рідині – величина індивідуальна. В молодому віці, коли м'язи найбільш розвинені, процентний вміст рідини в організмі вище, а значить, і потреба в ній більше. В жіночому тілі води завжди менше, ніж у чоловічому. В середньому за нормальних умов дорослій людині необхідно в добу близько 40 мл води на кілограм ваги. А от дітям грудного віку – 120-150 мл.

Номер слайду 8

Вміст води у клітинах людини

Номер слайду 9

ВМІСТ ВОДИ У КЛІТИНАХ РОСЛИНИ

Номер слайду 10

Усе живе споживає воду Транспортний шлях Використовується у виробництві, с/г Елемент архітектури Енергоносій Значення води

Номер слайду 11

НЕ МАРНУЙ ВОДУ Втрати води щодня вдома на людину: На миття рук не закриваючи кран – 6-8 л; Чищення зубів – 6-8 л; Душ – 15-20 л; Прийняття ванни – 150 л; Прання – 130-150 л; Змивання унітазу – 11-15 л. Встановіть лічильник води; Установлюйте економну побутову техніку; У селі, на дачі встановіть бочку для водостічної води; Слідкуйте, щоб кран не підтікав; При чищенні зубів користуйтеся водою в склянці; Замініть прийом ванни душем; Мийте посуд не під проточною водою, а в раковині; Прати білизну при повному завантаженні машини.

Номер слайду 12

ВОДА У ПРИРОДІ МОЖЕ ІСНУВАТИ ОДНОЧАСНО У ТРЬОХ АГРЕГАТНИХ СТАНАХ рідкий твердий газуватий Текуча Прозора Безбарвна Без запаху Без смаку Не має власної форми Розчинник Замерзає при 0 0С Кипить при 100 0С При нагріванні розширюється При охолодженні стискається Водяна пара легка, прозора, безбарвна, піднімається вгору При охолодженні переходить у рідкий стан Сніг білий, м’який Лід твердий, крихкий, прозорий Град твердий, крихкий, білий Іній білий, з тоненьких крижинок

Номер слайду 13

Айсберг (з нім. – льодяна гора) – плавуча крижана брила з температурою льоду - 60 °С, (не тане роками); до 90% захована під водою. Завдання: Порівняй щільність упакування молекул води і льоду. Двовимірна модель трьох станів води: лід краплина води, збільшена у 10 мільйонів разів айсберг, що тане водяна пара

Номер слайду 14

Переглянь за QR-кодом 3D-модель «Замерзання води». Зверни увагу, як змінюється щільність упакування молекул під час переходу води з рідкого стану у твердий. Молекули води у рідкому стані упаковані щільніше, ніж у твердому, тому лід плаває на поверхні води.

Номер слайду 15

КОЛООБІГ ВОДИ У ПРИРОДІ Колообіг води́ – безперервний замкнутий процес переміщення води на земній кулі, що відбувається під впливом сонячної радіації і дії сили тяжіння.

Номер слайду 16

МОДЕЛЬ ЯВИЩА КОЛООБІГУ ВОДИ У ПРИРОДІ 1. Акуратно відріж верхню частину пластикової пляшки. 2. Дно пляшки вистели дрібними камінцями шаром зав товшки приблизно 1,5 см. 3. Зверху насип п’ятисантимет ровий шар доброго ґрунту. 4. Посади невеликі рослинки. Алое, товстянки, очитки, кактуси невибагливі і житимуть у закритій пляшці дуже довго. 5. Зволож землю (не сильно). 6. Закріпи верхню частину пляшки клейкою стрічкою і закрути кришкою. 7. Постав модель у добре освітленому місці, але не на пряме сонце. Якщо рослинки приймуться, колообіг води можна буде спостерігати впродовж року. 8. Простеж за змінами, що відбулись. клейка стрічка невеликі рослинки ґрунт дрібні камінці

Номер слайду 17

ВОДА – МАТЕРІАЛ ДЛЯ ТВОРІНЬ ПРИРОДИ

Номер слайду 18

ЯВИЩА, У ЯКИХ БЕРЕ УЧАСТЬ ВОДА цунамі гроза град завірюха снігова лавина повінь паводок

Номер слайду 19

Номер слайду 20

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ Вода – єдина речовина на Землі, яка за температур, придатних для життя, перебуває відразу в трьох станах – твердому, рідкому та газуватому. На відміну від більшості речовин, молекули води у рідкому стані упаковані щільніше, ніж у твердому. Ця особливість води рятівна для життя на Землі. Усі організми (навіть мікроскопічні бактерії) містять воду і не можуть жити без неї.

Номер слайду 21

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Опрацювати § 11, стор 43-47 Завдання: Сніжинки – це кристали льоду. Науковці отримали десятки тисяч фотографій сніжинок. Двох однакових сніжинок у природі немає. А що у них спільне? Наукові забави Крапля-лупа. Зубочисткою акуратно поставте маленьку краплю води на екран монітора (телефона). Переконайтеся, що крапля діє як лупа. Запропонуйте спосіб визначити її збільшення.

Номер слайду 22

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ВОДУ вода

Номер слайду 23

СТАРОДАВНІ ОБРЯДИ І ЗВИЧАЇ, ПОВ’ЯЗАНІ З ВОДОЮ 19 січня в Україні відзначають Свято Богоявлення Господнього або Водохреще, що в народі також називають Йорданом – це день, коли Син Божий прийняв Таїнство в річці Йордан. Вода в ополонці на Водохреще вважається священною, здатною очищати душі і тіла, а також зціляти від будь-яких хвороб. Багато українців дотримуються традиції - купатися в ополонці на Водохрещі. 15 лютого – Стрітення Господнє, у церквах святять воду. Християни вірять, що ця вода має чудодійну силу й може зберігатися тривалий час, не втрачаючи своїх особливих властивостей.

Номер слайду 24

СТАРОДАВНІ ОБРЯДИ І ЗВИЧАЇ, ПОВ’ЯЗАНІ З ВОДОЮ 23 квітня – Свято Юрія. Щороку, після того, як весняний паводок спадав (він несе з собою багато бруду й сміття), відбувалося освячення, чищення та обсадження вербами й калиною лугових, степових колодязів для пастухів і худоби (в цей день наші предки виганяли череду на пасовище). 7 липня – Свято Івана Купала, вирізняється різноманітними обрядами та ритуалами, які пов'язані з водою, тому місце святкувань обирали близьким до водойм. Обов'язковим звичаєм були масові купання, оскільки вважалось, що саме на Івана Купала з річок та озер виходила усіляка нечисть і купатись було безпечно. Крім того, вважалось, що вода на Івана купала набуває цілющої та магічної сили і може зцілювати різноманітні хвороби. Опудала Купала та Марени

Номер слайду 25

СТАРОДАВНІ ОБРЯДИ І ЗВИЧАЇ, ПОВ’ЯЗАНІ З ВОДОЮ Великодній понеділок, який в народі називають поливаним, обливаним, поливним, а в Карпатах – волочільним. Наші предки в цей день поливали одне одного водою, щоб були здоровими та щасливими. Хрещення дитини – занурення в купіль (хрестильну чашу)

Номер слайду 26

Найчистіша вода виявлена ​​у Фінляндії. Всього в дослідженні води взяло участь 122 держави. Найкраща питна вода - це вода з природних джерел - джерельна, ключова, кринична, тала. В Азербайджані є місце, де вода містить велику кількість метану. Якщо піднести до неї сірник, вона загориться в ту ж секунду. Озеро Саймаа Більше 80% хвороб передаються саме через водні ресурси. Щороку на планеті помирає кілька мільйонів людей від подібних хвороб.

Номер слайду 27

Лід існує не тільки на нашій планеті. Він присутній на інших планетах Сонячної системи і в ядрах всіх комет. Льодом покритий один із супутників Юпітера – Європа. Вода в трубопроводі може замерзнути навіть при +20 С, але, якщо в цій воді міститься багато метану, молекули цього газу «розштовхують» воду, що призводить до зниження тиску рідини і підвищенню температури замерзання. Найдорожча у світі вода Bling H2O’s The Ten Thousand (вартість: 750 мл - 2,700$), Вling H2O Frosted Glass Collection (вартість: 750 мл - 40$), продається в США. Виробники упаковують дорогоцінну рідину зі збалансованим смаком і значенням ph в пляшки зі стразами "Swarovski".

Номер слайду 28

Хліб – батько, вода – мати; Схожі, як дві краплі води; Тиха вода греблю рве; Крапля камінь точить; Не спитавши броду, не лізь у воду; В решеті води не наносиш; Йому як з гуски вода; Він як вода: скрізь просочиться; Не плюй у криницю – знадобиться напитися. МОВОЗНАВЦІ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Горохова Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Артеменко Галина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Колесник Алла Володимирівна
    Щиро вдячна за вашу працю!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ботярко Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Михайленко Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
23 вересня 2022
Переглядів
2971
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку